Vuorentaustan vesi kuntoon parilla miljoonalla

Laajalti Vuorentaustaa kiusanneet ja huolettaneet vesijohtopulmat korjattiin ennätysisolla hankkeella. Ylöjärvellä on edessä lisääkin korjattavaa.
Vuorentaustan vesi

Reijo Havosen (oik.) hanoista tuli vain muutamia kertoja huonoa vettä, mutta hänen tietoonsa kantautui lukuisten asukkaiden jatkuvia pulmia. Hän kiittää Ylöjärven Veden Jouni Vähäkyttää (vas.) pulmien korjaamisesta.

Vuorentaustalaishanoista solisee nyt kirkastunut vesi.

Vielä muutama vuosi sitten hanasta saattoi lorista inhottavan väristä ja hajuista litkua. Osalla asukkaista pulma äityi jatkuvaksi ja pahaksi. Jotkut päätyivät hankkimaan talousvettä muualta.

Alueen omakotiyhdistykselle sateli yhteydenottoja, kun vesihuollon vastauksiin oltiin tyytymättömiä. Yhdistys selvitti asiaa kyselyllä, joka täplitti kartan kymmenillä ongelmatalouksilla.

Oli toimittava. Yhdistys kokosi kyläläisiä sekä kaupungin, politiikan ja vesilaitoksen johtoa vesi-iltaan. Väki totesi kaupunginjohtajaa myöten, että ongelma on korjattava.

Korjauksiin ryhdyttiin ripeästi, ja nyt työt ovat loppusuoralla.

Vuorentaustan vesi

Vuorentaustalaisputkiin oli kertynyt kivettynyttä sakkaa. Putket putsattiin ja niiden sisään ujutettiin uudet muoviputket. (Kuva: Jaana Palmu)

Mittavin saneeraus

Liki kaksi miljoonaa euroa kustantanut saneeraus on laajin Ylöjärvellä tehty alueellinen verkostosaneerauskokonaisuus. Aiemmat korjaukset ovat olleet lähinnä pistemäisiä.

Aiemmin ei näet ole tullut vastaavan laajuista ongelmavyyhtiä esiin. Ja tämä vyyhti oli päässyt siihen pisteeseen, että pienet yksittäistoimet, kuten huuhtelut, eivät riittäneet.

– Tehtävämme on tarjota sosiaali- ja terveysministeriön talousvesiasetuksen laatuvaatimukset ja -tavoitteet täyttävää vettä. Kun emme kaikkiin tavoitteisiin päässeet, asiaan oli tartuttava, Ylöjärven Veden toimitusjohtaja Jouni Vähäkyttä selittää.

Omakotiyhdistysluotsi Reijo Havonen katsoo myös, että yhdistyksen aktiivisuus joudutti asiaa.

– Saimme vesiongelman laajuuden päättäjien tietoon ja heidät liikkeelle, hän toteaa.

Rahallisesti työ oli mahdollinen Ylöjärven Veden investointibudjetin rajoissa.  Vuosittaisista 2,5–4,5 miljoonan euron budjeteista lohkaistiin nyt summia tähän huutavaan tarpeeseen, kun ennen saneeraukset olivat tupanneet jäädä muiden investointien jalkoihin.

– Joistakuista Ylöjärvellä on kallista vettä, mutta sillä saadaan asioita. Eivät maksut ole tuulesta temmattuja, Vähäkyttä perustelee asiakasmaksuja, joilla investointejakin katetaan.

Vuorentaustan ydinpulma oli sijainti vesiverkoston pussinperällä. Vesi ei päässyt kiertämään vain yhden vesijohdon päässä olevassa putkistossa samaan tapaan kuin muualla, minkä vuoksi vettä kertyi seisomaan ja sakkautumaan. Putkisto oli myös tullut elinkaarensa päähän.

Putkien uusinnalla, toisen syöttölinjavesijohdon vetämisellä alueelle ja johtojen yhdistämisillä saatiin verkostomaisempi putkitus, joka tasaa verkoston olosuhteita ja saa aikaan tasalaatuisempaa vettä.

Luvassa muuallekin

Tapaus ei jää ainoaksi. Ylöjärven Vedelle on kertynyt korjausvelkaa, johon on pakko tarttua.

Niinpä vesiyhtiö laatii saneeraussuunnitelman, joka listaa korjausta vaativat kohteet ja poimii niistä saneeraustyöt aina muutamaksi vuodeksi eteenpäin. Aiemmin korjauksiin on ryhdytty sitä mukaa kuin tarpeita on ilmennyt eikä asioita ole tähytty juuri vuotta pidemmälle.

– Nyt ollaan suunnitelmallisia, kontrolloidaan ja seurataan. Tähän olisi pitänyt ryhtyä jo 10–20 vuotta sitten, Vähäkyttä toteaa povaten kasvavia saneerausmenoja ja yhtä isojakin hankkeita kuin Vuorentaustassa.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>