Ylöjärvi viettää ensimmäistä kertaa kansainvälistä lyhytelokuvapäivää

Torstaina ilmaisia lyhytelokuvia Leijassa

Ylöjärvellä voi katsoa torstaina 21.12. lyhytelokuvia kotimaisilta ja pirkanmaalaisilta tekijöiltä. Tarjolla on esimerkiksi isän ja pojan kiusallinen apteekkimatka ja Tampereen valtuuston keskustelua ratikasta.
lyhytelokuvapäivä

Kuva on nuorten ja aikuisten näytöksessä nähtävästä Tarfala-lyhytelokuvasta, jossa vanha mies päättää huolehtia loppuelämänsä yksinäisestä retkeilymajasta. Suomalais-saksalaisen lyhytelokuvan on ohjannut Johannes Östergård ja se voitti yleisöpalkinnon Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalilla. (Kuva: lyhytelokuvapaiva.fi)

Leija-kirjastossa näytetään torstaina parisenkymmentä lyhytelokuvaa. Lasten elokuvat alkavat pyöriä kello 14 ja aikuisten kello 16.

– Elokuvia voi mennä katsomaan ilman mitään ajanvarausta. Ajattelimme, että kaikki kirjanlainaajat voivat katsoa vaikka yhden kymmenen minuutin pätkän, sanoo Ylöjärven kaupungin kulttuuri- ja markkinointituottaja Annastiina Airaksinen.

Lastenleffat pyörivät tunnin ajan. Listalla on kuusi lyhyttä leffaa, jotka ovat pituudeltaan minuutista yhdeksään minuuttiin. Kuuden leffan sarja ehtii pyöriä tunnissa ympäri kolme kertaa.

Pirkanmaalaisia leffoja

Kello 16 alkavat siis nuorille ja aikuisille sopivat lyhytelokuvat.

Airaksinen on tilannut Ylöjärvelle sellaisen lyhytelokuvapaketin, jossa on monia pirkanmaalaisten tekijöiden leffoja.

Yksi valintakriteeri oli myös hyvä laatu: mukana on esimerkiksi Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin parhaita lyhytelokuvia. Ylöjärvelle valitussa paketissa on niin ikään talvisia elokuvia.

Samaistuttavia aiheita

Airaksinen mainitsee 15 lyhytelokuvan joukosta esimerkiksi seuraavat pirkanmaalaiset ohjaajat: Anssi Kasitonnin (Butterfly’s Effect) ja Sami Sänpäkkilän (Lau Nau: Painovoimaa, valoa).

Hän poimii joukosta myös pari aiemmin näkemäänsä lyhytelokuvaa: J.J. Vanhasen Kukista ja mehiläisistä (2017) ja Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen Puheenvuoron (2017).

– Kukista ja mehiläisistä on 12-minuuttinen, hauska leffa. Se kertoo siitä, kuinka kommunikointi on välillä vaikeaa. Leffassa on maanviljelijä ja hänen poikansa, jolla on sattunut vahinko erään tytön kanssa. Leffoista suurin osa on kotimaisia, ja niistä voi löytää tilanteita, joihin voi samaistua.

– Puheenvuoro taas on ihan mahtava. Se on lyhytelokuva Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksesta, jossa puhuttiin siitä, tuleeko kaupunkiin raitiotie.

Kaikkien elokuvien nimet ja tiedot pääsee näkemään netistä kaupungin tapahtumakalenterista. Varsinaisia esitysaikoja kullekin elokuvalle ei ole, mutta elokuvat näytetään siinä järjestyksessä, jossa ne on luoteltu listassa.

Leffoja myös kotiin

Ylöjärvellä kansainvälistä lyhytelokuvapäivää juhlistetaan nyt ensimmäistä kertaa.

Lyhytelokuvapäivää vietetään päivänä, jolloin on vuoden pisin yö (talvipäivänseisaus). Tällöin yö on pitkä ja elokuva lyhyt.

Samana päivänä myös Yle Teema näyttää televisiosta lyhytelokuvia. Itse asiassa kuka tahansa voi pitää kotonaan pop up leffaillan ja tilata ilmaiseksi Suomen elokuvasäätiöltä elokuvapaketteja. Nyt on kuitenkin jo liian myöhäistä – ensi vuonna sitten.

Ylöjärvellä on kannustettu myös päiväkoteja tilamaan elokuvia ja pitämään elokuvanäytöksiä lapsille.

– Lyhytelokuvia tehdään paljon, mutta niitä ei juurikaan näytetä missään. Olisi kiva, jos elokuvateattereissa näytettäisiin vaikkapa aina yksi lyhytelokuva ennen elokuvaa. Lyhytelokuvafestareitakin on, mutta ihan tavallinen kansalainen ei niissä juuri käy. Tämä lyhytelokuvapäivä on hyvä tilaisuus tutustua lyhytelokuviin, sanoo Airaksinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?