Yhdeksänvuotias Amanda Orvola menestyi Napero-Finlandiassa

Ylöjärveläinen Amanda Orvola sai kunniamaininnan valtakunnallisesta sadunkirjoituskilpailusta. Amanda kirjoitti parisivuisen tarinan puusta, joka näkyy perheen olohuoneen ikkunasta.
Napero-Finlandia, Amanda Orvola

Kolmasluokkalainen Amanda Orvola täytti 14.10. yhdeksän vuotta. Napero-Finlandiasta saamastaan kunniamaininnasta hän sai tietää 18.10.

Kun Amanda Orvola kirjoitti viime keväänä sadun satavuotiaasta tammesta, hän ei arvannut, että pärjäisi sillä Napero-Finlandiassa.

Mutta toisin kävi.

Amanda sai kirjoituksellaan kunniamaininnan 1.–2.-luokkalaisten sarjassa.

Tämänvuotisen Napero-Finlandian aiheena oli Suomen juhlavuoden kunniaksi sata vuotta.

Amandalle aiheesta tuli mieleen vanha tammi, joka näkyy Orvoloiden omakotitalon ikkunasta.

Puu on Amandan edesmenneen äidinisän ja tämän veljen lapsena istuttama ja sijaitsee läheisellä tontilla, isoisän lapsuudenkodin pihassa. Ikää sillä on oikeasti noin 70 vuotta, mutta sadussa iäksi pyöristyi vielä vähän komeampi luku.

– Olen aina tykännyt siitä puusta, kertoo Amanda.

”Aikuismainen oivallus”

Tammikertomus on kuvitteellinen, ja tuomariston mukaan ”pelastustarinana alkava satu, joka kuitenkin lopussa kääntyy oivaltavasti ihan uusille urille: puun elämä ei välttämättä olekaan seistä jököttää paikallaan”.

Kerrotaanko loputkin juonesta? Kerrotaan vaan. Lopussa puusta tehdään omakotitalo, ja puu saa täten uuden elämän. ”Omaperäinen, ehkä ajankohtaisuudessaan jopa aikuismainen oivallus”, kirjoittaa tuomaristo.

– Kun luin tekstin olin hieman yllättynyt siitä, että sadussa oli tällainen dramaattinen käänne, pohtii puolestaan Amandan äiti Kirsi Orvola.

Siivikkalan koulullekin meriitti

Amanda itse ja hänen perheensä ovat kunniamaininnasta iloisia. Kyseessä on valtakunnallinen kisa, ja siinä pärjääminen on harvinaista.

Satu on kirjoitettu pääosin Amandan koulussa, ja myös Siivikkalan koulu on menestyksestä innoissaan. Amandan saamasta kunniakirjasta haluttiin kouluun kopio.

– Napero-Finlandiasta ei ole saatu ainakaan viime aikoina tänne päin Suomea sijoituksia, eikä Siivikkalan kouluun ole saatu aiemmin kulttuuriaiheista palkintoa, sanoo Kirsi Orvola.

Amanda lukee, kirjoittaa ja soittaa selloa

Kunniamaininta ei löytänyt tietään Amandan luo sattumalta. Amanda pitää kovasti kirjoittamisesta ja lukemisesta. Niiden lisäksi hän harrastaa kuvaamataitoa ja soittaa selloa.

– Sello oli Amandan oma toive. Itse en ole lukenut kovin paljoa lapsille, mutta heidän isänsä on kertonut heille vuosikausia itse keksimiään iltasatuja, sanoo Kirsi Orvola ja miettii, miksi Amanda menestyi kilpailussa.

Kirsi Orvolan mukaan Amanda oppi myös puhumaan varhain.

– Amanda on aina ollut sanaseppo. Hän oppi puhumaan hirvittävän aikaisin. Koska hän oli meidän ensimmäinen lapsemme, en tajunnut, että tahti oli nopea.

Amanda keksi satuja ennen kuin oppi kirjoittamaan ja pyysi vanhempiaan merkitsemään ne ylös hänen puolestaan.

Kirsi Orvolan mukaan perheen kaksi tytärtä ovat taipumuksiltaan aika erilaisia. Amanda jaksaa syventyä asioihin ja tykkää vetäytyä välillä huoneeseensa luoviin harrastuksiin, kun taas eskaria käyvä kuopus on menevämpi tapaus.

Haaveena oma kirja

Kirjoittamismenestys on poikinut Amandalle haaveen, jonka hän haluaa toteuttaa aikuisena.

– Haluan kirjoittaa oman kirjan, toteaa Amanda.

Kirsi-äiti tosin muistaa, että haave on ollut olemassa jo aiemminkin. Se vain unohtui välillä, mutta menestys kisoissa toi sen taas mieleen.

 

 

Kolme eri sarjaa

– Napero-Finlandian sadunkirjoituskilpailuun voivat osallistua 1.–6.-luokkalaiset. Sarjoja on kolme: 1.–2.-luokkalaiset, 3.–4.-luokkalaiset ja 5.–6.-luokkalaiset.

– Amanda Orvola osallistui 1.–2.-luokkalaisten sarjaan toisella luokalla kirjoittamallaan tekstillä. Tämänvuotisena aiheena oli Sata vuotta.

– Amanda Orvolan sarjassa valittiin ensimmäiseksi, toiseksi ja kolmanneksi tulleet sekä myönnettiin kolme kunniamainintaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?