Vino pino lausuntoja luettavaksi

Ylöjärven kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Ylöjärven kaupungin lausunnon sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöstä.
Ylöjärven lausunto on kriittinen ja hyvin perusteltu. Se myötäilee Kuntaliiton näkemystä asiasta. Kuntaliiton mukaan valinnanvapausmalli tarvitsee vielä korjauksia. Suurin huoli näyttää olevan se, että paljon sotepalveluita tarvitsevat ihmiset voivat uudistuksen jälkeen jäädä sosiaali- ja terveydenhuollossa väliinputoajiksi.
Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulmasta on huolestuttavaa, että soteuudistus kokonaisuudessaan saa yhä paljon arvostelua.
Esimerkiksi kuntien, maakuntien ja sairaanhoitopiirien viranhaltijat eivät usko soteuudistuksen perustavoitteiden toteutuvan. Näille asiantuntijoille suunnatun kyselyn vastajista ainoastaan 14 prosenttia uskoi soteuudistuksen kaventavan hyvinvointi- ja terveyseroja.
Ministeriö on pyytänyt lausuntoja kunnilta, kuntayhtymiltä, sotepalvelujen tuottajilta ja monilta muilta tahoilta. Ministeriössä vietettäneen nyt unettomia öitä, kun käsiteltävänä on lopen uuvuttava tekstimassa. Nähtäväksi jää, miten tarkasti lausunnot käsitellään ja miten ne vaikuttavat lopputulokseen.

Suomalaisten mielestä sanomalehdet ovat yleissivistyksen kannalta tärkein media. Suomalaisten mielestä sanomalehdistöllä on myös merkittävä vaikutus yhteiskunnalliseen keskusteluun. Asia selviää tuoreesta Sanomalehtien Liiton IRO Researchilla teettämästä tutkimuksesta.
Sanomalehdistön vaikutusta yhteiskunnalliseen keskusteluun pitää merkittävänä peräti 86 prosenttia suomalaisista. Ja 83 prosenttia suomalaisista pitää painettuja sanomalehtiä yleissivistyksen kannalta tärkeimpänä mediana.
Tutkimuksen tulos on silmiinpistävä, etenkin kun suomalaiset eivät näytä antavan sosiaaliselle medialle juuri minkäänlaista arvoa yleissivistyksen kannalta. Esimerkiksi vain kolme prosenttia pitää Instagramia yleissivistyksen kannalta merkittävänä. Facebookin vastaava luku on vain yhdeksän prosenttia.
Sanomalehdistö voi siis onnitella itseään. Se on pitänyt pintansa muuttuneessakin mediamaailmassa. Painettua lehteä arvostetaan edelleen korkealle.
Arvostus on kuitenkin ansaittava joka kerta uudelleen. Jokaisen sanomalehden numeron on annettava lukijalleen tunne siitä, että lukukokemuksesta kannatti maksaa. Tästä Ylöjärven Uutisetkin pitää kiinni. Haluamme tehdä lehteä, jota arvostetaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?