Palvelukeskuksen myymisen valmistelu herätti kiivaan keskustelun valtuustossa

Elokaaren väki joutui pettymään

Ylöjärven kaupunginvaltuusto päätti maanantain kokouksessaan jatkaa Viljakkalassa sijaitsevan Elokaaren palvelukeskuksen myymisen valmistelua. Elokaaren palvelukeskuksen henkilökunta vastusti myymistä näyttävästi ennen valtuuston kokousta.

Elokaaren palvelukeskus työntekijät toivat selvästi ilmi mielipiteensä palvelukeskuksen myymisestä.

Elokaaren työntekijät kertoivat näkemyksensä ponnekkaasti valtuustosalin ulkopuolella:
– Pelon sekaisin tuntein odotamme, mitä valtuusto päättää. Toivomme, että valtuutetut ajattelevat äänestäessään omia isiään ja äitejään sekä äänestävät sydämellään. Emme halua Elokaareen yksityistä pörssiyhtiötä, joka ottaa säästöt hoitajien palkoista.

Hoiva- ja terveyspalvelualan yritys Esperi Care Oy jätti kesäkuussa Elokaaren kiinteistöstä rakennuksineen 2,15 miljoonan euron tarjouksen. Esperi on luvannut Elokaaren nykyiselle henkilöstölle kahden vuoden irtisanomissuojan.

Valtuusto keskusteli palvelukeskuksen kiinteistön myyntiä ja vuokraamista koskevasta päätöksestä pitkään.

Myyntiä vastusti äänekkäimmin vasemmistoliiton valtuustoryhmä.

– Tämänkaltaiset liikkeenluovutukset ovat historiassa osoittaneet, että
kahden vuoden irtisanomissuojan jälkeen henkilökunnan työehdot väistämättä heikentyvät, vasemmistoliiton valtuutettu Anna Jukantupa sanoi.

– Tämä johtaa siihen, että hyvänä pidetty henkilökunta irtisanoutuu tehtävistään ja se näkyy välittömästi asiakastyytyväisyyden heikkenemisenä.
Yksityisten toimijoiden tärkein tehtävä on tehdä tulosta työntekijöiden selkänahasta, Jukantupa jatkoi.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Uusikartanon mukaan julkisen sektorin yksityistäminen on Suomen hallituksen intohimo.

– Onko se intohimo myös Ylöjärven päättäjille. Vasemmistoliitto ei puolusta, eikä edesauta yltiöpäistä julkisten palvelujen yksityistämistä, jonka kohteena ovat ikäihmiset ja lapset. Sotepalvelut kuuluvat kansalaisille eivät markkinoille, Uusikartano linjasi.

Kokoomuksen valtuustoryhmän vetäjä Juho Ojares puolestaan kommentoi, ettei kokoomus ole väkisin yksityistämässä palveluja ja siirtämässä niitä pois kaupungilta.

– Tässä on nyt kysymys Viljakkalan palveluiden turvaamisesta. Jos Esperi ostaa Elokaaren ja maksaa siitä 2,15 miljoonaa euroa, ei yhtiö sulje palvelukeskusta kahden vuoden päästä. Ei siinä olisi mitään järkeä. Esperi haluaaa tehdä Elokaaressa liiketoimintaa. Tämä on nyt meidän mahdollisuus turvata palvelutuotanto Viljakkalassa, Ojares sanoi.

Kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto muistutti valtuutettuja siitä, että nyt tehty päätös ei ole kiinteistön myyntipäätös.

– Kyseessä on poliittinen periaatepäätös, jossa tehdään tarkoituksen mukainen ratkaisu Elokaaren palvelutuotannon ja kiinteistön tulevaisuuden osalta. Valtuustolta haetaan siis poliittinen tahtotila siitä, miten asiassa edetään, Sorvanto sanoi.

Keskustelun edetessä Arja Uusikartano ehdotti, että asia jätetään pöydälle. Valtuusto päätti kuitenkin jatkaa asian käsittelyä äänin 42–9.

Uusikartano. Esitän, että asia jätetään epäselvyyden vuoksi pöydälle.
Kaatui äänin 42-9. Kesselin kannattamana.

Lopulta valtuusto päätti jatkaa Eokaaren palvelukeskuksen myymisen valmistelua äänin 37–14. Päätöksen yhteydessä hyväksyttiin ponsi, jossa esitetään, että kaupunki kiinnittää erityistä huomiota Elokaaren toiminnan seurantaan kaupan jälkeen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?