Tärkeintä on totuus

Valtaosa suomalaisista uskoo, että verkossa leviävillä valeuutisilla on vaikutusta kansalaisten käsityksiin ajankohtaisten asioiden ja tapahtumien perusfaktoista.
Asiasta kertoi eilen Medialiitto, jonka tilaaman mielipidetutkimuksen mukaan peräti kaksi kolmasosaa suomalaisista arvioi valeuutisten vaikuttavan suomalaisten käsityksiin melko paljon tai erittäin paljon.
Vastanneista 43 prosenttia kertoi törmäävänsä verkossa viikoittain uutisiin, jotka eivät ole täysin totuudenmukaisia. Suoranaisesti valheellisiin uutisiin törmää viikoittain 29 prosenttia vastanneista.
Tulos on hälyttävä mutta odotettu! Näyttää siltä, että valeuutiset saavat hyvinkin paljon tilaa mediassa. Niitä myös luetaan, ja valitettavasti niihin myös joskus uskotaan.
Valheellisia uutisia julkaisevat tahot, jotka eivät ole sitoutuneet Julkisen sanan neuvoston periaatteisiin ja Journalistin ohjeisiin.
Tutkimuksen mukaan vähiten valheellisia uutisia tuottavat kotimaiset mediat, kuten sanomalehdet, aikakauslehdet, televisio ja radio.
Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg antoi tutkimustulosten selvittyä aiheellisen varoituksen.
– Jos kansalaisten käsitykset eivät perustu todellisuuteen, murenee pohja faktapohjaiselta keskustelulta ja toimivalta demokratialta, Holmberg sanoi.
Olemme Ylöjärven Uutisissa ehdottoman samaa mieltä Holmbergin kanssa siitä, että mediakasvatukselle ja medialukutaidon opettamiselle on suuri tarve – myös aikuisten parissa.
Ylöjärven Uutiset painottaa uutisoinnissaan ja juttujen teossa ehdotonta totuutta. Paikallislehden täytyy olla äärimmäisen luotettava julkaisu, johon kaupunkilaiset voivat luottaa nykyisessä monimediamaailmassa.
On ehdottoman tärkeä muistaa, että hyvän journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. Kuten Journalistin ohjeissa sanotaan, tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on julkaistu aikaisemmin. Toimittajan on suhtauduttava tietolähteisiin kriittisesti.
Lukijoidemme on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Meidänkin toimittajamme ovat vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen.
Tänä päivänä on entistä suurempi tilaus faktoiltaan pitäville uutisille ja jutuille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?