Valtuustossa käytiin vilkas keskustelu kuntalaisaloitteen pohjalta

Perusopetukseen ei lohjennut lisärahoitusta

Ylöjärven kaupunginvaltuustossa käytiin maanantaina kiivas debatti perusopetuksen lisärahoituksesta. Valtuusto päätti kuitenkin lopulta, ettei peruskouluille anneta tässä vaiheessa puolen miljoonan euron lisäpottia.
timo halttula

Kuntalaisaloitteen vastuuhenkilö, valtuutettu Timo Halttula, aloitti värikkään keskustelun valtuustossa.

Ennen keskustelun käynnistymistä Ylöjärven kaupungin sivistysjohtaja Matti Hursti alusti asiaa kertomalla perusopetuksen kustannuksista Ylöjärvellä verrattuna ympäristökuntiin.
Hursti muistutti, että Ylöjärvellä perusopetuksen kokonaiskustannukset ovat lähiseudun toiseksi korkeimmat. Investoitujen eurojen määrä oppilasta kohden on kasvanut vuosina 2010–2015 enemmän kuin oppilasmäärä on kasvanut.
Hurstin mukaan Ylöjärvellä on satsattu perusopetusryhmien kokoon. Kipupisteet ovat tällä hetkellä erityisopetuksessa ja koulutarvikkeiden ja oppikirjojen määrärahoissa.

”Kyse tulevaisuuspelistä”

Kuntalaisaloitteen vastuuhenkilö, vihreiden valtuustoryhmään kuuluva Timo Halttula sanoi puheenvuorossaan, että kuntalaisaloitteen 1 101 allekirjoittajaa ansaitsevat kaikilta kiitosta aktiivisuudesta tärkeässä asiassa.
Aloitteessa esitettiin, että valtuusto päättää myöntää peruskoululle lisärahoitusta 500 000 euroa. Aloitteen mukaan summalla tasoitettaisiin valtuuston viime marraskuussa päättämä koulutusleikkaus
– Toivon, että kaikessa erinomaisuutta tavoittelevana väkenä Ylöjärvellä voisimme puhua johtajapuhetta – seutukunnan tai vaikka koko Suomen koulutusasioiden johtajapuhetta. Ja tehdä sen mukaisia tekoja. Peli on kovaa. Kysymys on nimittäin tulevaisuuspelistä, jossa kilpailukyvyn maailmanmestarit syntyvät, kun juniorityön taso pidetään korkealla, Halttula linjasi.
Vasemmistoliiton valtuutettu Rauno Kesseli kehui, että Timo Halttulan puheenvuoro oli kenties paras, mitä valtuustosalissa on pitkään aikaan pidetty.
– Nyt jos koskaan meidän kannattaa satsata lapsiin ja nuoriin. Tämä on oikeasti arvovalinta, Kesseli totesi.
Valtuustokeskustelun kuluessa vihreiden valtuutettu Minna Sorsa teki muutosesityksen. Esityksen mukaan valtuusto linjaisi sivistyslautakunnan vastauksesta poiketen, että vuoden 2018 talousarviovalmisteluun ohjataan 500 000 euroa ja se kohdennetaan opetukseen.

Vaarana velkaantuminen

Sivistysjohtaja Matti Hursti alusti keskustelua omalla esityksellään.

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto muistutti valtuutettuja siitä, että Ylöjärvellä koulut ovat lähestulkoon kaikilla mittareilla mitattuna hyvässä kunnossa.
– Silti keskustelusta syntyy sellainen mielikuva, että kaikki olisi hirveän huonosti. Se on valitettava tilanne, koska se antaa väärän käsityksen kuntalaisille, Sorvanto sanoi.
Hän muistutti myös, että kaupungin ensi vuoden talousarviossa tullaan satsaamaan noin puoli miljoonaa euroa lisää sivistykseen ja sitä kautta opetukseen.
Sorvanto varoitti valtuutettuja kaupungin velkaantumisesta, jos yhtäkkiä perusopetukseen annetaan puoli miljoonaa euroa lisää.
– Velka jää nuorten ja lasten maksettavaksi. Ei se ole ilmaista rahaa, jota ei tarvitse koskaan maksaa. Jos lisäämme yhtenä tai kahtena vuotena menoja, se kumuloituu seuraavina vuosina. 5–10 vuoden kuluttua ajamme seinään, ja sitten leikataan sillä tavalla, että sattuu. Se ei ole vastuullista taloudenhoitoa, Sorvanto selvitti.
Kansanedustaja ja valtuutettu Sami Savio (ps.) linjasi keskustelun loppupuolella, että Ylöjärven tilanne perusopetuksessa on suhteellisen valoisa ympäristökuntiin nähden.
– Toki meitä perussuomalaisia huolettavat koulujen tarvikkeisiin ja erityisopetukseen osoitettujen määrärahojen vähyys.
Lopulta keskustelun jälkeisessä äänestyksessä Minna Sorsan muutosesitys kaatui äänin 30–19. Kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.

Yksi kommentti

  1. O.Hilli

    Timo Halttulan kirjoittama ja vihreitten opettajasiiven masinoima aloite sai ”arvoisensa” virheväittämien ojennuksen kaupungin asiantuntevalta sivistystoimen johtajalta Hurstilta. Hän oli koonnut vertailutiedot naapurikunnista-kaupungeista. Ylöjärvellä ei ole mitään hävettävää opetuksessa, perusopetuksessakaan,vaan päinvastoin asiat ovat hoidettu hyvin. Vihreä opettajasiipi eläkeläisopettajineen on jauhanut lehdissä ja valtuustossa ko.asiaa perusteetta ja kuluttanut taistelussaan ”tuulimyllyjä vastaan” lehtien sivuja ja valtuuston aikaa kuten nytkin 9.10. valttuuston istunnossa tuntikausia pitkine turhine löpinöineen.
    Todelliset ongelmat perusopetuksessakin ovat oppilaiden yleistyvä laiskuus, haluttomuus seurata opetusta, ponnistella ilmaisen opetuksen eteen. Kaiken pitäisi olla helppoa, hauskaa. Sivitystoimenjohtaja luetteli kolme ”pedagogista haastetta”:-luku-,kirjoitustaidon innostuksen puute,-oppilaiden alhainen kiinnostus luonnontieteisiin,matem.-perheiden sosioekonomiset erot. T.Halttulan pitkän ristiriitaisen alotteen lukeneille (?) ja allekirjoittaneille ja muille vanhemmille suositan oman jälkikasvun kotikasvatuksen tarkistusta, jotta opetus maittaisi ja häiriköinti koulussa ja koulutiellä olisi hallinnassa. Ei ole tarpeen sivullisenkaan ”nauttia” koululaisten häiriökäytöksestä mm. Soppeenmäen markettien nurkissa ,sisäänkäynneissä ja roskatuissa väylissä. Asioista huomattavat aikuiset saavat vastaansa yleensä ”haistatuksia” näiltä Halttulan mainostamilta ”määrärahojen puutteesta kärsiviltä” tulevaisuuden toivoilta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?