Arja Koriseva löytää lauluista joulun

Joulukonserttikiertueineen Ylöjärvellekin saapuvalle Arja Korisevalle joulumusiikki on nostalgiaa, joka herättää jouluun, niin hänet kuin yleisön.
Arja Korisevan joulukonsertti

Kuten kuvan viimevuotisessa konsertissa Iitissä Arja Koriseva ja hänen säestäjänsä Minna Lintukangas esiintyvät Ylöjärvelläkin kirkossa. Kirkko on Korisevasta luonteva areena joululauluille. Ja siellä riittää vain läsnäolo. – Minä laulan, ja me hengitämme niitä lauluja yhdessä. (Kuva: Kirsi Lonka)

Suosikkijoululaulu. Huh, vaikea valinta Arja Korisevalle, joka on ottanut sydämeensä ja repertuaariinsa aimo liudan joulukipaleita. Mutta kun nyt kysytään, musikantti poimii kolme erityisen koskettavaa:

– En etsi valtaa loistoa -kappaleesta ei tarvitse kuulla kuin intro, kun tulee jo jouluinen olo. Varpunen jouluaamuna kertoo lähimmäisenrakkaudesta ja antamisen ilosta. Taivas sylissäni -laulun levytin, kun keskimmäinen lapseni syntyi. Se kertoo äidinrakkaudesta ja vastuusta.

Inhokkikin on vaikea valita. Mutta eri syystä. Sellaista ei oikein tule mieleen. Jos jokin ei miellytä, laulaja ei siihen takerru. Mieluummin hän keskittyy mieleisiinsä kipaleisiin.

– Ja vaikka en kaikesta tykkäisi, näen, että kaikilla joululauluilla on jokin merkitys.

Vielä jaksaa

Joululaulurepertuaariaan Koriseva on esittänyt neljällä joululaululevyllään ja vuodesta 1990 asti yhtä joulua lukuun ottamatta vuosittain konserteissa. Mutta vieläkään häntä ei kyllästytä.

– Suhteessa muihin lauluihin joululauluja lauletaan niin vähän aikaa, etten ehdi kyllästyä niihin, hän selittää.

Eikä hän esitä yhtä ja samaa: keikkasetti vaihtelee, ja repertuaariin tulee uuttakin. Muun keikkailun rinnalle joulukeikkaputki tuo mukavan, aivan omanlaisensa lisän.

– Joululaulut ovat suuren juhlan lauluja. Ne tuovat juhlavan lopun vuodelleni.

Sitä paitsi jouluihmiseksi tunnustautuva laulaja toteaa joulukappaleiden virittävän hänet henkilökohtaiseenkin tunnelmaan.

– Ne ovat välineitä oman sisäisen jouluni rakentamiseen. Nostalgiset joululaulut ovat perusturvaa.

Koriseva jaksaakin kuunnella joulumusiikkia vielä konserttiensa päälle, vaikka autossa ja pipareita leipoessa. Ja tämä kantaa taas työhönkin. Fiilistellessä voi bongata uuden tuttavuuden repertuaariin.

Läsnäolo sytyttää

Vaan ovat joulubiisit tuiki tuttuja yleisöllekin. Miten siis välttää tyhjäksi käyvä saman toistaminen? Koriseva vastaa vankkumattomasti:

– Läsnäololla. Elää niitä lauluja ja uskoo niihin itsekin. Se ei vaadi mitään sirkustemppuja vaan sitä, että on läsnä kuulijoille. En esitä lauluja, vaan me elämme ne yhdessä, jotta kuulijat voivat ottaa ne itselleen.

Parasta laulajasta onkin, kun hän näkee onnistuvansa tässä. Kuten taannoisessa konsertissa, jonka jälkeen eräs kuulija kertoi luulleensa jo menettäneensä tunteet mutta konsertin taas sytyttäneen ne.

Ylöjärven konsertiltakin tulkitsija odottaa tunteisiin menoa. Sitä, että kuulijat syttyisivät jouluun.

– Jokainen virittäytyy omalla tavallaan, mutta toivon, että konsertti helpottaisi virittäytymistä.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Fakta

Rakkaudesta jouluun -konsertti

Arja Koriseva ja Minna Lintukangas Ylöjärven kirkossa 15. joulukuuta klo 19.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>