YIlves tavoittelee mitalia naisten Futsal-Liigassa

Ylöjärven Ilveksen naisten edustusjoukkue aloittaa jo seitsemännen perättäisen kautensa naisten Futsal-Liigassa. Nyt joukkueen lähtökohdat ovat uudet.

tavaisin mielin alkavaan futsalkauteen. (Kuva: Kari Häkli)

Toistaiseksi ainoan valtakunnallisella pääsarjatasolla pelaavan ylöjärveläisen palloilujoukkueen harjoituskausi on ensimmäistä kertaa jatkunut läpi kesän. Tämä on toisaalta verottanut menestystä jalkapallon puolelta.
Futsal-Liigassa viimeksi keskikastiin sijoittunut YIlves on nostanut tavoitetasoaan ja pyrkii nyt selviytymään runkosarjassa neljän parhaan joukkoon. Se toisi paikan kevään pudotuspeleihin.
Viime kauden kevätkierroksella YIlves pelasi historiansa parhaan ottelusarjan ja oli jo menossa kohti mitalisijoja. Lopulta joukkue sijoittui pienellä piste-erolla kuudenneksi.
Alkavalla kaudella YIlveksen tavoite on kunnianhimoinen, sillä myös monet muut joukkueet ovat jatkaneet harjoituskautta kesän puolelle. Odotettavissa onkin liigan pelillisen tason nousun jatkuminen, kun seurat satsaavat entistä enemmän myös valmennuksen laatuun.

Pelaajilla halu kehittyä

Naisten futsal on kovassa nosteessa myös kansainvälisesti, sillä Euroopan jalkapalloliiton UEFAn ensimmäiset naisten EM-kisat on sovittu vuodelle 2019.
Karsinnat lopputurnaukseen alkavat vajaan vuoden kuluttua, joten myös naisten maajoukkuetoiminta on jo käynnissä. Suomen on tarkoitus pelata ensimmäiset maaottelunsa jo parin kuukauden kuluttua. Maajoukkueen leirityksiä jatkettaneen liigakauden lomassa.
Ylöjärven Ilveksen kokoonpano on pysynyt käytännössä ennallaan, joskin uusien pelaajien sisäänajo jatkuu myös alkavalla kaudella. Avainpelaajien jatkaminen lupaa hyvää, sillä toimivien kentällisten löytäminen on futsalin kaltaisessa nopeatempoisessa ja tiiviiseen sekä kurinalaiseen yhteispeliin perustuvassa lajissa ensiarvoisen tärkeää.
Ylöjärven Ilves pyrkii jatkossakin aktiivisesti nostamaan omia nuoria pelaajiaan liigatasolle toisin kuin useat muut liigaseurat, joiden pelaajahankinta kohdistuu esimerkiksi paikkakunnalle muuttaviin jalkapallotaustaisiin opiskelijoihin.
YIlveksen tuore vastuuvalmentaja Vesa Parviainen on yllättynyt positiivisesti kesäharjoittelusta.
– Alun perin tarkoituksena oli, että naiset treenaavat omaehtoisesti pari kertaa viikossa. Pian kävi kuitenkin selväksi, että pelaajien halu kehittyä ja oppia uutta oli niin suuri, että päätimme käynnistää harjoituskauden ihan kunnolla ja ohjatusti. Treeneissä onkin ollut hyvä tekemisen meininki, ja henkilökohtaista opastusta ovat saaneet niin kenttäpelaajat kuin maalivahditkin, Parviainen kertoo.
Hänen mukaansa YIlveksellä on koossa mielenkiintoinen joukkue, josta löytyy monenlaista taitoa. Valmennuksella on mahdollisuus hyödyntää pelaajien erilaisia vahvuuksia eri tavoilla pelaavia vastustajia vastaan.
– Viime kaudella YIlves oli yksi tulivoimaisimmista joukkueista. Lauoimme usein ja hanakasti, ja kauden aikana nähtiinkin tukku tyrmäävän upeita maaleja. Tälle kaudelle yhtenä teemana on puolustuspelin tiivistäminen tukemaan erinomaista maalivahtikaksikkoamme, Parviainen linjaa.

Pelaamisesta pitää nauttia

YIlveksen maalivahdin Iida Koskisen mukaan ylöjärveläisjoukkueen valmistautuminen kauteen on ollut intensiivistä. Joukkueessa vallitsevat nyt uudet tuulet.
– Lähtökohdat menestykselle ovat hyvät. Avaimet kauden onnistumiseen ovat nyt meillä pelaajilla. Meidän tulee ottaa valmennuksesta kaikki irti sekä nauttia pelaamisesta, Koskinen sanoo.
Hänen mielestään joukkueen harjoituskausi onnistui hyvin.
– Jokaisella pelaajalla on nyt mahdollisuus kehittyä futsalissa ja haastaa itsensä. Nyt on meidän vuoro laittaa itsemme likoon ja näyttää kentällä parastamme. Tämä kausi on YIlveksen kausi, Koskinen täräyttää.

Näkyvyyttä tulee lisää

Futsalin medianäkyvyys kohenee edelleen tänä vuonna, sillä Yle televisioi äskettäin naisten liiga-avauksen. Myöhemmin keväällä Yle näyttää myös finaalisarjan.
Myös suuri yleisö on hiljalleen löytämässä lajin pariin. Ylöjärven Ilveksen katsojakeskiarvot ovat olleet naisten liigassa jatkuvasti parhaasta päästä. Tunnelma urheilutalon kotiluolassa on etenkin kiihkeiden paikallisotteluiden aikana ajoittaan jopa hurmoksellinen.
Pääsarjatason joukkueiden edunvalvontayhdistys Futsal-liigaseurat ry otti tänä vuonna naisten liigajoukkueet mukaan toimintaansa. Ylöjärven Ilveksen naisten joukkueenjohtaja Karoliina Loutesalmi valittiin tuoreeltaan yhdistyksen hallitukseen. Niinpä YIlves pääsee aitiopaikalle vaikuttamaan suomalaisen futsalin kilpasarjojen kehittämiseen ja profiilin nostoon.
Naisten liigan näkyvyyden eteen tehdään töitä hartiavoimin ja seurojen toiminta ammattimaistuu vähitellen. Ensi kaudella kaikki naisten liigapelit on tarkoitus striimata suorana nettiin. Videoinnin suhteen Ylöjärven Ilves on naisten liigassa ehdoton edelläkävijä, sillä kaikki joukkueen ottelut on tallennettu vuodesta 2011 alkaen. Maalikoosteet ja otteluraportit löytyvät pelien jälkeen osoitteesta yilvesnaiset.net
– Toivottavasti ylöjärveläiset löytävät tämän hienon ja viihdyttävän lajin pariin ja saamme kotikentälle äänekkään tuen avulla ”kuudennen kenttäpelaajan, Karoliina Loutesalmi sanoo.
Naisten Futsal-Liiga pyörähtää käyntiin virallisesti lauantaina 30. syyskuuta. Silloin Ylöjärven Ilves kohtaa kotiottelussaan torniolaisen FTK:n, joka on yksi YIlveksen kovimmista kilpailijoista pääsyssä mitalipeleihin.
Naisten liigassa pelataan 10 joukkueen kaksinkertainen runkosarja, jonka jälkeen neljä parasta jatkavat pudotuspeleihin. Taistelussa mukana ovat Ylöjärven Ilveksen lisäksi tamperelaiset Ilves FS ja AC Estudiantes, FC Nokia, porilainen MuSaFutsal, jyväskyläläiset Liikunnan Riemu ja Kampuksen Dynamo, vaasalainen FC Sport-j, torniolainen FTK sekä espoolainen GFT Prinsessat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?