Viiden seurakunnan yhteistyöselvitys esittää:

Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kihniö ja Parkano osaksi Ylöjärven seurakuntaa

Ylöjärven seurakunta on ollut viime keväästä asti mukana seurakuntien yhteistyöselvityksessä yhdessä Hämeenkyrön, Ikaalisten, Parkanon ja Kihniön kanssa. Selvitystyön tarkoituksena on ollut kartoittaa kolmea eri yhteistyövaihtoehtoa. Näiden pohjalta esitetään, että Hämeenkyrön, Ikaalisten, Kihniön ja Parkanon seurakunnat liitetään Ylöjärven seurakuntaan ensi vuoden alusta.

Ylöjärven seurakunnan kirkkoherran Kimmo Reinikaisen mukaan seurakuntien liittäminen on pitkälti arvovalinta.

Yhteistyöselvitys sai alkunsa jo vuoden 2016 joulukuussa, kun Ikaalinen teki aloitteen oman seurakuntansa sekä Hämeenkyrön ja Jämijärven seurakuntien yhdistymisestä. Tuolloin Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulin huolena oli juuri Jämijärven seurakunta, joka on ollut jo pitkään huonossa asemassa taloudellisesti.

Hämeenkyrö teki jo tuolloin tiivistä yhteistyötä Ylöjärven seurakunnan kanssa, joten se esitti vastaehdotuksen, jossa pyydettiin selvittämään Ylöjärven, Hämeenkyrön, Ikaalisten ja Jämijärven seurakuntien yhteistyömahdollisuudet. Jämijärven seurakunta jättäytyi kuitenkin pois selvityksestä ja jatkoi yhteistyöneuvotteluja Kankaanpään suuntaan.

Myöhemmin myös Parkanon ja Kihniön seurakunnat halusivat osaksi selvitystyötä.  Yhteistyönselvityksen selvitysmieheksi valittiin rovasti Matti Piispanen.

Yhteistyöllä helpotusta hallintoon

Hämeenkyrön seurakunta on tehnyt pitkään yhteistyötä Ylöjärven seurakunnan kanssa. (Kuva: Minttu Maria Ukkonen, Hämeenkyrön seurakunta)

Selvitystyön tarkoituksena on ollut kartoittaa, miten paikallinen seurakuntaelämä voidaan turvata jatkossakin monipuolisena ja elävänä niin, että myös seurakunnan talous pysyisi tasapainossa.

Ylöjärven seurakunnan kirkkoherran Kimmo Reinikaisen mukaan etenkin pienten seurakuntien selviäminen yksinään hallinnollisista tehtävistä on hyvin haastavaa. Hän muistuttaa, että vaikka tässä yhteistyöselvityksessä mukana olevat seurakunnat eivät ole pieniä, ovat tulevaisuuden haasteet silti selkeitä.

– Pitkällä tähtäimellä 5 000 – 10 000 hengen seurakunnan on mahdotonta tai jopa hölmöä hoitaa yksin se kaikki hallinnollinen työ. On niin monia asioista, joita voi tehdä isommassa yksikössä kuin kaikissa erikseen, Reinikainen sanoo.

Yhteistyöselvityksestä käy ilmi, että kaikki selvitystyön kohteena olevat seurakunnat ovat kohdanneet viime vuosina taloudellisten resurssien kaventumista. Viidestä seurakunnasta Ylöjärvi on tarpeeksi suuri yksikkö kohtaamaan myös tulevaisuuden haasteet.

Erityisosaaminen laajempaan käyttöön

Kirkkoherra Reinikaisen mukaan seurakuntien yhdistyminen vaikuttaa seurakunnan käytännön työhön paitsi työpiirin laajentumisena myös työntekijöiden erityisosaamisen lisääntymisenä.

– Esimerkiksi diakoniatyössä jollakulla työntekijällä voi olla todella vahva osaaminen vaikkapa päihdetyössä. Rakennemuutoksen jälkeen tätä tietotaitoa voi jakaa koko seurakunnan alueella, hän kertoo.

Yhdeksi konkreettiseksi hyötyjäksi Reinikainen listaa myös rippikoulutyön, jonka käytössä olisivat seurakuntien yhdistymisen jälkeen eri alueiden leirikeskukset ja kenties ohjaajatkin.

Myös liitosseurakuntien omaleimainen toiminta saisi jatkua tavalliseen malliin ja sitä pyrittäisiin tukemaan mahdollisimman hyvin.

– Iso tavoite tässä on se, että seurakunnallinen elämä säilyisi ja pysyisi jokaisessa jumalanpalvelusyhteisössä yhä pidempään ja pidempään.

Reinikaisen mukaan seurakuntien yhdistyminen pakottaa kuitenkin ryhtymään toimenpiteisiin tiettyjen toimintojen osalta.

– Tällaiset yhdistymiset eivät koskaan säästä yhteisöä niiltä toimenpiteiltä, joita olisi joka tapauksessa tehtävä. On kuitenkin todennäköisempää, että yhdistymisen ansiosta jossakin päin säästyy sellainen toimi, joka olisi muuten ollut pakko lakkauttaa.

Kaikkien yhteistyöselvityksen seurakuntien kirkkovaltuustot kokoontuvat 14. maaliskuuta päättämään omalta osaltaan liittymisestä.

Avoin keskustelutilaisuus seurakuntayhteistyöstä

  • Tilaisuus järjestetään tulevana sunnuntaina 4. helmikuuta kello 13 Ylöjärven seurakuntakeskuksessa
  • Tilaisuus on avoin seurakuntalaisille ja sen tarkoituksena on antaa tietoa ja synnyttää keskustelua ja kommentteja yhteistyöselvitykseen liittyen
  • Tilaisuudessa paikalla yhteistyöselvitystä tehnyt selvitysmies Matti Piispanen

Kommentit (3)

  1. Alamäki

    Luterilaiset seurakunnat ottavat vasta ensiaskeleita muutoksissa. Iso muutos tulee kun kirkollisvero järjestelmä poistuu ja seurakunnat joutuvat lähettämään jäsenlaskun kotiin, jolloin tapaluterilaiset heräävät että tälläinenkin lasku pitäisi maksaa vaikka seurakunnan kanssa ei olla missään tekemisissä. Välitön seuraus, kirkosta eroamiset lisääntyvät selvästi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?