Aikamatkailua

Töttörö-töö! Nyt kytkettiin tehovaihde päälle Suomi100-teemavuoden juhlinnassa meidän koulussa: larppasimme yhdessä eri vuosikymmenten suomalaiselämää!
Aikamatka-teemapäivä vaati suunnittelua (lue: kiky-tunteja), mutta oli ainakin itsestäni oikeasti hauskaa puuhaa. Edu-larppaus tarkoittaa opetuksellista live-roolipeliä, johon käsikirjoitetaan etukäteen tilanne ja mietitään hahmot, mutta larppaushetkellä kukin toimii hahmossaan improvisoiden.
Olen järjestänyt larppeja vapaa-ajallanikin, joten koulularpin ideointi ei vaatinut mahdottomia.
Toteutimme lopulliset larppipajat opettajien yhteistyönä. Omassa kerroksessani kukin opiskelijaryhmä pääsi aikataulutetusti vierailemaan viidessä eri larpissa, jokaisessa aina 15 minuutin tuokion verran.
Kussakin luokassa oli siis oma vuosikymmenkohtauksensa meneillään: esimerkiksi minun luokassani elettiin 60-lukua ja kohistiin Juhannustanssit-teoksesta. Eräässä toisessa luokassa päästiin puolestaan eläytymään vuoden 1918 punaisten ja valkoisten vastakkainasetteluun kahden ystävyksen silmin ja 90-luvun larppipajassa aikamatkakiertäjät saivat ottaa osaa Speden Speleihin.
Toisissa luokissa opiskelijat itse osallistuivat etukäteen pajojen suunnitteluun ja muun muassa ideoivat, miten 40-luvun panssariautoa esitetään. Joissakin pajoissa sen sijaan odotti yllätys: roolit, joihin tartuttiin, löytyivät vain lapuilta työpöydiltä.
Mitä tällaisesta teemapäivästä sitten voi oppia? Ainakin ongelmanratkaisua ja yhteistyötaitoja, toisaalta tällä kertaa myös tietoa Suomen itsenäisyyden ajan vaiheista.
Larpin kautta saa mahdollisuuden eläytyä – asettua jonkun toisen nahkoihin ja ehkä lisätä ymmärrystään erilaisista näkökulmista. Tiedän, että kaikille se ei ole helppoa, mutta pikku tuokiomme olivat yksinkertaistettuja, eivätkä siten kovinkaan vaativia.
Eniten toivon, että aikamatkailupäivä piristi opiskelua ja sai tarkastelemaan Suomen historiaa erilaisten tarinoiden verkkona. Iltapäiväksi koko koulu lähti vielä Vapriikkiin, jonka näyttelyt esimerkiksi sisällissodasta ja eri vuosikymmenten peleistä tarjosivat lisää näkökulmia menneeseen elämään.
Käy kurkkaamassa aikamatkakuvia Ylöjärven lukion Instagram-tililtä!

Taru Kumara-Moisio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?