Suomen Sotaveteraaniliitto täytti 60 vuotta

Sankarihauta sai juhlavasti seppeleen

Ylöjärvelläkin juhlittiin viime perjantaina Suomen Sotaveteraaniliiton 60-vuotista taivalta. Juhlallisin hetki koettiin Ylöjärven hautausmaalla, jossa sankarihauta sai Ylöjärven aseveli- ja maanpuolustusjärjestöjen seppeleen.

Kunniavartio seisoi arvokkaasti sankarihaudalle lasketun seppeleen vieressä.

Seppeleen laski Ylöjärven Yhtenäiskoulun yhdeksännen luokan oppilas Elmer Talasmäki.
Sankarihaudalla oli kunniavartio sekä Suomen lippu ja Ylöjärven Sotaveteraanien lippu. Seppeleenlaskun jälleen sotaveteraani Paavo Vuorinen lauloi Veteraanin iltahuuto -kappaleen.
Lisäksi diakoniapappi Jyrki Koivisto piti sankarihaudalla lyhyen rukoushetken. Myös Ylöjärven kirkonkellot kunnioittivat soinnillaan juhlaa.

Kunniakirja kaikille

Ylöjärven Reserviupseerit ry:n puheenjohtaja Jari Vuolle (vas.) ja Ylöjärven Sotaveteraanit ry:n entinen puheenjohtaja Mikko Selin osallistuivat virren lauluun.

Sotaveteraaniliiton juhlapäivän kunniaksi seppele laskettiin perjantaina kello 11 Suomen kaikille sankarihaudoille. Suomessa on 622 hautausmaata.
Syyskuun aikana paikallisten sotaveteraaniyhdistysten edustajat ovat vieneet Suomessa jokaiselle Sotaveteraaniliiton jäsenveteraanille puolustusvoimien ylipäällikön, tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion allekirjoittaman kunniakirjan.
Vierailujen yhteydessä yhdistysten edustajat ovat tarkistaneet ovatko heidän omien alueidensa veteraanit saaneet tarvitsemaansa kuntoutusta ja palveluita kunnalta.
Vierailuohjelma oli mittava, sillä tunnuksen omaavia jäsensotaveteraaneja on lähes kymmenen tuhatta. Heidän keski-ikänsä on 93 vuotta.

Liitto valvoo veteraanien etuja

Ylöjärven Yhtenäiskoulun kuudesluokkalaiset Nenna Ihantola (vas.), Matias Järvelä, Sini Parviainen ja Lassi Lehtonen lukivat sotaveteraaneille hienon puheen.

Suomen Sotaveteraaniliiton edeltäjäyhteisö Rintamamiesten Asuntoliitto perustettiin Tampereella vuonna 1957. Sotaveteraaniliitto on valvonut toimintansa ajan sotaveteraanien toimeentulo-, terveys-, huoltotyö- ja eläkeasioita.
Nykyään Sotaveteraaniliiton edunvalvontatehtäviin kuuluvat myös kotipalvelut, kuntoutus, virkistys ja hengellinen toiminta.
Sotaveteraaniliiton keskeisenä tavoitteena on saada eduskunta päättämään laki, jonka mukaan kaikille vuosien 1939–1945 sotien tunnuksen omaaville veteraaneille toteutetaan samat kotipalvelut kuin sotainvalideille sotilasvammalain nojalla jo nyt korvataan.

Koululaisilta hieno puhe

Sotaveteraani Paavo Vuorinen (vas.) kajautti ilmoille Veteraanin iltahuuto -kappaleen. Diakoniapappi Jyrki Koivisto johti sen jälkeen rukoushetkeä.

Ylöjärvellä juhlat jatkuivat kahvitilaisuudella Ylöjärven seurakuntakeskuksessa. Ennen kahvia Ylöjärven Yhtenäiskoulun kuudesluokkalaiset Nenna Ihantola, Matias Järvelä, Sini Parviainen ja Lassi Lehtonen lukivat oppilaiden itsensä kirjoittaman puheen veteraaneille.
Koululaiset muistuttivat puheessaan, että jatkosodasta on kulunut 90 vuotta.
– Suomen kansa on saanut elää rauhassa ilman sotaa, puutetta ja suurta pelkoa. Se on hienoa, miten Suomen veteraanit ovat taistelleet isänmaamme puolesta. Suomi on vapaa maa meille jokaiselle. Sitä pitää kunnioitaa, sillä kaikkialla asiat eivät ole läheskään yhtä hyvin, puheessa sanottiin.

Liput kunnioittivat seppeleenlaskua.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>