Räikkä dokumentoitiin kesän aikana, ja samalla tehtiin suunnitelma siitä, mihin Räikkä soveltuisi remontoituna.

Dokumentoijat: Räikkään sopisi kahvila

Pro Räikän teettämä dokumentointi paljastaa, että Räikkä on hyvässä kunnossa. Esimerkiksi hometta ei tunnu olevan. Talosta myös löydettiin erilaisia vanhoja tapetteja, joita voidaan hyödyntää sisustuksessa. Dokumentoinnin tehneiden arkkitehtiopiskelijoiden mukaan Räikkään sopisi kahvila.
Räikkä, dokumentointi, 18.9.2017

Sanni Häkkinen ja Anna Kobierska löysivät parista seinästä vanhoja tapettikerrostumia, mikä oli suoranainen ihme, sillä Räikkää remontoitiin runsaasti 1950-luvulla.

Räikän talon pöydän äärestä kuuluu likipitäen nyyhkettä – onnellista sellaista.

Räikän dokumentoinnin tuloksena syntynyttä 21-sivuista, tyylikästä kirjasta kiitellään vuolain sanoin.

– Räikästä tulee hieno, kun se korjataan. Oikea nähtävyys, sanoo Minna Sorsa tutkiessaan uusia ehdotelmia.

Vanhoja tapetteja oli vaikea löytää

Räikkä, dokumentointi, 18.9.2017

Sisäpintojen restauroinnissa voitaisiin hyödyntää näiden vanhojen tapettien kaltaisia tapetteja.

Arkkitehtiopiskelijat Anna Kobierska ja Sanni Häkkinen dokumentoivat Räikkää viime kesänä arkkitehti Taina Väisäsen johdolla.

Opiskelijat tutkivat esimerkiksi talon hirsikehikkoa, kattoja ja lattiaa. Tarkoituksena oli löytää alkuperäisiä rakenteita ja pintamateriaaleja.

Räikkää muutettiin niin perusteellisesti 1950-luvulla – vaihdettiin muun muassa huoneiden ja portaiden paikkaa, purettiin kuisteja ja tehtiin oviaukkoja – että esimerkiksi vanhojen tapettikerrosten löytäminen oli lähes mahdotonta.

Olikin suorastaan ihme, että arkkitehtiopiskelijat sattuivat löytämään sisäänkäynnin läheltä tapettikerrostumia, joita ei ollut saatu kovasta yrityksestä huolimatta hävitettyä.

Seinistä löytyi yhdeksän kerrosta erilaisia tapetteja oletettavasti vuosilta 1830–1950.

Huoneita eri aikakausilta?

Vielä on epävarmaa, miten tapettilöytöjä hyödynnetään.

Opiskelijoita ohjanneen arkkitehdin Taina Väisäsen mukaan he tekevät yhdessä erilaisia korjausehdotuksia. Päätöksen muutoksista tekee  kuitenkin talon omistaja eli kaupunki.

Väisäsen mukaan yksi mahdollisuus olisi remontoida talon huoneista eri aikakausia edustavia miljöitä. Palauttaa yksi huone vaikkapa 1830-luvulle, ja toiset sitä myöhemmälle ajalle.

Räikkä on perusterve vanhus

Räikkä, dokumentointi, 18.9.2017

Kuvassa näkyy korjattu Räikkä, johon on tässä suunnitelmassa lisätty katettu veranta ja portaat Räikänpuistoon. (Suunnittelukuvat: N.e.o. Ark Oy. Kuva on valokuvattu dokumentointikirjasesta.)

Räikkä tuntuu olevan dokumentoijiensa mukaan perusterve vanhus.

– Talo ei ole homeessa eikä röttelömäinen. Olen käynyt lukuisissa vanhoissa taloissa, ja tiedän kyllä, miltä home haisee, arkkitehti Väisänen toteaa.

Hirret ovat kunnossa, ja vain yksi talon päädyistä on hieman romahtanut.

– Jos Räikkää vertaa Porvoon vanhoihin taloihin, niin Räikkähän on aivan suora, vertaa Väisänen.

Kuisteja eteen ja taakse

Räikkä, dokumentointi, 18.9.2017

Korjausehdotuksessa Räikän ensimmäinen kerros muutetaan kahvilatiloiksi, joihin kuuluu kahvilan lisäksi keittiö, vessa ja vuokrattavia kabinetteja. Etu- ja takaveranta rakennetaan uudestaan, ja Räikän alkuperäinen huonejako palautetaan mahdollisimman hyvin.
Kuvassa näkyy kahvilavaihtoehto numero yksi, jossa kahvilalla on enemmän myyntitilaa kuin kakkosvaihtoehdossa. (Suunnittelukuvat: N.e.o. Ark Oy. Kuva on valokuvattu dokumentointikirjasesta.)

Nyt valmistuneen dokumentointikirjasen vahvana ehdotuksena on käyttää Räikkää remontin jälkeen kahvilana.

Kirjasessa on nähtävillä kaksi erilaista ehdotusta kahvilan toteuttamiseksi.

Pro Räikän jäsenillä ja Väisäsellä on vankka usko siihen, että kahvilalla riittäisi paljon asiakkaita. Onhan Räikkä keskeisellä paikalla, urheilijoita jatkuvasti lähimaastossa, ja matkailijoita houkuttava Eppu-patsas nousemassa Räikän edessä olevalle aukiolle.

Kahvilaehdotuksissa Räikän huonejärjestys palautettaisiin lähemmäksi alkuperäistä järjestystä eli karoliinista pohjaa, jossa sisäänkäynti olisi keskellä taloa.

Talon taakse ja eteen sopisivat kuistit.

Eppu-myymälä, tilausravintola?

Pro Räikän jäsenet miettivät myös, että kahvilan yhteydessä oleva Eppu-myymälä voisi olla kova sana.

Räikkä voisi toimia myös tilausravintolana ja monenlaisena tapahtumapaikkana.

Asiakkaita varmaan riittäisi tällekin konseptille – onhan lähellä sijaitseva vanha pappilakin kovassa käytössä.

 

 

 

Fakta

Ensimmäinen karoliininen talo Ylöjärvellä

– Räikkä on rakennettu luultavasti vuonna 1825. Se oli Ylöjärven ensimmäinen karoliininen eli keskeissalityyppinen talonpoikaistalo ja ensimmäinen tila, jolla oli istutettu puisto.

– Myöhemmin talon länsisivulle rakennettiin kuisti ja itäsivulle avoveranta.

– Päärakennus myytiin kunnalle vuonna 1947. Talossa tehtiin runsaasti muutoksia, kun Räikästä remontoitiin kunnanvirasto vuonna 1952.

– Nykyinen rakennus on suojeltu asemakaavalla. Kaupunki on varannut Räikälle korjausrahaa 1,2 miljoonaa ensi vuoden budjettiin.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>