Sinä kelpaat

Vaatii aktiivista ajattelua tunnistaa, millaisia ulkonäköpaineita ympärillä velloo ja miten niitä voi vastustaa, sanoo tutkija Saara Särmä.

Marraskuussa Tampereen pääkirjasto Metsossa pöyhitään ajankohtaisia aiheita. Metso TALK -keskustelusarjan ensimmäisessä osassa tänä keskiviikkona puhutaan ulkonäköpaineista.

Mukana keskustelemassa on yhteiskuntatieteiden tohtori, taiteileva tutkija Saara Särmä. Särmän mukaan ulkonäköpaineista voi syyttää sekä mediaa että meitä jokaista. Aika helposti arvoimme toisia ja itseämme ikävin sanoin.

– Sitä tapahtuu koko ajan, mutta esimerkiksi itsenäisyyspäivän linnan juhliin erityisesti ”kuuluu” se, että naisia arvostellaan rankasti. Jo parina vuonna olemme heittäneet haasteen: mitä jos linnan juhlijoita katsoisikin hyväksyvästi. Jälkikäteen ihmiset ovat kertoneet, miten vapauttavalta tuntuu katsoa juhlaa, kun ei kiinnitä huomiota negatiiviseen.

Netti tuottaa omanlaisiaan paineita: on niin helppo löytää vertailukohteita ja määritellä itsensä rumaksi. Mutta löytyy netistä hyvää buustaustakin, kun on liikkeellä oikealla asenteella.

– Olen tietoisesti etsinyt Instagramista hyvin monen näköisiä naisia. Ilahduttaa, miten moninaiselta onnellisuus näyttää. Perinteinen kauneus ei ole ainut mittari, Saara Särmä sanoo.

Täydellisten töröhuuliselfieiden rinnalle on virinnyt vastailmiö: kaikennäköiset ja -kokoiset naiset ottavat itsestään kuvia ja julkaisevat niitä. Kehoihanne laajenee. Se on voimaannuttavaa.

Mutta miten sitä uskaltaisi laittaa itsestään rumia kuvia julki?

– Se vaatii harjoittelua. Kun sen tekee pari kertaa, se ei enää ahdista, Särmä lupaa.

Metso TALK: Muottiin sovitetut

15. marraskuuta kello 18 Tampereella pääkirjasto Metsossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?