Mika Eljaala opiskeli luonto-ohjaajaksi ja perusti oman yrityksen

Karhelaisyrittäjä luottaa metsän vetovoimaan

Luontokeidas Kitari Oy:n perustaja Mika Eljaala, 51, tahtoo olla metsien mies. Hän on vakuuttunut siitä, että moni-ilmeinen ylöjärveläinen ympäristö puhuttelee suurta yleisöä. Karhelaisyrittäjä johdattaa tulevaisuudessa asiakkaansa paikkoihin, joissa luonto hoitaa ihmisten mieltä ja kehoa.
Mika Eljaala 1

– Suomalaiset pitävät puhdasta luontoa itsestäänselvyytenä. Onneksi kansalaiset haluavat jälleen jalkaantua rauhaa ja lepoa tarjoaviin paikkoihin, Mika Eljaala sanoo. Hän on valmistanut shamaanirummun luontomatkailuyrityksensä tunnukseksi.

Kannolla istuva Mika Eljaala kumisuttaa itsevalmistamaansa shamaanirumpua karhelaismetsässä. Perinnesoitin merkitsee karhelaisyrittäjälle symbolia, jonka mystisen äänen turvin mies aikoo saatella ihmiset luonnonrauhaan. Hän on täysin vakuuttunut siitä, että suuri osa suomalaisista haluaa hakeutua luontoon ja kokea sen mieltä ja kehoa tervehdyttävän voiman. Karhelaisyrittäjän katseet ovat myös ulkomaalaisissa asiakkaissa, joille Suomen luonto on aina hyvin ainutlaatuinen.
Eljaala sanoo suomalaisten vieraantuneen luonnosta, mutta hänen mielestään ihmiset ovat palaamassa luonnon helmaan. Monella on kaukokaipuu niin metsissä vaeltamiseen kuin vesillä liikkumiseenkin. Nyt ihmiset uskaltavat yöpyä laavussa ja kokata ruokaa nuotiolla.
– Ihmiset arvostavat luontoa, ja he kaipaavat sitä. Moni kokee olleensa liian kauan epäinhimillisessä oravanpyörässä ja haluaa normalisoida elämänpiirinsä. Luonto tarjoaa ulospääsyn ahdistavasta maailmasta. Ihmiset tunnustavat muun muassa metsän parantavat vaikutukset, Eljaala miettii.
Mika Eljaala tietää, mistä hän puhuu vannoessaan luonnon kaikkivoipaisuuden nimeen.
– Oma elämäni on kulkenut sellaista polkua, joka on johtanut itsenikin mietiskelemään syvällisiä asioita luontoon. Metsä on minun sielunmaisemani. Haluan opastaa muita ihmisiä luonnon moninaisuuden äärelle, hän sanoo.

Tyyssija löytyi Karhelta

Mika Eljaala 2

Metsä on täynnä havainnoitavaa. Mika Eljaalan mukaan muurahaiset ovat jo asettuneet kekonsa pohjaosiin. Luonnossa matkailevat ihmiset kokevat mielenkiintoisia ilmiöitä luonnossa.

Mika Eljaala on löytänyt luontomatkailuyritykselleen tyyssijan Karhelta. Hän on vuokrannut sievän kesämökin toiminnan sydämeksi.
– Jo Karhen kylä on kaunis pala pirkanmaalaista maaseutua, hän kiteyttää.
– Täällä on kutsuvia metsiä ja houkuttelevia järviä. Lisäksi lähiympäristössä on paljon mahdollisia yhteistyökumppaneita, yrittäjä ihastelee.
– Karhelta on lyhyt matka muun muassa Seitsemisen kansallispuistoon, mies lisää.
Eljaalan mielestä Ylöjärvi tarjoaa otolliset olosuhteet luontomatkailun pyörittämiselle.
– Esimerkiksi Vihreä Sydän on tehnyt jo vuosien ajan määrätietoista ja laadukasta työtä lähimatkailun hyväksi, hän suitsuttaa.

Luonto-ohjaajan eväillä toimintaan

Järviseudun ammatti-instituutin luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon suorittanut Mika Eljaala kiittää luonto-ohjaajakoulutuksen monipuolisuutta ja syvällisyyttä.
– Sain ravitsevat eväät uutta ammattiani varten, mies tilittää.
Eljaala korostaa Suomen neljän vuodenajan rikastuttavan luontomatkailuyrityksen toiminta- ja palvelutarjontaa.
– Keväällä voi keskittyä kuuntelemaan ahkerasti laulavien lintujen runsautta tai ihmetellä vihreyteen puhkeavaa kasvillisuutta.
– Kesällä koko luonto on hehkeimmillään. Retken pystyy järjestämään teemalla kuin teemalla, yrittäjä innostuu.
– Syksyllä on mahdollisuus poimia marjoja tai sieniä.
– Talvisessa tarjonnassa voi hyödyntää pimeyttä, hän listaa.
Eljaala teroittaa, että luontomatkailussa sisältöjen ideoimisessa ja toteuttamisessa vain taivas on kattona.

Tapahtumat kiinnostavat

Mika Eljaala 3

– Patikoinnissa tärkeintä ei ole kilometrimäärä vaan oleminen luonnossa, luontomatkailuyrittäjä Mika Eljaala korostaa. Hän neuvoo ihmisiä tekemään tuttavuutta luonnon moninaisuuden kanssa.

Luontomatkailuyrittäjä tähyää palveluineen eri sesonkeihinkin.
– Esimerkiksi pikkujoulutapahtumat voi järjestää luonnon helmassa, Mika Eljaala vinkkaa.
– Yritykset ja yhdistykset pystyvät tarjoamaan väelleen jotakin täysin uudenlaista, kun ne toteuttaisivat asiakas-, henkilökunta- ja jäsentilaisuutensa luonnossa, mies miettii.
Karhelaisyrittäjän mukaan päiväkodit lapsineen olisivat otollisia asiakkaita.
– Olen varma, että myös ikäihmiset arvostaisivat uudenlaisia luontoelämyksiä, hän lisää.
Eljaalan mukaan tulevaisuutta on muun muassa luontokuntoutus.
– Lähden kaikessa toiminnassani siitä, että ihminen ja luonto ovat aina kultaisessa leikkauspisteessä, hän linjaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?