Run For Royalty spurttasi lämminveristen kriteriumin sankariksi

Vixus väsytti vastustajansa

Molempien hevosrotujen kriteriumit tarjosivat yleisölle tasokasta kotimaista raviurheilua Teivon kaviouralla lauantaina. Suomenhevosten arvokilpailun vei pelisuosikki Vixus. Lämminveristen paras oli puolestaan Run For Royalty.
kriterium, ravit, Teivon ravirata

Vixusen taustavoimat olivat luonnollisesti yhtä hymyä suomenhevosten kriteriumin voittajaseremonioissa. Lähimpinä hevosta ovat menestyksen pääarkkitehdit eli valmentaja Katja Melkko ja ohjastaja Janne Soronen. Kriteriumin voitto lihotti Vixusen tiliä 57 000 eurolla. (Kuva: Hippos/ Ilkka Nisula).

Ennen suomenhevosten kriteriumin finaalia moni vedonlyöjä ennakoi, että kakkosradalta startannut Vixus johtaisi loppukilpailua alusta loppuun. Odotettu näkymä juoksunkulusta toteutui sataprosenttisesti. Ohjastaja Janne Soronen suhautti ajokillaan heti startista keulapaikalle. Avauspuolikkaan Vixus kellotti 28,0-kyytiä. Vixusen rinnalla juoksi tuttu kilpakumppani, Risto Tupamäen ohjastama Turelius. Se piti matkavauhdin tasaisen reippaana.
Viimeisellä takasuoralla Turelius painoi yhä kiivaammin päälle. Kova rynnistyskään ei auttanut Risto Tupamäen suojattia, vaan se rupesi hyytymään loppusuoralle käännyttäessä. Vixus karkasi varmaan kriterium-voittoon. Kakkoseksi kiri Antti Ojanperän ohjastama Herra Heinämies. Koko matkan johtavan selässä juossut Likser kesti kolmanneksi. Turelius jäi neljänneksi.
Vixusen leireissä suurvoiton jälkeiset tunnelmat olivat katossa.
– En osaa oikein sanoin kuvailla tunnelmiani. Olemme tähdänneet hevosen kanssa tähän päivään monta vuotta. Se on mennyt koko ajan eteenpäin. Samalla on kuitenkin ollut mielessä se, että raviurheilussa voi tapahtua mitä vaan, Janne Soronen tunnelmoi.
– Hevonen oli tänään lämmityksessä todella hyvän tuntuinen. Se oli mielestäni vielä parempi kuin karsinnassa. Samalla minun piti tietysti muistaa, että varsat ovat varsoja, Soronen jatkoi.
Väkevä voitto
Lämminveristen kriteriumissa nähtiin dramatiikkaa. Startissa eniten veikatut pelihevoset eli Hotshot Luca ja Gloria Web kilvoittelivat tiukasti keulapaikasta. Tämän kamppailun käänsi edukseen Jorma Kontion ohjastama Gloria Web.
Mika Forss pakitti Hotshot Lucalla takajoukkoihin, kun hän ei halunnut ajaa hevosellaan toisella radalta ilman vetoapua. Käytännössä tämä merkitsi ylöjärveläistreenari Ari-Pekka Pakkasen suojatin voitonhaaveiden kaatumista.
Gloria Web kellotti avauspuolikkaan 13,5-tempoa. Sen jälkeen tamma sai rauhoittaa matkavauhdin mieleisekseen. Kierros mentiin maltillisesti 18,5- ja toinen kierros 17,5-vauhdilla.
Kun juoksun päätöspuolikas käynnistyi, toisella radalla ilman vetoapua juossut Run For Royalty lisäsi yllättäen painetta keulahevoselle. Gloria Web oli pian vaikeuksissa, ja Run For Royalty siirtyi keulaan viimeisessä kaarteessa.
Hannu Torvisen ohjastama ja Matias Furuhjelmin valmentama Run For Royalty hankki loppukaarteessa muutaman hevosenmitan etumatkan itselleen ja pääsi ylittämään loppusuoran hillotolpan kriteriumin sankarina. Kakkoseksi kiri Builder’s Caviar ja kolmanneksi Piece Of Rock.
Run For Royalty kuului totopeleissä yllättäjähevosten kategoriaan. Sitä oli rastittu T76-pelissä vain kolme prosenttia lähtönsä merkeistä. Hevosen voittajakerroin oli 18,47.
Taustajoukoillekin Run For Royaltyn voitto oli jonkinlainen yllätys, vaikka voitontoiveet nousivatkin juoksun edetessä.
– Meillä oli tavoitteena olla viiden joukossa. Ideana oli antaa hevoselle tarkka juoksu. Sitä ei kuitenkaan tullut, kun Forssin Mika ei halunnut ajaa Hotshot Lucalla johtavan rinnalta. Niinpä se paikka jäi meille.
– Saimme ajaa johtavan rinnalla nätisti, ja lopussa hevonen kiristi vauhtia ja pääsi ohi johtaneesta Gloria Webistä. Loppusuoralla hevonen piti vauhtinsa hienosti maaliin saakka, Hannu Torvinen kehui ajokkiaan.
Toto76-pelissä seitsemän oikein veikanneet kuittasivat muutaman yllätyksen myötä 23 402,60 euroa. Kuutosillakin pääsi lunastamaan mukavasti 251 euroa. Yleisöä kriterium houkutteli Teivoon 2 960 silmäparia. Toton kokonaisvaihto oli 996 597,40 euroa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>