Joukko, jolla on vaikutusta

Mitä tapahtuu kun viisi Suomen suosituinta tubettajaa tuodaan Kauppakeskus Eloon? Tiedossa on tietenkin mahdoton yleisöryntäys, joka käsittää satoja ja taas satoja lapsia ja nuoria, jotka haluavat saada talletettua suosikkitubettajansa omaan sosiaaliseen mediaansa.

Iina-Katariina (vas.) ja Jennysvoices kertoivat yleisölle kaikkien aikojen lempivideonsa omalta Youtube-kanavaltaan. 24-vuotias Iina-Katariina sanoi, että häntä liikuttaa edelleen eniten video, jossa hän paljastaa odottavansa vauvaa.

Jos et vielä tiedä kuka tai mikä on tubettaja, kerrottakoot se tässä tiivistetysti: tubettajat ovat henkilöitä, jotka tuottavat videosisältöä YouTubeen. Erityisen suosittuja tubettajat ovat nuorison keskuudessa ja osa tubettajista tienaakin elantonsa julkaisemalla videoita eri aihepiireistä kymmenille tuhansille seuraajilleen. Tubettajat saattavat siis olla nuorison keskuudessa jopa tunnetumpia kuin perinteiset julkkikset.

Tällaisia nuorison suosikkitubettajia ovat esimerkiksi Lakko, Iina-Katariina, Jennyvoices, Hermanni ja Mansikka. He nousivat lauantaina lavalle Kauppakeskus Elossa, jossa järjestettiin kaikille avoin Tubailut-tapahtuma.

Ylöjärven Uutisten toimittajan lisäksi paikalle oli löytänyt muutama muukin ihminen.

Tubetukseen liittyy oleellisena asiana sosiaalinen media. Myös Tubailuihin saapunut yleisö kaivoi älypuhelimet esiin.

Snäppiä ja Instaa

Kuvittelin pääseväni luikertelemaan helposti lavan eteen, jotta voisin valokuvata ja kirjata ylös muistiinpanoihini, mistä kohta lavalle saapuvat ja itselleni vieraat tubettajat oikein aikoivat jutella.

Tehtävä ei ollutkaan ihan noin helppo. Lavan ympäristö oli näet tupaten täynnä nuorisoa, jota järjestyksenvalvojat paimensivat kulkuväylien säilyttämiseksi.

Massiivisen yleisön lisäksi panin merkille sen, miten valtava merkitys älypuhelimilla on koko tubetus-hommassa. Yleisöstä nimittäin jokaisella oli kännykkä esillä valmiina kuvaamaan videota eri sosiaalisen median palveluihin, esimerkiksi Snapchattiin tai Instagramiin.

Kuulinkin yleisön joukossa liikkuessani, kuinka ruutupaperini ja kuulakärkikynäni herättivät närää takana olevassa tyttöporukassa.

– Siis toikin änkee vaan lavan eteen jonkun vihon kanssa. Eikä se edes snäppää, takana kuiskittiin.

24-vuotias Lakko tekee Youtube-kanavalleen pääasiassa pelivideoita. Tubetus on tuonut hänelle jo esimerkiksi oman tv-sarjan.

”Tee sitä, mistä eniten tykkäät”

Vihdoin yleisön idolit saapuivat lavalle kiljumisen ja älypuhelinmeren saattelemina. Viisi tavallista nuorta aikuista, jotka kuitenkin koko nuoriso tuntuu tuntevan.

Tubettajat ottivat lavan haltuun heti ja aloittivat Tubailut pienellä kyselytunnilla, jossa yleisö pääsi tutustumaan heihin entistä paremmin.

Ensimmäisenä he kertoivat jokainen kerrallaan, miten heidän tubetus-uransa on saanut alkunsa ja miten yksinkertaiset videot alkoivat saada yhtäkkiä tuhansia ja taas tuhansia seuraajia.

Myös yleisö sai heittää kysymyksiä tubettajille. Eräs poika halusi kysyä, mitä tubettajat sanoisivat 14-vuotiaalle itselleen.

– Sanoisin, että älä välitä muiden mielipiteistä vaan tee sitä, mistä eniten tykkäät, 24-vuotias Lakko eli Eric Savolainen mietti.

Hermanni Hyyryläinen olisi puolestaan käskenyt itseään käymään parturissa.

– Tukkani oli järkyttävät pitkä mutta ohut liru!

Kiusaaminen on tuttua tubettajillekin

Mansikan eli Maiju Voutilaisen Youtube-kanavalla on 156 000 tilaajaa. Hänen kertoo videoillaan esimerkiksi itselleen tärkeistä aiheista.

Tubettajat tiedostavat, millainen vaikutus heillä on nuorisoon. Panin merkille, että kyselytunnin aiheista osa oli valittu hienosti ja niiden kohderyhmä oli otettu hyvin huomioon. Aiheissa piili jopa pieni valistuksen siemen.

Tällainen valistuksen aihe oli esimerkiksi kiusaaminen, jota myös tubettajat kertoivat kokeneensa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Saamani vihapalaute menee toisinaan ihon alle. Ihmettelen, miten joku voi sanoa jotakin tuollaista toiselle, Iina-Katariina totesi tubetuksen varjopuolista.

– Ihmisiähän me vain olemme. Ei meidän tarvitse sietää tuollaista, vaikka viestit olisivat vitsillä lähetetty. Kerran sain snäpin, jonka lähettäjä käski minun tappaa itseni. Sen jälkeen hän sanoi viestin olleen pelkkä vitsi. Tuollaiset läpäthän ovat ihan kauheita! Jennyvoices sanoi.

Porukan ehdoton tubettajasuosikki Lakko kertoi, että myös hän on kokenut kiusaamista paitsi netissä myös lapsuudessaan.

– Se on jättänyt ikuiset arvet. Siksi kiusaaminen on aina ajankohtainen aihe ja siihen tulisi puuttua, melkein puoli miljoonaa seuraajaa YouTube-kanavalleen saanut Lakko huomautti.

Tapaamiseen jonotettiin tunti tolkulla

En ole vähään aikaan nähnyt, että kukaan olisi saanut nuorisoa niin hyvin pikkusormensa ympärille kuin tämä YouTube-tähtien joukko. Kauppakeskus Elo oli kuin pyhiinvaelluskohde, jossa messiaiden tapaamista saatettiin odottaa tunti tolkulla eväiden kanssa.

Tubettajien esintymistä seurannut meet and greet -fanitapaaminen oli esimerkki siitä, miten tärkeitä tubettajat ovat seuraajilleen. Jono tubettajien tapaamispaikkaan oli varmaankin sadan metrin luokkaa, ja nuoret fanit olivat varustautuneet idoliensa tapaamiseen esimerkiksi ruusuin.

Kauppakeskus Elo pahoittelikin myöhemmin sosiaalisessa mediassa sitä, etteivät kaikki fanit päässeet tapaamaan tubettajia, sillä aika loppui yksinkertaisesti kesken.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?