Ylöjärvi-Seura myy jälleen Ylöjärven kummitukset -kirjaa Räikän tulilla

Kummitustorpalle löytää nyt perille

Vaikka Martinin torpan kummittelusta on aikaa päälle sata vuotta, tapaus kiinnostaa yhä. Monet ovat yrittäneet löytää torpan kivijalkaa, mutta useimmiten tuloksetta. Nyt kenenkään ei tarvitse enää eksyä, sillä kaupunki asensi torpan lähelle opaskyltin.
kyltti kummitustalolle

Kaupunki pystytti Martin torpan lähistölle kyltin ripeästi, kun kyltille alkoi tulla tarvetta. (Kuva: Pentti Säynäväjärvi)

Martinin torpassa viuhuivat vuonna 1885 puukot, kivet ja kovasimet, ja useita päiviä kestäneistä kummitteluista pidettiin aikoinaan kunnon oikeudenkäynti.

Harvinainen tapaus kiinnostaa yhä siihen malliin, että torpan kivijalkaa on etsitty usein ja hartaasti, mutta yleensä aivan vääristä paikoista.

Kaupunki havahtui ongelmaan pian sen jälkeen, kun Ylöjärven Uutiset kirjoitti kummitteluista viime keväänä. Nyt Keijärventien tuntumassa on ollut elokuusta asti kyltti, joka ilmoittaa torpan alkuperäisen sijainnin.

– Kyltti sijaitsee Keijärventien varressa noin 500 metriä Eerolasta pohjoiseen, loivasti vasemmalle kaartuvassa mutkassa noin 30 metrin päässä tiestä, kertoo Pentti Säynäväjärvi Ylöjärvi-Seurasta kyltin tarkan sijainnin.

Pysäköintiin huolellisuutta

Kaupungin mailla sijaitsevaa paikan ympäristöä on myös raivattu näkyvämmäksi poistamalla alueelta pienimmät puut ja pensaat. Kyltti näkyy Säynäväjärven mielestä hyvin Keijärventielle.

Sen sijaan näkyvyys itse tiellä on aika huono, eikä kyltin kohdalla ole pysäköintitilaa.

– Pysäköintipaikka kannattaa hakea vähän sivummalta ja noudattaa varovaisuutta.

Paikalla on jo käyty

Ylöjärvi-Seura, Martinin torpppa, Martinin pirut

Pentti Säynäväjärvi ja Torbjörn Nikus näyttivät keväällä, missä torppa kummitteluiden aikaan sijaitsi. Talosta ovat jäljellä enää siellä täällä maastossa näkyvät kivipinot.

Säynäväjärvi on huomannut, että kyltti on jo osittain huomattu ja paikalla käyty.

– Maastoon on muodostunut selvä polku. Siitä päätellen kiinnostuneita on ollut.

Monet ylöjärveläiset ovat myös kyselleet Säynäväjärveltä, missä torppa on nykyään. Ei missään. Se nimittäin siirrettiin pois alkuperäiseltä paikaltaan Tiikonojan sillan pieleen, mutta purettiin 1960-luvulla.

Ylöjärveläisten kiinnostuksesta kertoo sekin, että Ylöjärvi-Seuran keväällä julkaisema, uudistettu Ylöjärven kummitukset (Martinin pirut) -kirja on myyty loppuun.

Pian uutta painosta on kuitenkin taas myynnissä. Sitä voi ostaa lauantaina 16. syyskuuta Räikän tulet -tapahtumassa Räikällä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?