Kurun kanjonissa luonto hellii

Tamperelaissukeltaja on ihastunut kurulaiseen vedellä täyttyneeseen louhokseen niin, ettei ota saadakseen tarpeekseen. Mies myös tahtoo olla silta muille: auttaa näkemään luonto ja nauttimaan siitä.
sukellus, louhos, kivilouhos, luonto

Mikko Valtonen (oik.) ja louhoksen hänelle aikanaan esitellyt Marja Virta vaikuttuvat Kurun Niemikylässä Muuraislahdentien kupeella sijaitsevasta entisestä louhoksesta, vaikka ovat nähneet sen jo monta kertaa. Luonnossa liikkuminen on kaksikon mukaan mitä kannatettavinta puuhaa. – Kun tuolla sukeltaessa lilluu, siinä eivät työasiat tule mieleen, Virta kuvailee.

Kapea tie luikertaa Kurun Niemikylässä. Puita, kiviä, tienvartta. Ja yhtäkkiä. Vasemmalla aukeaa jylhä näky.

Kaksi rosoista kiviseinää kohoaa korkeuksiin, ja niiden väliin jäävän kanjonimaisen solan pohjalla kimmeltää vesi. Aurinko leikkii seinämien muhkuraisella pinnalla. Kallion päältä näkee, että solan takana vesiuoma laajenee lammikoksi, jota sitäkin reunustavat komeat lohkareiset kallioseinät.

Youtube-videolla sama maisema lepää lumen ja jään povessa. Golffari iskee pallon muotoisen kameran avantoon. Pallo leijailee vedessä kohti pohjaa ja osuu maalikoloseen. Ja kohta sukeltaja kiikuttaa  pallon pintaan. Aika näky.

sukellus, louhos, kivilouhos, luonto

Kanjonimaisen solan takaa avautuu laakeampi lammikko.

Silmät auki ja ilo irti

Video on sukellus- ja kuvausharrastaja Mikko Valtosen ja hänen poikansa käsialaa. Ja kanjoni yksi miehen vakiosukelluspaikoista, niin kesällä kuin talvella.

Videollaan Valtonen haluaa näyttää ja suitsuttaa, kuinka hieno paikka Kurun keskustan liepeillä piileekään.

– En usko, että ihmiset tietävät tätä paikkaa. Epäilen, etteivät paikallisetkaan välttämättä tiedä tätä.

Miehen pointti ei kuitenkaan ole kehua vain entistä, vedellä täyttynyttä kurulaislouhosta. Valtonen tahtoo herätellä ihmisiä näkemään lähiympäristöjen antimia ja nauttimaan niistä.

– Ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Täällä Suomessakin on upeita paikkoja, kun vain avaa silmänsä. Ihmiset, ulos ja liikkeelle! hän kylvää ulkoiluiloa.

Valtonen nimittäin tietää kokemuksesta, että liikunta ja luonto pumppaavat ihmiseen hyvää oloa.

– Kun luonnossa liikkuu, onhan se mielelle rauhoittavaa, hän ylistää ja karistelee nykyihmisten taipumusta takertua materialismiin.

Mies on ottanut asian sydämensä tehtäväksi, koska itse sen tajuttuaan haluaa jakaa oivallusta muillekin.

– Kyse on antamisen ilosta. Eikä se mene niin, että vain kerron. Ihmisen täytyy huomata nämä asiat itse, mutta minä voin toimia siltana. Itsekin olen tällaisia siltoja saanut.

sukellus, louhos, kivilouhos, luonto

Kanjonista voi kurkistaa upeita näkyjä: niin kallion heijastumia pintaan kuin pohjan muotoja veden läpi.

Sana kiiri kaverilta

Ulkoiluun hurahtanut mies itse löysi Kurun kanjonille sukellustoverinsa vinkistä. Toveri oli käynyt sukellusseuransa kanssa lohkarelammikossa, ja kerran hän ja Valtonen sitten innostuivat poikkeamaan yhdessä paikalle.

Sukellusharrastajana Valtonen on toki nähnyt yhden jos toisen upean miljöön, mutta kurulaislouhos teki silti vaikutuksen.

Paikka on läheisyytensäkin ansiosta oiva tamperelaismiehelle, ja jokamiehenoikeudella hänen myös kelpaa sinne pulahtaa. Valtosen sukellusseuratoverit ovat tosin kerran maanomistajaan törmättyään käyneet juttusille ja saaneet tältäkin hyväksyvän kannan.

Eikä maanomistaja Petri Peltolaa häiritse, vaikka joku muukin innostuisi ihanaa paikkaa katsastamaan.

– Ei se siitä kulu, Peltola tuumii.

sukellus, louhos, kivilouhos, luonto

Harrastajien on puettava ennen pulahdusta aimo satsi varusteita.

Louhoksen lumo vetoaa yhä

Niemikylän kanjoni on sukeltajalle kiehtova, miellyttävä ja helppo paikka.

Se on louhokselle tyypillisesti suhteellisen kirkasvetinen, sillä varsin mudaton pohja ei sakkaannu pahasti, vaikkei vesi umpilammikossa vaihdukaan.

Vesilämpäre on myös hyvin hallittava: Ei ole virtauksia, ei luolia, joihin eksyä. Syvimmillään vain 12-metrisessä lätäkössä ei tarvitse varoa suurten syvyyksien riskejä, kuten typen muodostumista vereen. Pienestä alueesta saa nopeasti kelpo kokonaisvainun, ja siellä pysyy helposti kartalla.

Veden alla lohkareet ja kalat tarjoavat monimuotoista ihasteltavaa, ja valokin välkehtii niihin kiehtovasti.

Ja tietysti hieno miljöö saa elämyksen alkamaan jo ennen kuin pää painuu upoksiin.

– Paikka viehättää edelleen, vaikka olemme käyneet täällä monta kymmentä kertaa, Valtonen myhäilee.

sukellus, louhos, kivilouhos, luonto

Toimittaja pääsi kokeilemaan ensi kertaa elämässään ripauksen sukelluksen tuntua. Kokemus oli hauska ja ennen kaikkea luonnon kauneutta uhkuva. Testitunnelmia on nähtävissä Digilä-videolla. (Kuva: Mikko Valtonen)

Kainalojuttu

Kommentti: Luonto antaa

Odotuksen kutina panee hymyilemään. Kohta se alkaa. Kohta pääsen Mikko Valtosen ja Marja Virran opastuksella introsukellukselle: Testaamaan, miltä tuntuu pulahtaa sukellusvehkeet päällä veteen. Näkemään, miltä Kurun kanjoni näyttää pinnan alla.

Puvun kertyessä pala palalta ylleni tuntuu hassulta ja hienolta. Ihka oikeat vermeet, aika jännää! Ja aika määrä lahjetta, tossua, piuhaa ja painoa.

Ohjeistuksen jälkeen tossun kärki painuu veteen, sitten jalka, sitten vyötärö. Märkäpuku imee itseensä vettä, joka lämpenee nopeasti. Ja sitten. Kurkistus veden alle, ensin ihan rannassa. Levä huojuu, pohjan muodot piirtyvät kuin jonkin linssin läpi. Ei olisi uskonut, että käsipohjakin voi olla näin kivaa.

Pian pääsemme hiukan kauemmas rannasta. Muhkuraiset seinämät lähestyvät vesiverhon takaa, kalat uivat rinnallani ja silmä bongaa pohjasta uponneen pikku kuusen.

Kuplat suhisevat. Hengittäminen on erikoista mutta sujuu. Tasapaino horjahtelee puolelta toiselle, ja räpylöillä potkiminen on vähän haparointia. Mutta Marja johdattelee minua kädestä koko ajan pitäen.

Lopussa korva pääsee paukahtamaan ikävästi, mutta vaiva lientyy myöhemmin eikä onnistu pilaamaan hienoa kokemusta. Mielessä on lähinnä tämä: On se luonto ihmeellinen. Ja voipa sitä tarkkailla niin monin tavoin. Vau.

Valtonen puhuu asiaa. Silmät auki ja menoksi!

 

HELKA PYLKKÖ-POLLARI

Kommentit (2)

  1. pekka hirvilammi

    Pääseekö siellä tekemään uimahyppyjä veteen,onko mahdollista? Seinäjoella oli routakallio,josta pääsi hyppimään 12.metristä,onko tietoa asiasta,jos menis testaamaan paikan?

    Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>