Viulussa soi Suomi

Salin klassiset -konsertissa soivat sunnuntaina sekä tutut että uudet ja jännittävät sävelet.
Salin klassiset, musiikki

Jaso Sasaki hallitsee romanttisen viuluperinteen nyanssit. (Kuva: Heikki Tuuli)

Salin klassiset, musiikki

Pianisti Marko Hilpo luo tunnelmia ja maisemia viulusolistin säestäjänä. (Kuva: Joni Lintula)

Sunnuntain Salin klassiset -konsertti soi suomalaisen viulumusiikin juhlaa. Viulisti Jaso Sasaki ja pianisti Marko Hilpo soittavat sekä tuttuja suomalaisia viuluklassikoita että tuntemattomampia teoksia itsenäisyyttä edeltävältä ajalta.

– Konsertti alkaa Toivo Kuulan suurella romanttisella viulusonaatilla, joka on varmasti monelle uusi tuttavuus. Sitä esitetään harvoin eikä sitä ole levytettykään kuin kerran Suomessa ennen meidän keväällä julkaistua Suomi 100 -juhlavuoden levyämme, Jaso Sasaki kertoo.

– Kuulan nuoruuden innolla säveltämässä sonaatissa on suuria tunneryöpsähdyksiä ja äkillisiä syöksyjä fortissimosta pieniin nyansseihin. Kuulijalle se on jännittävä ja tunteikas mutta soittajalle myös vaativa ja raskas. Ehkä siksi sitä esitetään harvoin.

Toivo Kuulan harvinaisen helmen jälkeen siirrytään tutumpiin klassikoihin. Konsertin toisella puoliajalla soivat muun muassa Armas Järnefeltin kehtolaulu Berceuse ja Jean Sibeliuksen rakastetut pienet kappaleet Romance, Mazurka ja Rondino.

– Levyllä ja konserteissa haluamme nostaa esiin suomalaista viulunsoiton perinnettä ja kulttuuria. Kappaleet edustavat romanttista belle époque -kautta, jonka soittotyyli on vähän jäänyt myöhemmän sibeliaanisen soinnin varjoon, Jaso Sasaki sanoo.

Kaupungin kulttuuripalveluiden järjestämässä Salin klassiset -konserttisarjassa kuullaan laadukkaita klassisen musiikin esityksiä, jotka sopivat kaikenlaisille kuulijoille. Viulisti lupaakin, ettei tarvitse olla viulumusiikin tuntija voidakseen nauttia vaihtelevasta ja monipuolisesta konsertista.

– Parasta musiikissa on se, että jokainen kokee ja rakentaa musiikista omanlaisensa tarinat. Ei tarvitse tuntea teosten syntyhistoriaa tai musiikin teorioita voidakseen nauttia vaihtuvista tunnelmista.

Salin klassiset -konsertti

22. lokakuuta kello 15 kaupungintalon Ylöjärvi-salissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?