Terhi Siidoroff jakaa lahjoitusruokaa kotoaan käsin – miksi?

Terhi Siidoroff jakaa kauppojen ylijäämäelintarvikkeita vähävaraisille päivittäin. Hän on pyytänyt lukuisilta tahoilta apua, jotta hänen edustamansa yhdistys saisi toimitilat, eikä jakamista tarvitsisi tehdä enää kotoa käsin. Mutta tiloja ei vain ole löytynyt.
Terhi Siidoroff

Terhi Siidoroffin mukaan toimitiloja ei ole löytynyt muun muassa siksi, että kaupunki pelkää, että jos yhdelle yhdistykselle annetaan tilat, esimerkiksi urheiluseurat nostavat asiasta älämölön.

Jokainen ilta kello puoli yhdeksältä Terhi Siidoroff asettaa esille kaupoista saamansa ruoat.

Sitten soi ovikello, ja kaikki elintarvikkeet katoavat.

– Koskaan ei ole ollut niin paljon ruokaa, etteikö kaikki menisi saman tien, Siidoroff sanoo.

Siidoroff jakaa ruokaa vähävaraisille ylöjärveläisille omasta kodistaan käsin. Tällä hetkellä kauppojen lahjoittamia elintarvikkeita käy noutamassa vakituisesti kuusi henkilöä, ja kahdelle perheelle Siidoroff kuljettaa ruokaa Asuntilaan.

Apureita Kurussa ja keskustassa

Siidoroff saa myös jakoapua Kurusta ja Soppeenmäestä.

Kurun yhteyshenkilö jakaa elintarvikkeita noin kymmenelle ja Soppeenmäkeläinen yhteyshenkilö noin kuudelle henkilölle.

Siidoroff tietää, että avuntarvitsijoita olisi enemmänkin – tämänhetkistä ruoan jakelua ei vain ole mainostettu lainkaan. Siidoroffilla kun ei ole kunnon tiloja, joista käsin jakaisi ruokaa.

Parit tilat menivät alta

Siidoroff aloitti ruoan jakamisen vuonna 2015. Silloin hän sai siihen apua seurakunnalta. Seurakunta vuokrasi Asemantieltä tilan, jossa toimi myös kahvila.

Kävijöitä nuorista vanhuksiin oli päivässä parhaimmillaan 40–50. Paikkaa pidettiin pystyssä kuitenkin vain puoli vuotta.

Koska jako- ja tapaamispaikalle oli edelleen kova tarve, Siidoroff pääsi jakamaan elintarvikkeita Siukolantiellä sijaitsevan kerrostalon kerhohuoneeseen. Tämäkään paikka ei ollut pitkäaikainen.

– Tietyt asukkaat nostivat asiasta metelin ja sanoivat, että asukkaat pelkäävät sitä, kun epämääräisen näköiset ihmiset hakevat ruokaa.

Se siitä sitten. Nyt Siidoroff on jakanut kotoaan ruokaa yli vuoden ajan.

Koko ajan hän kuitenkin unelmoi, että esimerkiksi kaupunki osoittaisi toiminnalle tilat.

Pesutilat, kahvittelua, ruokaa…

Terhi Siidoroff

Terhi Siidoroff kertoo, että kaikki ylöjärveläiset eivät ymmärrä, kuinka paljon apua vähävaraiset tosiasiassa tarvitsevat.

Siidoroff toivoisi tiloja, joissa vähävaraiset ja yksinäiset voisivat paitsi saada elintarvikkeita myös kahvitella ja keskustella. Siidoroff korostaa, että päihteiden vaikutuksen alaisena tiloihin ei voisi tulla.

Plussaa olisivat lisäksi peseytymis- ja pyykinpesutilat.

– On paljon ihmisiä, joilla ei ole pesutiloja. Kun seurakunnalla oli vielä tilat Asemantiellä, sinne tuli ihmisiä, jotka laittoivat lahjoitusvaatteet suoraan päälle ja vanhat roskikseen.

Siidoroff on ollut yhteydessä lukuisiin tahoihin ja päättäjiin. Osa on ollut kovinkin myötämielisiä, osa taas ihmetellyt, onko Ylöjärvellä todellakin ruoka-avuntarvitsijoita.

Yksinäisyyskin on ongelma.

– On paljon yksinäisiä, jotka eivät mene baariin ja tarvitsisivat kohtauspaikan.

Siidoroff maksaa itse hakukulut

Mutta on vastaanotto ollut millaista tahansa, Siidoroffin edustaman yhdistyksen Oljenkorsi ry:n tekemälle työlle ei vain ole löytynyt tiloja.

Siidoroff sanoo jatkavansa jakelua kotoaan käsin, koska tarvetta sille on. Vaikka tietysti työ on näin hankalaa.

Rahaakin se nielee. Sillä vaikka ruoka tuleekin lahjoituksena, työtön Siidoroff maksaa useimmiten omasta pussistaan noin 80 viikoittaisesta ajokilometristä koituvat bensakulut.

Kilometrejä kertyy siksi, että Siidoroff hakee lahjoitetut ruoat kaupoista ja tuo ne kotiinsa.

Ruokaa ja vaatetta pilvin pimein

Ruokakaupat ja leipomot Ylöjärvellä ja myös Tampereella lahjoittavat mielellään pian vanhaksi meneviä ylijäämätuotteitaan.

Siidoroff on kuitenkin joutunut rajoittamaan lahjoitusten määrää, koska ei voi pyörittää nykyistä suurempaa jakoruljanssia kotoaan käsin.

Ruokaa siis riittäisi, ja oikeastaan vieläpä erittäin paljon enemmän kuin nyt. Myös valtakunnallinen Työttömien Keskusjärjestö on kysynyt, haluaisiko Siidoroff 2 000 kiloa EU-ruokaa jakoon.

Lahjoitustekstiilejäkin Siidoroffille on tarjottu, mutta niitäkään hän ei voi nyt ottaa vastaan.

– Saisin tekstiilejä pilvin pimein, mutta minulla ei ole niille säilytyspaikkaa.

Siidoroffia on niin ikään houkuteltu Tampereelle jakotyöhön, mutta mistä vähävaraiset ylöjärveläiset sitten saisivat ruokaa?

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>