Duudsoneiden Jarppi ja HP tahtovat saada kiusaamisen kuriin Ylöjärvelläkin

”Jos olisi ollut kiusaamista, ei olisi Duudsoneita”

Viime viikon tiistaina Metsäkylän yhtenäiskoulu sai erityisiä vieraita, jotka olivat erityisellä asialla. Duudsoneista tutut Jarppi ja HP luennoivat koululaisille kiusaamisesta ja sen vaikutuksista.

Duusonit hyppäsivät luokkakuviin yhdessä alakoululaisten kanssa.

Melu on vallaton, kun kaksi tv:stä tuttua suosikkihahmoa astelee satapäisen metsäkyläisyleisön eteen. Kaksikon vierailun syynä ei ole pelkästään viihdyttäminen, vaan esiintymisellä on jokin suurempi tarkoitus: Duudsoneiden Jarppi Leppälä ja HP Parviainen ovat saapuneet Metsäkylän yhtenäiskoululle taistellakseen vastaan koulukiusaamista, jolta ei olla Ylöjärvelläkään vältytty.

– Tiedättekös, miksi me edelleen jatkamme tätä Duudsoni-hommaa vielä näin 25 vuoden ystävyyden jälkeen? Duudsonit kysyvät ensiksi alakoululaisilta.

– No, raha, yleisöstä kommentoidaan.

Vastaus kysymykseen on kuitenkin jotain muuta: ystävyys.

Duudsonit kertovat metsäkyläläisoppilaille yhteisestä matkastaan, siitä, miten neljä jo alakoulussa tavannutta seinäjokelaispoikaa päätyi useiden yritysten jälkeen Amerikkaan ja valtasi stunt-ohjelmallaan miljoonat tv:t ympäri maailman.

Alakoululaiset olivat innoissaan päästessän halaamaan ja jututtamaan Duudsoneja.

– Kerromme tämän, jotta tekin tietäisitte, ette unelmat toteudu yhdessä yössä. Esimerkiksi meiltä Amerikkaan pääsy vei kuusi pitkää vuotta, Jarppi kertaa.

Miesten mukaan yhteiselle matkalla on mahtunut niin mukavia kuin vaikeitakin hetkiä. Silti ystävyys on kantanut kaiken yli.

– Ja nyt tulee tärkeä opetus: tärkein juttu unelmien tavoittelussa on ollut kavereiden auttaminen ja yhdessä tekeminen. Kaveria ei ole koskaan jätetty, HP lisää.

Kiusaaminen ei hyödytä ketään

Duudsonit ovat saapuneet Ylöjärvelle Metsäkylän yhtenäiskoulun vanhenpainyhdistys Metka ry:n kutsumana. Metsäkylän lisäksi Duudsonit ovat kiertäneet vuosien aikana useampia kouluja eri kaupungeissa, ja keskustelleet oppilaiden ja opettajien kanssa ystävyydestä ja kiusaamisesta.

Tavoitteena on, että oppilaiden mieliin saataisiin iskostettua se, millaisia vaikutuksia kiusaamisella on.

– Kiusaaminen ei hyödytä ketään, toisin kuin yhdessä tekeminen. Eikä kaikista tarvitse tykätä, mutta kunnioittaa täytyy, Duudsonit sanovat.

Jarppi ja HP kertovat, että kiusaaminen on koskettanut myös Duudsoneita. Heidän jäsenistöstään Jukka muutti nuorena poikana Seinäjoelle pienemmältä paikkakunnalta, ja kiusasi muita alkuun sen vuoksi, ettei jäisi jalkoihin.

– Jukka kuitenkin huomasi, miten hänen toimintansa vaikuttaa toisiin. Hän päätti muuttaa käytöstään ja pyysi anteeksi niiltä, keitä oli kiusannut.

Koululaiset saivat kysellä Duudsoneilta mieltä askarruttavia kysymyksiä. Lapsia kiinnosti etenkin se, miksi Jarpilta puuttuu oikean käden peukalo.

Duudsoneista Jarno tietää, millaista on olla kiusatun roolissa. Hän joutui kiusatuksi jo alakoulussa, eikä kiusaaminen loppunut ennen kuin hän uskalsi kertoa asiasta vanhemmilleen. Tuolloin pojat olivat jo yläkouluikäisiä.

– Muistelimme näin aikuisina kouluaikoja, ja Jarno alkoi itkeä, kun muisti, miltä kiusaaminen tuntui. Voit siis satuttaa toista niin pahasti, että kiusaamisen muistaa vielä aikuisenakin, Jarppi toteaa koululaisille.

Sopimus siitä, ettei kiusata

Duudsonit muistuttavat, millaisia vaikutuksia kiusaamisella voi olla. Sen lisäksi, että toisen mielen ja itsetunnon voi romuttaa pitkäksi aikaa, voi sillä olla muitakin seurauksia. Esimerkiksi unelman voivat jäädä toteutumatta.

– Kiusaaminen olisi estänyt sen, ettei meidän yhteinen unelmamme Duudsoneista olisi toteutunut, HP sanoo.

– Jos olisimme kiusanneet toisiamme, emme olisi kavereita eikä olisi Duudsoneita. Ei olisi tullut ohjelmia, Jarppi jatkaa.

Hiljaisen yleisön edessä kaksikko toteaa, että hommat olisivat voineet mennä hyvin eri tavalla.

– Ajatelkaa. Olisimme voineet tuhota tämän koko homman jo pieninä poikina.

Duudsonit tahtovat siis sanoa ”ei” koulukiusaamiselle. Metsäkyläläisoppilaat allekirjoittivat vierailun lopuksi sopimuksen, jossa luvataan olla kiusamatta.

– Tämän te ripustatte jokainen luokkanne näkyvimpään paikkaan, jotta muistaisitte, että meidän luokassa ei kiusata, Duudsonit sanovat.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?