Seuraparlamentti laati pelisäännöt puutarhakaupungin urheiluseuroille

Ylöjärveläisseurat edelläkävijöinä

Ylöjärveläiset urheiluseurat osoittivat hienoa yhteistyön henkeä ja laativat yhteiset pelisäännöt, joilla pyritään edistämään ylöjärveläislasten ja -nuorten monimuotoista liikunnan harrastamista.

Urheiluseurojen yhteisillä pelisäännöillä pyritään luomaan mahdollisiman hyvät ja tasapuoliset puitteet lasten ja nuorten liikuntaharrastuksille. (Arkistokuva)

Tavoite on, että seurat kilpailevat keskenään vain pelikentillä. Seurojen yhteiset pelisäännöt lienevät ensimmäiset laatuaan Suomessa.
– Kyllä tämä poikkeuksellista on. En ole ainakaan kuullut, että missään päin olisi tehty vastaavaa, seurakehittäjä Jani Järvelin Hämeen Liikunnasta ja Urheilusta sanoo.

Nuori saa itse valita

Idea seurojen yhteisistä pelisäännöistä tuli Ylöjärven Ilveksen puheenjohtajalta Juha Kannolta. Hänen ajatuksensa saivat pian myönteistä vastakaikua Ylöjärven seuraparlamentissa.
– Seurat kamppailevat monesti samoista resursseista ja liikuntapaikoista. Tällainen vääntö aiheuttaa seuratyössä turhautumista. On hyvä olla pelisäännöt, jotta kaikki voivat keskittyä varsinaiseen perustehtäväänsä eli lasten ja nuorten liikuttamiseen, Juha Kanto selvittää.
Hänen mukaansa kaikkien pitää ymmärtää, ettei oma laji ole tärkeämpi kuin muut lajit.
– Myönnetään se, että pelaaja voi itse valita, mitä hän haluaa harrastaa. Eikä anneta sanktioita, jos nuori haluaa harrastaa kahta tai kolmea lajia, Kanto sanoo.
Hän miettii, että harrastajamäärät voivat jopa lisääntyä, kun seurojen yhteistyö ja vuorovaikutus sujuu hedelmällisesti.
– Tehdään kaikki parhaamme, että kaupungissamme saataisiin harrastaa mahdollisimman monipuolisesti, Kanto linjaa.

Rajattomuutta toimintaan

Ylöjärven Ryhdin ja seuraparlamentin puheenjohtaja Timo Halttula peräänkuuluttaa muutosta seurojen tapakulttuuriin.
– Urheiluyhteisön pitäisi saada rajattomuutta keskinäiseen toimintaansa. Kulttuuri ei toki muutu pelisääntöjä julistamalla vaan seurojen johtajien esimerkillä, Halttula sanoo.
Hänen mukaansa muutoksen voi saada alkuun sillä, että seurojen johdot päättävät kunnioittaa ja arvostaa pelisääntöjen kaltaista ajattelua.
– Nostetaan asia esille eri yhteyksissä ja arjessa. Lopulta se alkaa muuttua kulttuuriksi, joka pitää sisällään urheiluhengen mukaisia toimintapoja.
Halttula korostaa, ettei seurojen kannata antaa liikaa arvoa tilanteille, joissa seurojen intressit ovat kilpasilla.
– Jos urheiluseurat voivat keskenään kertoa yhteisistä päämääristään, on sillä vaikutusta myös kaupungin vetovoimaan lapsiperheiden keskuudessa, Halttula muistuttaa.

Otetaanko muualla mallia?

HLU:n Jani Järvelin arvostaa erittäin korkealle seurojen Ylöjärvellä laatimia pelisääntöjä.
– Lupaan huolehtia, että tieto tästä kulkee muuallekin Suomeen. Tästä voisi ottaa mallia.
Järvelin uskoo, että uudet pelisäännöt lisäävät seurojen välistä ymmärrystä.
– Sääntöjen avulla seurat ovat saman asian äärellä ja kehittävät toimintaa yhteisenä rintamana. Tämä on hieno asia.
Kaikki seuraparlamentin seurat ovat allekirjoittaneet Ylöjärven urheiluseurojen pelisäännöt. Seuraparlamentti toivoo, että myös muut ylöjärveläisseurat lähtisivät mukaan noudattamaan sääntöjä.

Ylöjärven urheiluseurojen  pelisäännöt

Näillä pelisäännöillä edistetään ja mahdollistetaan ylöjärveläisten lasten ja nuorten monimuotoista liikunnan harrastamista. Lisäksi lisätään seurojen keskinäistä yhteisöllisyyttä ja vahvistetaan paikkakunnan urheilumyönteisyyttä ja identiteettiä.

KUNNIOITTAMINEN
Seurat arvostavat toisiaan ja puhuvat ylöjärveläisestä urheilusta ja toisistaan kunnioittavalla tavalla kaikissa yhteyksissä. Keskinäistä kilpailua toteutetaan vain pelikentillä urheilun eettisten periaatteiden ja sääntöjen mukaisesti.

VALMENNUKSELLISUUS
Seuroissamme valmennus on monipuolista ja tähtää urheilijan monipuoliseen kehittymiseen. Valmennuksessa tärkeässä roolissa on myös kasvatuksellisuus, jossa valmentajien positiivinen toiminta on esimerkkinä.

JOUSTAMINEN, MAHDOLLISTAMINEN JA KANNUSTAMINEN
Mahdollistamme omalla toiminnallemme lapsen ja nuoren osallistumisen muiden lajien harjoituksiin sekä kilpailuihin ja turnauksiin – tietenkin oman tai joukkueen kilpailukauden etua unohtamatta. Seuramme ja valmentajamme kannustavat osallistumaan monipuolisesti eri lajien kilpailuihin ja tärkeisiin harjoituksiin.

SALI- JA HARJOITUSVUOROT
Sali- ja harjoitusvuorojen osalta kunnioitamme yhdessä sovittuja jakoperusteita sekä kunnan liikuntatoimessa tehtyjä päätöksiä. Vaikutamme vuorojen jakamiseen vain seuraparlamentissa tai salivuoroneuvottelukunnassa. Ymmärrämme, että oman joukkueen tai lajin lisäksi moni muukin seura tarvitsee vuoroja. Ilmoitamme etukäteen, jos vuoromme jää käyttämättä.

LAJIRAKKAUS
Sitoudumme siihen, että lajiimme voi tulla tutustumaan, jotta lapset ja nuoret voisivat aidosti löytää lajirakkauden kokeilemalla mahdollisimman montaa eri lajia.

Me allekirjoittaneet seurat haluamme näitä pelisääntöjä noudattamalla tehdä yhdessä ja yhteistyöllä parempaa liikuntaa kaupunkimme lapsille ja nuorille.

Ylöjärven Ryhti, Ylöjärven Ilves, Ylöjärven Pallo, Ylöjärven Urheilijat, Uplakers, Ylöjärven Isku, Kurun Ryhti, Ylöjärven Shotokan karateseura, Mutala JR.

Ylöjärvellä 8.9.2017

Kommentit (3)

  • Timo Halttula

   Kaikin mokomin Kuntosudet mukaan. Tervetuloa! Seuran johtokunnan hyväksyntä asialle, ilmoitus siitä kaupungin liikuntakoordinaattori Sini Kukkoselle ja homma on OK.

   Vastaa
 1. Timo Halttula

  Kaikki mukaan! Seurajohdon hyväksyntä asialle, ilmoitus siitä kaupungin liikuntakoordinaattori Sini Kukkoselle ja homma on OK. Tervetuloa!

  Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>