Lämminveristen kriteriumin finaali on huippumielenkiintoinen

Teivossa pyöri Kontio-show

Paikallisen hippodromin eli Teivon vuotuinen suurtapahtuma kriterium on ovella. Lauantaina lämminveriset kilpailevat peräti 112 500 euron ykköspalkinnosta. Suomenhevosten vastaavassa mittelössä voittajaa odottaa 57 000 euron palkintopotti.
ravit, kriteriumkarsinnat syksyllä 2017

Jorma Kontio narutteli lämminveristen kriteriumin karsinnoissa peräti kolme voittoa. Tässä Kontio ajaa niukan, mutta varman ykkösen ennen Mika Forssin naruttelemaa Hotshot Lucaa. Lauantain finaalissa Kontio istuu Gloria Webin rattaille. (Kuva: Paul’s Special / Pauli Impola)

Kriteriumin finalistit seulottiin viime viikon tiistaina ajetuissa karsintalähdöissä. Lämminverisissä ajettiin viisi karsintalähtöä. Kustakin karsintaerästä pääsi finaaliin kaksi parasta valjakkoa. Tämän lisäksi loppukilpailuun kelpuutettiin kaksi parasta kolmanneksi sijoittunutta hevosta aikojen perusteella.
Ravi-illan yksi näkyvimpiä hahmoja oli jälleen entiselle kotiradalleen palannut ohjastajavirtuoosi Jorma Kontio. Hän ajoi peräti kolme karsintavoittoa. Kaikki ykköset tulivat Timo Nurmoksen valmennettavilla.
Kontion ensimmäinen karsintatolppa tuli Ewa Catesilla. Sen voittoreseptinä oli tasainen selkäjuoksu ja terävä loppukiri, kun keulassa juosseet hevoset kaahailivat alkumatkalla turhan lujaa.
– Otin alkumatkan rauhallisesti, koska niin moni valjakko lähti rivakasti liikkeelle. Saimme hyvän hevosen selän eteemme, ja siinä oli helppo matkustaa. Ainoa huoli matkan aikana oli se, että tamma painoi ohjille hieman liikaa, Kontio analysoi ensimmäistä voittoajokkiaan.

Builder’s Caviar nitisti Hotshot Lucan

Etukäteisarvioihin nähden yllättävin Kontion kriteriumin karsintavoitoista oli neljännen karsintaerän ykkönen Builder’s Caviarilla. Voiton arvoa nostaa se seikka, että Builder’s Caviar kukisti kriteriumin ehkä suurimman ennakkosuosikin, ylöjärveläisvalmentaja Ari-Pekka Pakkasen treenaaman Hotshot Lucan.
Viimeksi mainittu sai raskaamman reissun, eikä hävinnyt kuin puoli hevosenmittaa Kontion ajokille. Builder’s Caviarin esitystä ei kuitenkaan sovi vähätellä. Ruuna kohensi omaa ennätystään karsintalähtöön vajaalla parilla sekunnilla. Hyvällä juoksulla silläkin on sanansa sanottavanaan lauantain finaalilähdössä.
– Hevonen oli kahteen edelliseen lähtöön pieni pettymys, mutta Timolla (Nurmos) on ollut odotuksia paremmasta menestyksestä koko kesän ajan. Minun käteeni hevonen tuntui tänään yllättävän hyvältä, Kontio virkkoi Teivon voittajapodiumilla.

Gloria Web palasi rikospaikalle

Jorma Kontion kolmas karsintavoittaja oli Gloria Web. Tammakriteriumin sankaritar palasi rikospaikalle kriteriumin karsinnassa. Se haki keulapaikan noin 500 metrin ajon jälkeen. Sen jälkeen hevonen kontrolloi juoksua miten tahtoi. Viimeisen puolikkaan Gloria Web kipitti näytöstyyliin 11,5-vauhtia ja noteerasi kilometriajan 14,3.
– Tamma ravasi hienosti, ja voitto tuli tänään todella helpon tuntuisesti, Kontio kiitteli ajokkinsa karsintasuoritusta.
Kuskimaestro Jorma Kontio ajaa lauantain finaalissa Timo Nurmoksen valmennettavista juurikin Gloria Webiä.
Builder’s Caviarin rattailla nähdään ruotsalaiskuski Erik Adielsson. Ewa Catesin kärryillä istuu puolestaan Tapio Perttunen.
Lämminveristen muut karsintavoittajat olivat Le Gros Bill ja Piece Rock. Kaiken kaikkiaan klassikkokilpailu vaikuttaa tänä vuonna varsin mielenkiintoiselta, koska moni hevonen on huippuiskussa kauden tärkeimmän kilpailun kynnyksellä.

Vixus suosikkina

Suomenhevosten kriterium on etukäteisanalyyseissa lämminveristen mittelöön verrattuna huomattavasti selväpiirteisempi. Suomenhevosten karsintalähdöt menivät Risto Tupamäen ohjastamalle Tureliukselle sekä Janne Sorosen ohjastamalle ja Katja Melkon valmentamalle Vixuselle.
Turelius suhautti heti startista suoraan keulaan ja kirjautti tuloksen 28,1 täyden matkan ryhmäajossa. Ohjastaja Risto Tupamäki uskoi, että hevosella on oma sanansa sanottavanaan finaalissa.
– Tämä on yksi parhaista nelivuotiaista, joita olen koskaan päässyt ajamaan, Tupamäki kehui.
Janne Sorosen ohjastama Vixus teki Tureliuksen tapaan näyttävän keulavoiton. Se kiihdytti niin ikään kasiraiteelta suoraan piikkiin ja hallitsi juoksua miten tahtoi. Hidastempoisen alkuvauhdin jälkeen Janne Sorosen ajokki karkasi kilpakumppaneiltaan maisemaan 22,0-vauhtisessa lopetuksessa.
Vaikka Vixusta pidetään selkeänä suosikkina finaalissa, Janne Soronen ei lähde loppukilpailuun takki auki -mentaliteetilla.
– Finaali ei ole mikään läpihuutojuttu. Esimerkiksi toinen karsintavoittaja Turelius on varsin kova vastus, Soronen muistutti.
Teivon kriterium-päivä käynnistyy lauantaina jo kello 11, kun istumakatsomossa järjestetään jo perinteeksi muodostunut hevosaiheinen seminaari. Tänä vuonna panelistit keskustelevat suomenhevosen kasvattamisesta. Panelisteina nähdään ravivalmennuksen ammattilaiset Tapio Perttunen, Jukka-Pekka Kauhanen ja Bella Varjonen. Seminaarin puhemiehenä toimii Hevosurheilu-lehden toimittaja Harri Lind.
Kilpailulähdöt Teivon kaviouralla käynnistyvät kello 13.30.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>