Ville Niemenmaa juoksee 490 kilometriä

Ville Niemenmaa osallistuu lauantaina Ateena–Sparta–Ateena-juoksuun. Ultramaratoni voi kestää jopa 104 tuntia eli päälle neljä vuorokautta.
Ville Niemenmaa, ultramaraton, maratoonari, 9.11.2017

Ville Niemenmaa on ottanut viimeiset pari viikkoa rennosti eikä urheillut juuri yhtään. – On ehdoton edellytys, että menen terveenä maaliviivalle.

Tämän alkuviikon Ville Niemenmaa ottaa rennosti. Käy kenties yhdellä pikku lenkillä.

Loppuviikosta asiat kääntyvät päälaelleen. Lauantaiaamuna kello  seitsemältä Ville Niemenmaa aloittaa ultramaratonin, joka kestää maksimissaan seuraavaan keskiviikkoiltapäivään.

Niemenmaa lentää torstaina Kreikkaan ja osallistuu siellä korkeintaan 104 tuntia kestävään Ateena–Sparta–Ateena-juoksuun, jossa taivalletaan 490 kilometriä.

Tähän mennessä Niemenmaan pisin ultramatka on ollut 252 kilometriä, jonka hän juoksi viime kesänä Deseda ultramaratonilla Unkarissa. Sillä kertaa Niemenmaa selvisi maaliin toisena reilun 28 tunnin jälkeen.

Unta vain vähän kerrallaan

Nyt juostava matka on siis noin kaksi kertaa pidempi. Koettelemukseen ei voi silti valmistautua ajattelemalla, että tällä kertaa aikaa ja ruokaa menee todennäköisesti tuplasti enemmän.

Kun matkassa voi mennä jopa yli neljä vuorokautta, juoksutahti on paljon hitaampi, ja Niemenmaan on myös nukuttava aika ajoin.

– Aion juosta ainakin ensimmäisen yön. Siihen, koska nukun ja kuinka pitkään, vaikuttaa moni asia.

Niemenmaa arvelee, ettei aio nukkua pitkiä pätkiä lainkaan, pikemminkin tunnin pari silloin tällöin.

Matkan varrella on yhdeksän suurempaa huoltopistettä. Niissä voi myös levätä.

Juoksun järjestäjä huolehtii ruokatarjoilusta, mutta ylöjärveläinen tietää kokemuksesta, etteivät kaikki eksoottisimmat ja muutkaan ruoat aina maistu, ja matkaan on otettava omiakin eväitä.

Yksi tällainen ruokaröykkiö on koottu Niemenmaiden olohuoneen nurkkaan. Röykkiöstä erottuu ainakin keksejä ja energiajuomaa.

Sponsorit mahdollistavat tyyriin matkan

Ville Niemenmaan lähtö Kreikkaan oli pitkään kiinni siitä, saako hän sponsoreita. Onneksi sellaisia löytyi, viisi Ylöjärveltä ja yksi valtakunnallinen sponsori.

Matka tulee kalliiksi, sillä mukaan lähtee myös kolme huoltajaa. Kisamaksuun, vuokra-autoon, hotelliin, ruokiin sekä matkalaukkujen ja ihmisten lennättämiseen menee yllättävän paljon rahaa.

– En halunnut tätä varten pankkilainaakaan ottaa, Niemenmaa sanoo.

Yhdeksi huoltajaksi lähtee oma vaimo Jatta Niemenmaa, joka on usein puolisonsa mukana ja tietää tämän tarpeet. Kahdeksi muuksi huoltajaksi lähtee pari lohjalaista juoksijaa, kaksi Juhaa.

Huoltajia tarvitaan monta, sillä joukko ajaa Niemenmaan lähettyvillä vuokra-autolla ja huoltaa juoksijaa. Yhdelle hengelle pitkän matkan ajaminen ja jatkuva valvominen olisi ollut liikaa.

Vuoria ja kulkukoiria

Ville Niemenmaa tuntee Kreikkaa ja tietää, kuinka vaativa reissusta on tulossa.

Matkalla on esimerkiksi yksi vuori, joka pitää ylittää mennen tullen ja muutenkin paljon ylämäkiä. Yöt ovat aina raskaita, sillä yöllä pelkän otsalampun valossa juostessa pitää pysytellä todella skarppina. Maaseudulla kaikki muu valaistus on vähäistä.

Myös esimerkiksi lukuisista kulkukoirista voi olla riesaa.

Jatta Niemenmaa kertoo, että kaikkia mahdollisia vaaroja on mietitty moneen kertaan, ja aviomiehen vyölaukku on pakattu täyteen varalamppuja.

Kisaan osallistuu yhteensä 27 juoksijaa etenkin Kreikasta ja Italiasta mutta myös esimerkiksi Belgiasta ja Brasiliasta.

– Tämä on ennen kaikkea seikkailu ja selviytymismatka. Sillä, kuka tulee viimeisenä, ensimmäisenä tai toisena maaliin, ei ole merkitystä. Kaikki jotka pääsevät maaliin, ovat voittajia  isolla veellä, sanoo Ville Niemenmaa.

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?