Ylöjärvelle kaksi uutta luonnonsuojelualuetta

Kaupunki hakee paria uutta luonnonsuojelualuetta. Mastosvuori on lähellä Asuntilaa ja Leposuon–Julkujärvenharjun alue on lähellä Soppeenmäkeä.
luonnonsuojelualueet, Mastosvuori, (kuva: Pentti Keskitalo)

Tältä näyttää, kun katsoo Mastosvuoren karukkokallion laelta kohti Mastosjärveä. (Kuva: Pentti Keskitalo)

Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että kaupunki hakee kahta uutta luonnonsuojelualuetta: Mastosvuorta ja Leposuon–Julkujärvenharjua.

Näin Ylöjärvi osallistuu omalta osaltaan Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan. Kampanjassa oli lokakuuhun mennessä suojeltu yli 800 hehtaaria maata ympäri Suomen.

Ylöjärven ympäristöpäällikkö Pentti Keskitalo on tyytyväinen, että suojeltavaksi ja rauhoitettavaksi tulee Ylöjärveltä nämä kaksi kohdetta. Molemmat ovat melko lähellä keskustaa ja monen asukkaan vierailtavissa ja retkeiltävissä.

Muutamassa viikossa valmista

luonnonsuojelualueet, Mastosvuori, Mastosjärvi, (Kuva: Pentti Keskitalo)

Kuva on Mastosvuoren norolehdosta. (Kuva: Pentti Keskitalo)

Mastosvuori on Asuntilan pohjoispuolella Mastosjärven rannalla ja kävelymatkan päässä Asuntilasta.

Leposuo taas sijaitsee Ylöjärvenharjulla, kävelymatkan päässä Soppeenmäestä.

Suojelemalla tämä Leposuon–Julkujärvenharjun alue laajennetaan Pikku-Ahveniston luonnonsuojelualue ulottumaan Leposuolle asti.

Ympäristöpäällikkö Pentti Keskitalon mukaan kaupunki hakee näitä kahta aluetta luonnonsuojelualueiksi mahdollisesti jo ensi viikolla, eikä prosessissa mene sen jälkeen kuin parisen viikkoa.

– Koska kaupunki ei vaadi korvauksia kohteista, Ely-keskus rauhoittaa paikat varmasti. Olen neuvotellut jo asiasta, ja kohteet sopivat hyvin rauhoitetuiksi kohteiksi.

Metsästys kielletään

Kaupunginvaltuustossa jouduttiin äänestämään asiasta tiistaina.

Kaupunginvaltuutettu Riitta Koskinen (kesk) esitti, että Mastosvuoren alueella olisi saanut edelleen metsästää. Mastosvuoren alueella on metsästetty ainakin hirviä, kauriita, jänistä ja kettua.

Koskisen muutosesitystä kannatti kaikkiaan 18 valtuutettua, mutta alkuperäinen esitys voitti 33 äänellä, eli alueiden rauhoittamismääräykset eivät salli jatkossa metsästämistä.

Juho Ojares (kok) ihmetteli, miksi metsästysvaatimus pitää esittää ”puskista” näin myöhäisessä vaiheessa.

Luonnonsuojeluasia oli käynyt ennen kaupunginvaltuustoon tuloaan jo kierroksella ympäristölautakunnassa ja kaupunginhallituksessa.

Rantametsää, luhtasuota, lehtonoroa…

luonnonsuojelualueet, Leposuo (kuva: Pentti Keskitalo)

Näkymää Leposuolta.

Millaisia alueita Mastosvuori ja Leposuo sitten ovat?

Mastosvuoren luonnonsuojelullisesti arvokkaimmat osat ovat rantametsä, luhtasuo ja lehtonoro Mastosvuoren ja Paskovuoren välissä. Mastosvuoreen kuuluu myös karukkokallioita ja kallioseinämiä. Mastosvuoren rauhoitussuunnitelmassa kielletään metsästyksen lisäksi hakkuut ja kasvien vahingoittaminen.

Ulkoilureittien teko on mahdollista.

Leposuo on puolestaan vähäpuinen suo, jossa ei voi pian enää käsitellä metsää. Julkujärvenharjulla metsiä voidaan jatkossa hoitaa hoitosuunnitelman mukaan.

Ylöjärvellä on 26 luonnonsuojelualuetta tai luontotyyppinä rauhoitettua kohdetta, jotka sijaitsevat yksityisillä mailla. Näistä viisi on Ylöjärven kaupungin mailla ja näiden viiden yhteenlaskettu pinta-ala on 112 hehtaaria.

Luvuissa ei ole mukana näitä uusia, haettavia luonnonsuojelualueita.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>