Muskari imaisee vauvan täysillä mukaansa

Ylöjärven seurakunnalla on tänä syksynä kolme eri muskariryhmää vauvoille. Niissä lauletaan, soitetaan soittimia ja puuhataan kaikenlaista musiikin tahdissa. Nuorimmat vauvoista ovat kolmen kuukauden ikäisiä.
vauvamuskari, 21.9.2017

Tuuli konttasi musiikkikasvattaja Maria Joutsi-Laineen luo ja pääsi tämän sylissä leikkimään.

Mitä tehdään, mitä tehdään, pikkuinen Topi?

Mitä tehdään, mitä tehdään, pikkuinen Tuuli?

– Hypellään!

– Kutitetaan!

– Tömistellään!

Musiikkikasvattaja Maria Joutsi-Laine avaa tiistai-aamupäivän vauvamuskarin laulamalla kysymyksiä pikkuosallistujilleen.

Äidit esittävät toiveita lastensa puolesta, minkä jälkeen muun muassa hypellään, taputetaan, kutitetaan ja tömistellään.

vauvamuskari, 21.9.2017

”Ja kun nousee aurinko…” lauletaan ja nostetaan samalla vauvoja ilmaan.

Välillä vauvat ovat sylissä, välillä heitä nostetaan kohta kattoa. Sitten heitä kutitellaan höyhenillä ja annetaan käteen pienet marakassit. Ja koko ajan tietenkin lauletaan.

Välillä Joutsi-Laine myös soittaa laulun taustalla pianoa.

Vauvamuskarissa tapahtuu koko ajan, ja vauvoilla on selvästi todella hauskaa.

19 ryhmää, joista kolme vauvoille

Ylöjärven seurakunnan musiikkikasvattaja Maria Joutsi-Laine pitää muskaria kaiken kaikkiaan 19 eri ryhmälle, joissa on yhteensä noin 185 lasta.

Nuorimmat osallistujista ovat noin kolmen kuukauden ikäisiä ja vanhimmat ensimmäistä tai toista luokkaa käyviä kantelemuskarilaisia.

Vauvamuskariryhmiä on syksyllä kolme.

– Kaikissa ryhmissä alkaa olla täyttä. Vain Metsäkylässä on muutama paikka vapaana, sanoo Joutsi-Laine.

Viime vuonna perustettiin tosin uusi ryhmä vuoden alusta, jotta kaikki halukkaat pääsivät mukaan.

Musiikki vaikuttaa aivoihin

 vauvamuskari, 21.9.2017

Tuuli ja muut vauvat saivat höyhenlaulussa käsiinsä höyhenet – ja innostuivat kovin.

Musiikkikasvattaja huomaa työssään, kuinka musiikki kehittää lapsia.

– Musiikin vaikutuksesta lapsiin on tehty paljon tutkimuksia. Siitä, miten musiikki vaikuttaa hermostoon. Mikään muu ei stimuloi aivoja niin paljon kuin musiikki. Musiikki helpottaa asioiden oppimista

Ensimmäisillä vauvamuskarikäynneillä vauvat yleensä lähinnä katselevat. Aika pian he alkavat kuitenkin tunnistaa esimerkiksi aina samana pysyvän alkulaulun ja alkavat osallistua monin tavoin puolituntiseen.

Vähän vanhemmat lapset tykkäävät liikkua paljon, ja he oppivat muskarissa kaikenlaisia taitoja, kuten rytmiä ja harmoniaa. Musiikkileikkikoulussa opetellaan musiikkia leikin varjolla.

Samalla muskarissa tulee opittua esimerkiksi käytetystä soittimesta luopumista.

– Mieltäni lämmittää, kun yksi- ja kaksivuotiaiden ryhmässä osallistujat tuovat itse soittimensa takaisin koriin. Taidon osaaminen on heille tärkeää.

Intensiivistä mutta kivaa työtä

 vauvamuskari, 21.9.2017

Muskarissa opitaan tietysti musiikkia mutta siellä on hyvä myös opetella kaikenlaista vauvan ja vanhemman välistä tekemistä.

Joutsi-Laine pitää työstään. Työ on intensiivistä ja vaatii täydellisen keskittymisen lapsiin. Jos hän ei intoudu olemaan täysillä mukana, hän ei voi toivoa sitä lapsilta tai aikuisiltakaan.

– Tässä työssä ei voi kesken kaiken alkaa ajatella huomisen jauhelihakeiton tekemistä. Muut ajatukset pitää nollata.

Joutsi-Laine laulaa syksyn aikana ryhmilleen noin viittäkymmentä eri laulua. Joka tapaamiskerralla mukana on hyvä olla jotain tuttua ja jotain uutta.

Uudet laulut pitävät työn mielenkiintoisena. Lastenlauluja ja etenkin hengellisiä lastenlauluja on nykyään helppo löytää – toisin oli vielä kymmenen vuotta sitten.

– Biisien pitää olla myös hyviä. En halua laulaa lauluja, joista en pidä. Aikuisillakin pitää olla muskarissa kivaa.

vauvamuskari

Maria Joutsi-Laine laulaa mutta myös soittaa pianoa. Välillä hän soittaa musiikkia koneelta, mutta ei niinkään vauvoille.

 

 

"Tuuli tykkää nähdä muita vauvoja"

Kohta yhdeksän kuukauden ikäinen Tuuli Hiedanniemi on yksi niistä vauvoista, jotka käyvät seurakunnan vauvamuskarissa.

Tuuli pitää muskarista.

– Tuuli tykkää nähdä muita vauvoja, kertoo Tuulin äiti Satu Hiedanniemi.

Tuuli pitää myös kaikista soittimista ja itse musiikista.

– Hän liikkuu, innostuu ja hypähtelee musiikin mukana.

Tällä muskarikerralla Tuuli innostuu niin paljon, että hän konttaa yllättäen äidin vierestä musiikkikasvattaja Maria Joutsi-Laineen luo. Ja osallistuu varsin innokkaasti Joutsi-Laineen sylissä kappaleeseen, jossa vauvaa liikutellaan sylissä eteen ja taakse.

Myös Tuulin äiti on viihtynyt muskarissa.

– Täällä näkee muita äitejä. Muskari tuo vaihtelua arkeen. On joku harrastus, jonne mennä, ettei arki ole pelkkää kotona oloa. Olemme aloittaneet myös kansalaisopiston vauvajumpan.

Muskarista löytää kavereita

Myös Niina Hongiston seitsemän kuukautta täyttänyt Fanni aloitti muskarin tänä syksynä ja on viihtynyt. Fanni katselee mielellään muita lapsia ja seuraa, kun musiikkikasvattaja Joutsi-Laine laulaa.

Fannin äiti Niina Hongisto on jo muskarikonkari. Hän kävi vauvamuskarissa myös esikoisensa, nyt kolmevuotiaan Aleksin kanssa.

Aleksin vauvamuskarista tuli tärkeä harrastus sekä äidille että lapselle. Aleksi jatkaa vanhempien lasten muskarissa edelleen.

– Aleksi on hirveän kiinnostunut musiikista ja soittimista. Hän esimerkiksi rakentelee rumpuja. Kuuntelemme paljon musiikkia myös kotona.

Muskarissa Aleksi ja hänen äitinsä tutustuivat myös muihin vauvoihin ja heidän äiteihinsä ja tapaavat samalla kaveriporukalla edelleen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?