Seurakuntien talous puhutti

Etenkin seurakuntien talous nousi esille kuuden seurakunnan yhteistyöselvityksen ohjausryhmän kokouksessa viime viikolla.
seurakunnat

Ohjausryhmä tarkasteli seurakuntien talouden kokonaiskuvaa JHT-tilintarkastaja Jaakko Rönkön katsauksen pohjalta. (kuva: Sakari Vanhanen)

Ylöjärven, Hämeenkyrön, Ikaalisten, Jämijärven, Kihniön, Parkanon seurakuntien edustajat tarkastelivat kokouksessaan yhteistyön edellytyksiä.

Seurakuntien taloudellisesta yleistilanteesta ohjausryhmälle raportoi JHT-tilintarkastaja Jaakko Rönkkö. Raportoinnin perusteella ohjausryhmä totesi, että

yhteistyöselvitykseen osallistuvissa seurakunnissa taloudellinen tilanne on vielä suhteellisen vakaa. Tulevaisuudessa taloudellisessa tilanteessa on kuitenkin nähtävissä selkeitä riskejä.

Realistisen talousnäkymän mukaan kaikkien seurakuntien tulot laskevat ja menot kasvavat. Seurakuntien toimintaympäristö on monella tavalla muutoksessa ja arvaamattomuus on lisääntynyt. Seurakunnat eivät siis ole irrallaan ympäröivän yhteiskunnan muutoksista. Siksi talouden riskeihin on varauduttava.

Yhteistyöselvityksessä mukana olevien seurakuntien taloustilanne on kuitenkin sellainen, että sitä voi vielä itse hallitusti ennakoida ja sen hyväksi voi vielä itse tehdä ratkaisuja.

Kokouksen osallistujat totesivat, että seurakuntien kannattaa etsiä yhteistyön muotoja positiivisten mahdollisuuksien kautta. Tavoitteena on kaikilta osin se, että yhteistyön kautta voitaisiin varmistaa entistä paremmat edellytykset seurakuntatoiminnalle kunkin seurakunnan omalla alueella.

Ohjausryhmän kokouksessa myös kerrattiin Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulin asettaman selvitysmiehen Matti Piispasen johdolla yhteistyöneuvottelun arvot: kunnioitamme, arvostamme, luotamme ja näemme erilaisuuden rikkautena.

Kuuden seurakunnan tuleva yhteistyö voisi olla sopimuspohjaista, seurakuntayhtymämalliin perustuvaa tai se voi rakentua seurakuntaliitoksin.

Ohjausryhmän työskentely jatkuu syyskuussa, jolloin ryhmä paneutuu kiinteistöihin liittyviin kysymyksiin.

Selvitysmies tekee esityksen yhteistyön toteuttamisen mallista ensi helmikuun loppuun mennessä. Lopulliset päätökset osallistumisesta yhteistyöhön tekevät kunkin seurakunnan kirkkovaltuustot.

Yksi kommentti

  1. konradbergman

    Ihmettelen, mitä päätöksiä taloutta varten tehdään nyt, kun otetaan huomioon tämä kryptovaluutan nopea kehitys. En puhu vain nuoremman sukupolven kryptovaluuttoihin sijoittamisesta, vaan myös algoritmisesta kaupankäynnistä, johon on myös kiinnitettävä erityistä huomiota. Katso arvosteluja kaupankäynnin robotit cryptodaily.no, se on aivan toisella tasolla kehityksen kaupankäynnin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?