Diakoniapappi Johannes Riuttala toivoo Viljakkalan-mallin leviävän koko maahan

Oma apu -toiminta mahdollisti seurakuntakodin aidan kunnostuksen

Karhen seurakuntakodin pihaa reunustava lauta-aita vangitsee nyt ohikulkijoiden katseet kauneudellaan. Viljakkalan seurakuntapiirin pyörittämä Oma apu -toiminta toi vapaaehtoiset kunnostajat talkoisiin. Kappalainen Johannes Riuttala kiittää, että vastavuoroisuuteen perustuva työmuoto on saanut kahden viime vuosikymmenen aikana vahvan jalansijan seurakuntapiirissä.
Karhen ruokaprojekti 1

Mika Hoang (vas.), Miia Rantaoja, Juha Rantaoja, Olli Tikanmäki ja Visa Asikainen ovat saaneet paljon vuolaita kiitoksia toteuttamastaan Karhen seurakuntakodin aitahankkeesta. Kappalainen Johannes Riuttala liputtaa Oma apu -toiminnan laajentamisen puolesta. Viljakkalalaiset ovat hankkineet myönteisiä kokemuksia vastavuoroisesta auttamisesta.

Diakoniapappi, kappalainen Johannes Riuttala iloitsee lukuisista hankkeista, jotka Oma apu -toimintaan osallistuneet viljakkalalaiset ovat hoitaneet kunniakkaasti maaliin vuodesta 1997 lähtien.
Oma apu -toiminnassa mukana olevat paikkakuntalaiset tarttuivat hiljan toimeen kunnostaen huonokuntoisen Karhen seurakuntakodin lauta-aidan.
– Seurakunnan voimavarat eivät riittäneet aidan ehostamiseen, joten teimme aitaremontista Oma apu -projektin. Käsistään kätevät miehet ja naiset ottivat aitatalkoot vastuulleen. Tiivis porukka kunnosti aidan uudenveroiseksi, Johannes Riuttala kehuu.
Oma apu -toiminnan isä Johannes Riuttala tietää pitkästä kokemuksestaan, että työmuoto on erittäin toimiva. Mukana olevat pääsevät mielekkäisiin tehtäviin, ja apua tarvitsevat ihmiset saavat asioitaan kuntoon.
– Tyypillisiä toimeksiantoja ovat esimerkiksi metsien siivoukset ja lumityöt, Riuttala sanoo.
– Niin töitä tilaavien kuin askareita tekevien palautteet ovat olleet koko ajan hyvin myönteisiä, arvostavia ja kannustavia, hän lisää.
Riuttala onkin nostanut esille niin kirkon kuin valtiovallan vastuunkantajia tavatessaan mahdollisuuden ottaa laajaan käyttöön Oma apu -toiminta.
– Koko toiminta perustuu vastavuoroisuuteen. Seurakuntapiirissämme ajatus toteutuu siten, että vapaaehtoiseen työhön osallistuva henkilö saa pienen taloudellisen korvauksen ja hän antaa panoksenaan työpanoksensa, kappalainen tarkentaa.

Työ palkitsee tekijänsä

Mika Hoang, Miia ja Juha Rantaoja sekä Olli Tikanmäki osallistuivat Karhen seurakuntakodin aidankunnostustalkoisiin.
– Tehtävä oli erittäin antoisa, he summaavat kokemustaan.
– Koimme itsemme hyödyllisiksi. Huonokuntoinen aita sai uuden elämän. Moni karhelainen on kiittänyt hienosta työstä, porukka tiivistää.
– Päätyömme oli suoristaa ja ryhdistää aita. Vaihdoimme lahot laudat uusiin. Skrapasimme vanhan maalin laudoista ja maalasimme ne uudelleen, talkoolaiset kertovat.
Miia Rantaoja arvostaa yhdessä tekemistä.
– Huomasimme hyvin pian työmme edetessä olevamme yhteen hiileen puhaltava iskuryhmä, hän kuvailee.
Mika Hoangin mukaan päivät sujuivat nopeasti.
– Kun on järkevää tekemistä, aika kuluu ripeästi.
Olli Tikanmäki toivoo, että sama porukka pääsisi jatkossakin paiskimaan töitä yhdessä.
Juha Rantaoja kiittää ruokahuoltoa, josta vastasi Visa Asikainen.
Koko aitatiimi iloitsee siitä, että karhelaiset ovat huomanneet kunnostetun aidan.
– On mukava saada tekemästään työstään palautetta. Seurakuntakodin piha on nyt turvallinen paikka muiden muassa pikkulapsille, kun aita on vahva, korjaajat riemuitsevat.

Elintarvikkeita jalostetaan

Karhen ruokaprojekti 2

Visa Asikainen on luotsannut hanketta, jolla lahjoituselintarvikkeista kehitellään maukkaita ruokia. Karhelaisryhmä on ideoinut reseptejä.

Ylisläinen Visa Asikainen on johtanut Karhella lahjoituselintarvikkeiden jalostushanketta.
– Meillä on aktiivinen ja ahkera tiimi, joka on valmistanut peruselintarvikkeista maittavia ruokia. Tavoitteenamme on löytää reseptejä, joiden turvin tehdyt ruoat monipuolistavat asiakkaiden ruokavaliota, ravintoloitsijana pitkään toiminut Asikainen kertoo.
Karhelaisryhmä esittelee reseptikeksintöjään Ylöjärven seurakunnan kirkkoneuvostolle.
– Jauhoista, ryyneistä ja limpuista saa houkuttelevia ruokia, kun niitä osaa jalostaa taitavasti, Asikainen korostaa.
– Leikkeleet, kananmunat, juustot ja tonnikalat antavat tervetulleen lisän ruokiin, kun ne valmistetaan oikein, hän lisää.
Asikaisen mukaan karhelaistiimi keksi kiitettävästi uusia ruokaohjeita.
– Täytimme limppuja, jolloin niistä tuli hyvin ruokaisia ja maittavia, hän poimii esimerkin.
– Leipävanukkaat, brunssisämpylät ja jenkkipannarit tuovat tervetullutta vaihtelua ruokaviikkoon, Asikainen jatkaa.
– Olemme saaneet ruokavaihtoehdoistamme erittäin myönteistä palautetta, hän iloitsee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?