Onko toiseuttaminen perussuomalaisuuden ydintä?

Ylöjärveläinen kansanedustaja Sami Savio on ollut kesän aikana pariinkin otteeseen Ylöjärven Uutisten haastateltavana. Alkukesällä hän kertoi tulleensa valituksi eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaksi. Samassa jutussa hän ilmaisi tyytyväisyytensä puolueen uuteen puheenjohtajistoon. Perussuomalaisten uuden puheenjohtajiston yhteinen nimittäjä on rasismi – kaksi kolmesta on saanut tuomion kiihotuksesta kansanryhmää kohtaan.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi välittömästi kesäkuun puheenjohtajavaalin jälkeen. Puolueesta lähtevien ja sinne jäävien sanasodasta kehittyi ainutlaatuinen episodi Suomen poliittisessa historiassa.
Kesäkuun lehtijutussa Savio iloitsi siitä, että uuden puheenjohtajiston johdolla heillä olisi mahdollisuus toteuttaa politiikassaan perussuomalaisuuden ydintä.
Elokuun viimeisessä Ylöjärven Uutisten jutussa Savio haluaa paperittomille mahdollisesti maksettavat sosiaalituet päivänvaloon. Hänen mukaansa on yhteiskuntamoraalin kannalta kestämätöntä ylläpitää laittomasti maassa olevia henkilöitä.
Näitä laittomasti maassa olevia kutsutaan yleisesti paperittomiksi. Heidän tarkkaa määräänsä ei voida tietää. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen raportissa 2014 heidän tuolloinen lukumääränsä arvioitiin olevan noin 3 500 henkeä.
Paperittomissa ovat edustettuina kaikki ikäluokat vauvasta vaariin. Sittemmin heidän lukumääränsä Suomessa on jonkin verran kasvanut, mutta 5,5 miljoonaan suomalaiseen verrattuna kyse on todella marginaalisesta ryhmästä.
Keitä nämä paperittomat ovat? Joissakin Euroopan maissa he ovat käytännössä osa yhteiskuntaa.
Nautimme talvisin Espanjan lämmössä kasvatetuista vihanneksista ja hedelmistä. Näiden tuotteiden edullisten hintojen takana on paperittomien paaria-luokka, joka korjaa sadon alle minimipalkalla.
Suomenkin isoissa kaupungeissa voi helposti kohdata heitä. Katse alas luotuna he keräävät pulloja kaduilta, tekevät siivoushommia ja tiskaavat pizzalautasesi. Ja kyllä, aivan kuten jokaisesta muustakin yhteiskuntaluokasta, ajautuu osa heistä rikollisiksi, jotka elättävät itsensä varkauksilla ja muilla rikoksilla.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitti Turun joukkopuukotuksen jälkeen, että sekä turvapaikkapäätöstä odottavat henkilöt että varsinkin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt otetaan säilöön tai heidät sijoitetaan maantieteellisesti siten, että heillä ei ole pääsyä muuhun yhteiskuntaan. Tällä järjestelyllä on toinenkin nimi, se on internointileiri.
Jo edellä mainitsemassani kesäkuun lehtijutussa kansanedustaja Savio puhui hehkuttaen perussuomalaisuuden ytimestä. Yritin löytää jutusta punaisen langan siitä, mikä tuo ydin oikein on. Tämän viimeisen lehtijutun ja puheenjohtaja Halla-ahon ulostulojen perusteella perussuomalaisuuden ydintä on toiseuttaminen.
Toiseuttaminen tarkoittaa sitä, että luodaan mielikuva ryhmästä ihmisiä, jotka nähdään poikkeuksellisina ja normeihin kuulumattomina. Tämä ryhmä nimetään, määritellään ja luokitellaan. Seuraavaksi heidät pyritään sulkemaan ulos yhteiskunnasta. Toteutuakseen toiseuttaminen vaatii jatkuvaa toistoa. Tämä on ollut valtaanpyrkivien strategia lukemattomia kertoja historiassa.
Yhteisen syntipukin löydyttyä, voi sen niskaan kaataa huoletta kaikki yhteiskunnan epäkohdat. Suomessa on jo useita medioita, jotka jakavat ”tositarinoita” maahanmuuttajista tai heitä avustavista kansalaisjärjestöistä.
Samaan aikaan vapaa tiedonvälitys, mukaan lukien Yleisradio, leimataan valheita levittäväksi.
Toiseuttamiseen kriittisesti suhtautuvat saavat ottaa vastaan uhkauksia väkivallasta itseään tai perheenjäseniään kohtaan. Väkivallanuhkaa ylläpitävien järjestöjen valokuvissa on ollut toistuvasti mukana poseeraamassa perussuomalaisten edustajia.
Perussuomalaiset ovat menettäneet täysin poliittisen uskottavuutensa. Tilanteen korjaamiseksi paisutellaan mitättömän pienestä ongelmasta muka yhteiskunnallisesti merkittävä asia. Tässä kohtaa otetaan usein keskusteluun heikolla tolalla oleva vanhustenhoito.
On kuitenkin hyvin selvää, että jos laivan kyljessä on hehtaarin kokoinen aukko, sitä ei voi paikata postimerkin kokoisella palalla. Savion esiin nostamat paperittomien taloudelliset tuet ovat tätä luokkaa.
Mitä tulee Savion mainitsemaan yhteiskuntamoraaliin, voi jokainen asettaa itselleen kysymyksen: Miten käy moraalimme, jos unohdamme ihmisoikeudet ja käännämme selkämme heille, jotka ovat todella avun tarpeessa?

TIMO JÄRVENPÄÄ
Ylöjärven Vihreät

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?