Mielipide on vaikuttamisen väline

Tämän lehden sivuilla on luettavissa peräti kymmenen mielenkiintoista mielipidekirjoitusta. Näiden tekstien määrästä huomaa, että politiikan kiihkeä syksy on startannut.
Tällä kertaa perussuomalaiset saavat huutia niin politiikan oikealta kuin vasemmaltakin laidalta. Eivätkä perussuomalaiset itsekään jää tuppisuiksi.
Mielipidekirjoitusten runsas määrä kertoo siitä, että paikallislehti koetaan hyväksi vaikuttamiskanavaksi.
Ja on hienoa nähdä, että Ylöjärveä ja sen asukkaita koskevat asiat koetaan niin tärkeiksi, että ne herättävät tunteita niin päättäjissä kuin tavallisissa kaupunkilaisissakin.
Julkisen sanan neuvostokin on linjannut, että lehden mielipidepalsta on sananvapauden kannalta tärkeä.
Sananvapaus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki mielipidekirjoituksiksi tarjotut tekstit pitää julkaista. Kirjoituksia voidaan hylätä esimerkiksi siksi, että tekstissä esitetyt tiedot eivät pidä paikkaansa tai saman aiheen käsittely jatkuu saman kirjoittajan toimesta.
Mielipidekirjoitukset eivät myöskään saa loukata tai herjata ketään. Myöskään liian sekavat kirjoitukset eivät pääse lehden sivuille.
Hyvä mielipidekirjoitus etenee johdonmukaisesti, perustelee kirjoittajan mielipiteen sekä esittää johtopäätöksen tai toimenpide-ehdotuksen. Hyvä mielipidekirjoitus on myös riittävän lyhyt, selkeä ja keskusteleva. Yhdessä mielipidekirjoituksessa kannattaa käsitellä vain yhtä asiaa.
Kirjoittajan on hyvä myös muistaa, että saadakseen mielipiteensä kunnolla kuuluviin kannattaa tekstissä käyttää kielen erilaisia teho- ja tyylikeinoja. Taitavasti ja oikeakielisesti laadittu teksti on aina vakuuttavampi kuin hutaisten naputeltu kirjoitus.
Ja jos mahdollista mielipidekirjoitusta voi tehostaa myös oheen liitetyllä valokuvalla tai vaikkapa kaaviolla.
Mielipidekirjoitus on siis erittäin tärkeä ja voimakaskin vaikuttamisen väline. Pitää kuitenkin muistaa, että lehden toimituksella on oikeus editoida ja lyhentää mielipidekirjoituksia.
Julkisen sanan neuvosto myös suosittelee, että lehdet julkaisevat ohjeita mielipidekirjoitusten tekemiselle.
Ylöjärven Uutiset julkaisee ensi viikon lehdessä omat ”sääntönsä” mielipidekirjoitusten kirjoittamiseen.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>