Johtajan seuraaminen auttaa ammatinvalinnassa

Ylöjärven lukion abiturientti Toni Fürpass pääsi seuraamaan päiväksi johtoportaan palaveria. Se oli hänestä hyödyllisempää kuin koulun tietoiskut eri opintomahdollisuuksista.
Tuhat nuorta johtajaa, Leppäkosken Energia, Anna-Mari Nyyssönen, Mika Kujala, Juha Koskela, Toni Fürpass

Toni Fürpass (oikealla) on kiinnostunut kenties kauppakorkeakouluopinnoista, eikä Tuhat nuorta johtajaa -päivä ainakaan romuttanut tätä ideaa. Kuvassa ovat mukana myös Anna-Mari Nyyssönen, Mika Kujala ja Juha Koskela.

Abi Toni Fürpass on luultavasti melko tyypillinen nuori: hän ei tiedä vielä, miksi haluaisi ”isona”.

Hän yrittää kuitenkin ottaa aktiivisesti selvää, mihin työhön soveltuisi. Se vain ei ole helppoa.

Kun Toni Fürpass teki taannoin ammatinvalintaan liittyvän soveltuvuustestin, se osoitti hänellä olevan lahjoja tasaisesti ihan kaikkeen – eikä toisaalta mihinkään juuri tiettyyn ja erityiseen.

– Nuorilta kysytään aina, mitä haluat tehdä. Tämä alkoi jo yläasteella ja jatkuu lukiossa. Mutta mitään konkreettisia esimerkkejä meille ei anneta, sanoo Fürpass.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että nuorille annetaan usein esimerkiksi esitteitä eri kouluista, mutta se ei auta ymmärtämään, millaisia opiskeltavat aineet tarkalleen ottaen ovat, ja millaista eri töissä on.

Siksi Ylöjärven lukion opiskelija oli tyytyväinen, kun kouluun tuli esittelijöitä kertomaan valtakunnallisesta Tuhat nuorta johtajaa -päivästä. Siinä nuoret pystyivät seuraamaan marraskuun puolessa välissä eri yritysten johtajien työntekoa yhden työpäivän ajan.

Tuhat nuorta -johtajaa -päivän takana olivat kauppakamarit, nuorkauppakamarit ja YES-verkosto.

Fürpassilla ei ollut erityisiä toivomuksia työpaikan suhteen, mutta hänellä kävi tuuri.

Avointa, rentoa keskustelua

Fürpass päätyi Leppäkosken Energian konttoriin seuraamaan myyntijohtaja Juha Koskelan päivää. Tai oikeastaan hän seurasi monituntista myynnin palaveria, johon osallistuivat myös asiakkuuspäällikkö Anna-Mari Nyyssönen ja myyntipäällikkö Mika Kujala.

– Ajattelin, että kokoukset voivat olla tylsiä, mutta tämä ei ollut lainkaan tylsä. Kokouksessa oli avointa keskustelua ja rento hyvä ilmapiiri. Ei liikaa muodollisuutta tai kiirettä, analysoi Fürpass.

– Myös markkinointiin ja mainontaan liittyvien asioiden läpikäyminen oli mielenkiintoista.

Kokouksessa keskusteltiin muun muassa verkkouudistuksesta ja siitä, millaisia kömmähdyksiä puhelinmyyjät voivat tehdä sähkönmyynnissä. Leppäkosken Energia ei myy itse sähköä puhelimessa, vaan panostaa mainontaan esimerkiksi netissä ja somessa.

Abiturientille päivän seuraaminen oli hyödyllistä – huomattavasti hyödyllisempää kuin tavallinen infoaminen lukiossa. Myös Leppäkosken Energia hyötyi abistaan, sillä Fürpass kertoi ryhmälle netinkäyttötottumuksistaan.

Monet polut vievät perille

Entä onko kokoukseen osallistujilla vinkkejä Fürpass tulevaisuutta varten?

Käy ilmi, että kaikilla kolmella johtoportaan jäsenellä vei pitkään löytää ”se oma juttu”.

Myyntijohtaja Juha Koskelan mukaan monesta elämän varrelle osuneesta asiasta voi olla työelämässä hyötyä. Harvan polku työelämään on mitenkään luotisuora. Ja mieltymyksetkin voivat matkan varrella muuttua.

– Itse inhosin lukion fysiikassa sähkötekniikkaa. Ja sitten aloin jostain syystä opiskella sähkövoimatekniikkaa, kertoo Koskela.

Anna-Mari Nyyssönen sanoo, että esimerkiksi akateeminen loppututkinto antaa usein valmiudet aika moneen eri alaan. Itse hän päätyi opiskelemaan kauppakorkeakouluun ja piti siitä, että pääainetta ei tarvinnut siellä päättää vielä opintojen alussa.

– Ja jos ei tiedä, mitä haluaa, niin voi tehdä niinkin, että opiskelee ensin itsensä diplomi-insinööriksi, ja menee sitten vielä kauppakorkeakouluun…, sanoo puolestaan Mika Kujala ja käyttää itseään esimerkkinä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?