Vanhukset vastustavat saunapalveluiden loppumista Emminkammarissa

Saunapalveluita saavat vanhukset ja vammaiset ovat allekirjoittaneet adressin, joka vastustaa saunotuksen lopettamista Emminkammarissa. Allekirjoittaneet tahtovat jatkaa yhteisöllistä toimintaa nimenomaan Emminkammarissa eivätkä missään muualla. Hoito- ja kuntoutumispalveluiden johtajan Anu Kallion mukaan jatko Emminkammarissa on mahdollista, jos uusi palveluntarjoaja löytyy.
Emminkammari

Maija Väisänen (vasemmalla edessä), Eeva Järvinen, Irja Ahl (oikealla takana), Lea Utukka ja Urho Riihikoski haluavat, että saunotus jatkuu Emminkammarissa.

Eläinlääketieteen kunniatohtorin Urho Riihikosken olohuoneessa istuu viisi vanhusta, jotka ovat suivaantuneet Ylöjärven kaupungin ehdotuksesta lopettaa Emminkammarissa tapahtuva saunotus.

Muutoksia vastustavan adressin on allekirjoittanut kaikkiaan 25 vanhusta tai vammaista henkilöä, jotka ovat iältään 56–97-vuotiaita.

Allekirjoittaneet saivat kuun vaihteessa kirjeen, jossa kerrottiin Emminkammarin saunapalveluissa tapahtuvan muutoksia siksi, että ”sote-muutokseen valmistautuminen Pirkanmaalla vaikuttaa myös saunapalveluiden toteutukseen” ja siksi, että saunottajat eli kotihoidontyöntekijät tekevät jatkossa töitä vain asiakkaiden kodeissa.

Kirjeen mukaan saunapalvelut hankitaan jatkossa pääosin päiväkeskuksista. Vaihtoehtoina kirjeessä mainitaan kotona tai päivätoiminnan yhteydessä tapahtuva pesu- tai saunotusapu.

Emminkammaria vaihtoehdoissa ei mainita.

Lisäksi kirjeessä luvataan, että asiakasohjaajat ottavat yhteyttä asiakkaisiin.

Yhteydenottoa vanhukset eivät olleet vielä saaneet ainakaan haastatteluhetkellä eli viikko sitten, vaikka viimeiset saunotukset Emminkammarissa loppuvat tällä viikolla.

”Ainoa sosiaalinen tapahtuma viikossa”

Moni kirjeen vastaanottajista ei ymmärtänyt täysin, mitä kirjeessä oikeastaan sanottiin.

– Minusta siinä suositeltiin kotona peseytymistä, sanoo Maija Väisänen.

Yksi vanhuksista oli ottanut itse yhteyttä asiakasohjaajiin, mutta hänelle oli sanottu, että asia on kesken, eikä soitosta ollut ollut näin ollen hyötyä.

Eniten allekirjoittaneita harmittaa se, että kirjeen mukaan Emminkammari ei ole saunotuspalveluiden vaihtoehtona.

– Me kaikki haluamme, että palvelu jatkuu Emminkammarissa, sanoo Väisänen.

Saunotustapahtuma kestää pari kolme tuntia, mistä itse saunassa istuminen ja pesu vievät noin puoli tuntia. Muun ajan asiakkaat ovat istuneet, juoneet mehua, pelanneet korttia ja jutelleet.

– Emminkammarissa käynti on ollut monelle vanhukselle ainoa sosiaalinen tapahtuma viikossa, sanoo Urho Riihikoski.

Riihikosken mukaan Emminkammaria rakennettaessa korostettiin nimenomaan sitä, että tilat on tarkoitettu yhteisöllisiksi.

Emminkammarin saunotus onkin tärkeä nimenomaan yhteisöllisyyden tähden. Kukaan palvelua käyttäneistä ei halua pestäväksi omaan kotiinsa yksin tai vieraaseen porukkaan jonnekin muualle.

– Tämä on minulle niin suuri asia, että jos se loppuu, en voi ollenkaan käsittää sitä, sanoo 94-vuotias Lea Utukka.

Vanhusten mukaan eräs heistä ei ole pystynyt nukkumaan kunnolla kahteen viikkoon, koska on murehtinut muutosta niin paljon.

”Palvelu jatkuu, jos sitä toivotaan”

Hoito- ja kuntoutumispalveluiden johtaja Anu Kallion mukaan kaikki allekirjoittaneet saavat jatkossakin saunapalveluita.

– Emminkammari saunapalvelun paikkana säilyy, jos asiakkaat niin toivovat, mutta saunapalveluiden tuottajana on joku muu kuin kotihoidon oma henkilökunta, Kallio sanoo.

Kallion mukaan neuvotteluita yksityisen palveluntarjoajan kanssa voidaan jatkaa, jos Emminkammari on asiakkaiden ykkösvaihtoehto.

Emminkammarin toimintatiloissa aloittaa myös vanhuksia neuvova Lähitori-palvelu. Jotta saunojat mahtuisivat samoihin tiloihin, Riihikoski ehdottaa, että lähes käyttämätön saunan verantatila muutettaisiin pukuhuoneeksi.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?