Arktalla voittoisa vuosi

Ylöjärveläinen rakennusyritys kasvaa nyt jo pääkaupunkiseudullekin. Niin ikään kunnianosoitukset kielivät onnistumisista. Odotettavissa on myös uusia hyviä vuosia.
Arkta nosteessa

Arktan johtajan Esa Kiiverin uraan on mahtunut yhtä jos toista. Tästä on muistona muun muassa Pekingissä työmaavierailulla lahjoitettu kypärä, jonka punainen väri merkitsee omistajuutta tai puoluejohtajuutta, kun keltainen viittaa työntekijöihin ja valkoinen työnjohtoon.

Tällaista Suomi 100 -vuotta Esa Kiiveri ei osannut odottaa.

Ylöjärveläisen rakennusyhtiön Arktan nokkamiehen vuosi on ollut perin vauhdikas. Siihen on mahtunut tunnustuksia ja suuria yrityskauppoja. Silti mies luonnehtii vuotta myös juhlivan Suomen merkitystä korostaen.

– Elämä voi olla ihmeellinen ja yllättävä seikkailu, hän hämmästelee, kuinka ei ammoin olisi arvannut merkkivuoden olevan henkilökohtaisella tasolla tällainen.

Helsingin seutuakin rakentamaan

Yksi merkkipaaluista on äskettäin tehdyt yrityskaupat. Arkta osti heinolalaiset, pääkaupunkiseudulla toimivat Reposen, Laatuseinän ja näiden hallintoa hoitavan Laatutilit.

Arktalle kaupat eivät ole merkki taantuman hellittämisestä, joka alalla nyt on nostanut päätään. Yritys kun on ollut taantumassakin vakavarainen.

Sen sijaan kauppojen hetki koitti, koska Arkta rakentaa Tampereen seudulla jo niin mittavasti, kymmenisen prosenttia uusista asunnoista, ettei täältä voinut enää hakea suurta kasvua. Oli suunnattava pääkaupunkiseudulle.

– Tampereen alueellakin on toki hyvä olla ja syytä olla yhä, mutta pääkaupunkiseudulla on suurin kasvu, luotsi kuvaa aluetta, joka haukkaa 60 prosenttia maan kerrostalorakentamisesta.

Yritysosto oli luonteva ratkaisu laajentamiseen, sillä ostetuilla yrityksillä oli verkostot ja osaajat valmiina.

Aluevaltaukselta Kiiveri odottaa hyviä tuloksia. Kerrostalorakentamista harjoittavan Reposen liikevaihto noussee lähivuosina 30 miljoonasta 50 miljoonaan ja betonielementtejä valmistavan Laatuseinän liikevaihto neljästä miljoonasta viiteen miljoonaan. Parin kolmen vuoden aikana Arktan rakentaminen painottuu jo valtaosin pääkaupunkiseudulle.

– Näkymä on, että Arktan lähivuodet ovat vielä parempia kuin takana olevat.

Kollegoiden arvonanto suurin kunnia

Työ on kantanut myös tunnustuksen hedelmää. Rakennusmestarien keskusliitto valitsi äskettäin Kiiverin vuoden 2017 rakennusmestariksi.

Tunnustusta perusteltiin niin yrityskentällä kuin luottamustehtävissä toimineen Kiiverin ansiokkaalla työllä elinkeinoelämän kehittämisessä ja työllistämisessä sekä Arkta-konsernin menestyksellä vaihtelevissakin suhdannetilanteissa. Myös velvoitteiden esimerkillistä hoitoa ja alan opiskelijoiden tukemista kiitettiin.

Keväällä tasavallan presidentti puolestaan nimitti Kiiverin rakennusneuvokseksi.

– Tuntuu, että pitkäjänteinen toiminta on tullut huomatuksi ja arvostetuksi. Erityisesti kollegojen huomionosoitus on suurinta, mitä ammatillisesti voi saada, mies myhäilee ja kiittää myös kaupunkia ja Ylöjärven Yrityspalvelua paikallislehdessä julkaistuista onnitteluista.

Osan kunniasta hän kuitenkin jakaa perheelle, työntekijöille ja yhteistyötahoille.

– Yksi ihminen ei yksin ole mitään.

Pysyvästi ylöjärveläinen

Vaikka Arkta on jo vuosia toiminut isosti koko Pirkanmaan alueella, yrityksen koti on pysynyt Ylöjärvellä.

– Perustajat ovat pitkäaikaisia ylöjärveläisiä, ja yritys on perustettu Ylöjärvelle, hän perustelee ja ynnää, että koska Ylöjärvi on osa Pirkanmaan talousaluetta, toiminta onnistuu oivasti täältäkin käsin.

Pääkaupunkialueelle suuntaaminenkaan ei saa yrittäjää suunnittelemaan kotipaikan vaihtoa. Sinnekin yltää täältä.

– Tietojärjestelmät ja nopeat liikenneyhteydet mahdollistavat sen, toimitusjohtaja sanoo ja pokkaa paikallisuudelle:

– Elämässä on perusarvoja, joita tulee kunnioittaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?