Matalan kynnyksen hiihtoharrastus antaa paljon

Näin syksyn alla on jälleen aika aloittaa urheiluharrastukset. Yksi hyvistä harrastuksista on hiihto. Ja vaikka lunta ei vielä maassa olekaan, Ylöjärven Ryhdin ahkerat hiihtokoululaiset aloittivat treenikauden eilen tiistaina.

Ryhtiläishiihtäjät harjoittelevat syksyisin myös suolla. (Kuva: Ari Niittylahti)

Syksyisin hiihtokoululaiset valmistautuvat tulevaan talveen. Pienet harrastajat pääsevät lähestymään lajia leikkien ja pelien parissa. Isommat pääsevät kasvattamaan kuntoaan sauvakävelyrinteissä ja testijuoksuissa.
Yhtenä harjoitusmuotona ovat syksyisin suolla tehtävät peruskuntoharjoitukset suojalkapalloa unohtamatta. Suotreenit ovat monelle hiihtokoululaiselle erilaisuutensa vuoksi lempiharjoituksia.
Hiihto on edullinen laji, jota voi harrastaa ympäri vuoden. Se ei kuitenkaan vie kaikkea vapaa-aikaa, vaan sen ohessa ehtii harrastamaan muutakin. Hiihto kehittää tasapainoa, koordinaatiokykyä ja kestävyyskuntoa ja on helppo laji aloittaa. Sen parissa tutustuu helposti uusiin ihmisiin ja pääsee liikkumaan luonnossa.

Leireillä on kivaa

Hiihto on koko perheen harrastus. Nuorimmat kulkevat jo alle kouluikäisinä vanhempiensa mukana harjoituksissa. Ylöjärven Ryhtiin kuuluu noin sata hiihtäjää, joista nuorimmat ovat noin viidestä kuuteen vuotiaita. Valmentajia on noin 15, joista suurin osa on hiihtokoululaisten huoltajia.
Ryhdin puheenjohtaja Peer Haataja nostaa esiin seuran arvot.
– Meille ovat kaikki tervetulleita. Hiihtokoulun päätarkoituksena on oppia hiihtämään ja nauttimaan liikunnasta.
Ryhti järjestää myös vuosittain monia leirejä nuorille – niin rentoja ensilumen leirejä Kuusamossa kuin valmennusleirejä hiihtoputkissa. Aino Pihlava kertoo käyvänsä kolmella tai neljällä leirillä vuosittain.
– Olen harrastanut hiihtoa seitsemän vuotta. Leireillä on hyviä treenejä ja niillä on kiva viettää aikaa kavereiden kanssa. Haluan kehittyä hyväksi hiihtäjäksi ja katsoa, mihin kykyni ja innostukseni riittävät. Hiihto kannattaa aloittaa, koska se on kivaa ja monipuolista liikuntaa, jota voi harrastaa ulkona. Olen myös saanut hiihdon parista paljon uusia kavereita, Pihlava selvittää.

Kilpaillakin voi, jos haluaa

Kilpaileminen on tietenkin osa hiihtoa, mutta se ei ole millään tapaa pakollista. Jos kilpailemista haluaa kokeilla, on hyvä aloittaa esimerkiksi vuosittaisista seuranmestaruuskisoista tai Ylöjärven Urheilijoiden kanssa yhteistyössä järjestettävästä Räikkä-cupista.
Ryhdin hiihtäjillä on ollut hyvä kisamenestys myös SM-tasolla. Esimerkiksi viime talvena sekä 14-vuotiaat tytöt että 16-vuotiaat pojat saivat Hopeasompa-kisoissa viestihopeaa.
Kilpailijoiden treenikausi kestää ympäri vuoden. Kesällä on muun muassa rullahiihtoharjoituksia.
Ylöjärven Ryhti toivoo mukaan rohkeita uusia harrastajia. Kaikki ovat tervetulleita harjoituksiin tiistaisin Lamminpään ulkoilumajalle ja torstaisin Topintuvalle kello 18.00–19.30.
Mukaan tarvitsee ottaa vain hyvät ulkoliikuntavaatteet ja kävelysauvat, jos sellaiset omistaa. Lisätietoja hiihtokoulusta löytyy osoitteesta ylojarvenryhti.fi/hiihto.

ELINA SEPPÄLÄ

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?