Ylöjärvelle musiikkinimiä maailmalta

Maailman kärkisaksofonistit sekä pianisti saapuvat ulkomailta tähdittämään Salin klassisia.
Trio Sugawa–Bornkamp

Triossa soittavat maailman kärkisaksofonisteihin lukeutuvat Arno Bornkamp Hollannista ja Nobuya Sugawa Japanista sekä Sugawan pianistivaimo Minako Koyanaki. Ylöjärvellä kuullaan erityylisiä kappaleita 1900-luvun alusta nykypäivään. (Kuva: Michal Grycko)

Vasta muutama viikko sitten Ylöjärven kulttuuripalveluissa se iski oikein kunnolla tajuntaan.

Toki jo kesällä asiasta sovittaessa ymmärrettiin, että Salin klassiset -konserttiesiintyjiksi saapuvat muusikot ovat kuuluisia ja huipputaitavia, mutta kun äskettäin Turusta astikin varattiin kymmenen lippua artisteja kehuen, iski vielä viiveellä ymmärrys, kuinka iso juttu onkaan käsillä.

– Että himpskatti, tässähän on isoista nimistä kyse, kulttuurisihteeri Minna Vallin myhäilee Armino Trion tulolle.

Vallin iloitsee paitsi siitä, että Ylöjärvelle saadaan hieno tapaus, myös siitä, että työ kantaa hedelmää.

– On ihanaa, että tulee innostavia asioita, jotka muistuttavat, miksi tätä tehdään. Tehtäväni on tarjota tätä konserttisarjaa, ja nyt tarjotaan tällainen, joka on wau!

”Trio varmaan tykkäisi”

Moinen mahdollisuus tarjoutui vuosien varrella syntyneiden kontaktien ansiosta, mistä Vallin eritoten iloitseekin.

Salin klassisissa jokunen vuosi sitten esiintynyt klassinen saksofonisti ja Sibelius-Akatemian lehtori Joonatan Rautiola ehdotti esiintyjää entiselle keikkapaikalleen, kun hänelle tuttu trion jäsen Arno Bornkamp kysyi, voisiko Rautiola järjestää Euroopan-kiertueella olevalle triolle keikkoja Suomeen.

– Konserttimme oli tosi miellyttävä kokemus, ja ajattelin, että triokin varmaan tykkäisi. Ylöjärvi-salissa oli hyvä soittaa, yleisö oli tosi hyvä, ja sitä oli paljon, Rautiola kehuu.

Rautiola järjesti triolle kaksi konserttia; toinen niistä on Helsingin Musiikkitalossa. Hän ei kuitenkaan laisinkaan miettinyt, voiko ehdottaa triolle toista keikkaa tällaiselle pikku paikkakunnalle.

– Ajattelin, että on mukavaa tulla kauemmas pääkaupungista, Rautiola sanoo ja perustelee ratkaisua silläkin, että kuviot oli järjestettävissä sujuvasti.

Rautiolan mielestä Salin klassiset on hieno konserttisarja.

– Siinä on korkeatasoisia esiintyjiä ja kiinnostavia ohjelmakokonaisuuksia. Sen järjestäminen on loistava tapa käyttää kulttuuribudjettia.

Ylöjärven kaupungintalolle saadaan maailman kärkimuusikoita. (Kuva: arkisto)

Mieluusti tänne

Trio ottikin ehdotuksen mielellään vastaan.

– Ei tarvinnut mitään suostutteluja, Rautiola kertoo.

Vaikka trion muusikot ovat maailmalla kiertäviä taitureita, Bornkamp pitää Ylöjärvelle tuloa mielenkiintoisena.

– Meille on todella kiinnostavaa tulla sinne ja nähdä maaseutua. Maailman isot kaupungit ovat usein kovin samanlaisia, mutta pikkukaupungeissa näemme monia luonteenomaisia asioita, hän sanoo.

Pienillä esiintymispaikoilla trio saa läheisen kontaktin yleisöön ja tuntee hyvin yleisön energian. Myös välispiikit voi vetää epämuodollisemmin kuin isoissa saleissa.

– Tuntuu, että soitamme joka yksilölle.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Fakta

Trio Sugawa–Bornkampin konsertti

11. helmikuuta klo 15 kaupungintalolla.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>