Kuinka joulu kierrätetään?

Jouluna kertyy mitä erilaisimpia jätteitä, joita ei perusarjessa tarvitse kierrättää: alumiinisia kynttilänkuoria, lahjapaperia, kynttilänjämiä, hautakynttilöitä – ja tietenkin joulukuusi. Lajittelu on syytä muistaa joulutunnelman keskelläkin.

Joulun jälkeen voi syödä vailla falafelia. (Kuva: Marttaliitto / Laura Riihelä)

Saako lahjapaperit lajitella paperinkeräykseen?

– Lahjapaperi kuuluu kierrättää sekajätteen mukana. Paperi voi olla pinnoitettu metallisilla tai muovisilla materiaaleilla, minkä takia sitä ei saa laittaa paperinkeräykseen.

Kuuluuko joulukortit laittaa pahvinkeräykseen?

– Joulukortit kierrätetään myös sekajätteen kautta. Kartonginkeräys on tarkoitettu pakkausjätteelle, jota joulukortit eivät ole.

Miten hävitän joulukuusen?

– Pirkanmaan jätehuolto järjestää kuusikeräyksen aina perinteisesti tammikuun kahden ensimmäisen viikon aikana talouksille, joilla on käytössään biojäteastia. Käytännössä tämä tarkoittaa taloyhtiöitä. Omakotitaloasukkaat voivat esimerkiksi polttaa pätkityn kuusen takassa, tai hävittää sen paloina sekajätteen mukana. Jos omakotitaloasukas jättää kuusen kokonaisena sekajäteastian viereen, jätehuolto kierrättää sen lisämaksulla.

Mitä teen foliovuoille?

– Foliovuoat, kuten kaikki alumiini- ja metallijäte, kierrätetään metallinkeräyksen mukana. Ruoanjämät olisi hyvä saada mahdollisimman hyvin pois. Mutta jos vaikkapa jokin laatikko on palanut pohjaan, ei pienistä ruoanrippeistä ole haittaa.

Eli tuikkukynttilöiden alumiinikuoret lajitellaan myös metallinkeräykseen?

– Kyllä, alumiinikuoret kierrätetään metallinkeräyksen mukana. Kynttilänjämiä ei tarvitse raaputtaa pois.

Entä hautakynttilä, lajittelenko sen kokonaan sekajätteeseen?

– Hautakynttilässä on yleensä metallinen kansi, jonka senkin voi lajitella metallinkeräykseen. Muoviosa hävitetään sekajätteen mukana.

Miten kierrätän hauta- ja joulukukat?

– Kukat voi kierrättää biojätteessä, kunhan muistaa poistaa mahdolliset koristelut, muoviruukut ja muut maatumattomat osat. Muut kuin kasviosat voi kierrättää sekajätteen mukana.

Saako joulukinkun rasvan heittää viemäriin?

Joulukinkun paistorasva on syytä hävittää asianmukaisella tavalla. (Kuva: Marttaliitto / Laura Riihelä)

– Missään tapauksessa ei – putkistossa jämähtäessään rasva voi aiheuttaa pahankin tukoksen. Anna kinkunrasvan jäähtyä ensin kunnolla ja hävitä se sitten jähmettyneenä biojätteen mukana. Jos biojätemahdollisuutta ei ole, voi kinkunrasvan laittaa jähmettymään tyhjään maitopurkkiin ja lajitella lopulta suljetun maitopurkin mukana sekajätteeseen.

Jos jouluvalot rikkoutuvat, heitänkö ne vain sekajätteeseen?

– Jouluvalo on sähkölaite, joten se kuuluu viedä jäteasemalle sähkölaitteiden keräykseen. Pirkanmaan jätehuollon jäteasemat ottavat jouluvalojen kaltaisia kodin sähkölaitteita maksutta vastaan.

Lähde: Päivi Koro (ympäristökouluttaja, Pirkanmaan Jätehuolto)

Mitäpä ruoantähteille?

Jos jouluna kertyy liikaa ruokaa tarjottavaksi, niin seuraavilla nikseillä tähteistä voi jatkojalostaa herkkuja arkeen.

  • Rosolli (ilman silliä): Tee ylijääneestä rosollista sosekeitto lisäämällä mukaan kasvislientä ja jauhoisia perunoita (keitettyinä). Keitä, soseuta, mausta ja lisää ranskankermaa/ruokakermaa sekä persiljaa.
  • Porkkanalaatikko: Lisää joukkoon yrttejä ja juustoraastetta, sekä kananmunaa ja vehnäjauhoja sitovaksi aineeksi. Taputtele ja paista massasta maistuvia kasvispihvejä.
  • Kinkku/kalkkuna: Käytä kinkun tai kalkkunan jämät munakasrullan täytteenä.
  • Riisipuuro: Valmista ylijääneestä riisipuurosta herkullinen Ahvenanmaan pannukakku. Tarvitset noin 5 dl riisipuuroa, 5 dl maitoa, 1–2 dl vehnäjauhoja, 2–3 munaa, 0,5 tl suolaa, 0,5-1 dl sokeria ja 2 tl kardemummaa. Sekoita ainekset keskenään ja paista 200 asteen lämmössä noin puoli tuntia.

Vinkit tarjosi Pirkanmaan Marttojen kotitalousasiantuntija Tuula Kylä-Laaso.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?