Ylöjärvi Pirkanmaan kallein

Ylöjärvi on Kiinteistöliiton tuoreen indeksitalovertailun mukaan sijalla 11, kun listataan kaupunkien asuinkustannuksia. Siis vain kymmenessä kaupungissa asuminen on kalliimpaa kuin puutarhakaupungissa.

Kiinteistöliitto vertaili kuntakohtaisesti määrittyviä kiinteistöveroja sekä kaukolämmön, veden hintojen, kiinteistösähkön ja jätehuoltokulujen tasoja vakiomuotoisessa 40 huoneistoa sisältävässä 30-vuotiaassa kerrostaloyhtiössä.
Tänä vuonna vertailussa oli mukana 51 kaupunkia ja kuntaa.
Indeksitalovertailun mukaan Ylöjärvellä asumiskustannukset ovat 2,77 euroa asuinneliötä kohden kuukaudessa.
Kallein asuinkunta on Vihti, jossa vastaava summa on 3,11 euroa. Halvinta asuminen on Raahessa, jossa luku on 2,28 euroa.
Ylöjärvi on siis Kiinteistöliiton vertailun mukaan Pirkanmaan kallein asuinpaikkakunta.
Asumiskustannuksia Ylöjärvellä nostaa erityisesti vesi- ja jätevesimaksut, jotka ovat koko vertailun suurimmat.
Ylöjärvellä vesi- ja jätevesimaksut ovat 0,90 euroa asuinneliötä kohden kuukaudessa. Keskimäärin vastaavasta maksusta Suomen kaupungeissa selviää 0,66 eurolla.
Toisaalta Ylöjärvellä on vertailun toiseksi halvin jätehuoltomaksu. Ylöjärvellä jätehuolto maksaa 0,12 euroa asuinneliötä kohden kuukaudessa.
Vertailun kaupungeissa jätehuoltomaksut ovat keskimäärin 0,17 euroa neliötä kohden kuukaudessa.

Älyteknologia muuttaa asumista

Suomalaisen Työn Liiton teettämän tuoreen Made by Finland -tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista arvioi, että tulevaisuudessa asumista muuttaa eniten älyteknologia. Myös uusien energiamuotojen ja ekologisten arvojen arvioitiin vaikuttavan suomalaisiin koteihin ja asumiseen.
Tutkimukseen vastanneista suomalaisista 66 prosenttia arvioi älyteknologian muuttavan eniten asumista tulevaisuudessa.
Toiseksi eniten asumiseen arveltiin vaikuttavan uusien energiamuotojen (61 prosenttia) ja ekologisten arvojen (61 prosenttia).
Muuttuvan työelämän vaikutusten heijastumista myös asumiseen povasi niin ikään yli puolet (55 prosenttia) vastaajista.
– Syitä älyteknologian kasvavaan rooliin asumisessa on monia. Työn muotojen siirtyessä hitaasti fyysisestä työstä ajatustyöhön, töitä tehdään enemmän myös kotiympäristössä, jolloin älyteknologian tarve asunnossa kasvaa, Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala kommentoi.
Hän muistuttaa, että älyteknologian avulla pystytään rakentamaan uusia ja järkevämpiä kodin energiaratkaisuja niukkenevien luonnonvarojen aikana.
Asumiseen ja kotiin tulee myös vaikuttamaan niiden muuntautumiskyky erilaisiin tarpeisiin elämän eri vaiheissa.
Esimerkiksi uusioperheiden ja yksinhuoltajuuden yleistyessä 43 prosenttia suomalaisista arvioi myös erilaisten perhekokoonpanojen vaikuttavan tulevaisuuden koteihin.
– Älykkäät ratkaisut tukevat turvallisempaa ja helpompaa, mutta myös ekologisesti kestävämpää asumista, Leena Alanko ajatushautomo Demos Helsingistä sanoo.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?