Luonto loistaa lauantaina

Lauantainen Suomen luonnon päivä poikii Ylöjärvellekin luontokuhinaa. Ja syytä juhlaan onkin: luonto on elämän kivijalka ja energiaa lataava akku.
Suomen luonnon päivä, Ylistys Ylöjärven luonnolle, Suomen luonnon päiväNisunperällä, luonto, Pikku-Ahvenisto

Pentti Keskitalo toivoo tapahtumapäivälle kaunista säätä ja paljon ihmisiä luonnosta ihastumaan.

Metsän kuvajainen heijastuu peilityynestä järven pinnasta. On rauhoittavan hiljaista; vain hento tuulahdus ja linnun viserrys hivelevät välillä korvaa. Kaikkialla on vihreää ja vehreää.

Pian täällä Pikku-Ahveniston luonnonkauniissa ympäristössä ylistetään Ylöjärven luontoa. Kaupunki ja lukuisat yhteistyökumppanit järjestävät touhukkaan tapahtuman osallistuakseen maamme juhlavuoden kunniaksi järjestettäviin Suomen luonnon päivään ja Yhdessä-viikonloppuun.

Ja samalla tehdäkseen upeaa mutta silti monelle yhä vierasta luontokohdetta tutuksi.

– Toivon, että ihmiset löytäisivät Pikku-Ahveniston. Tämä on kuitenkin lähellä ja hyvin saavutettavissa, kaupungin ympäristöpäällikkö Pentti Keskitalo herättelee.

Suomen luonnon päivä, Ylistys Ylöjärven luonnolle, Suomen luonnon päiväNisunperällä, luonto, Pikku-Ahvenisto

Nisunperällä heittäydytään muun muassa Satuseikkailun matkaan. Seikkailun miljöönä on mainio retkeilykohde Keihäänmaan laavu. (Kuva: Johanna Majamäki)

Luonto näkyväksi

Samoilla linjoilla ollaan myös Nisunperällä Viljakkalan suunnalla. Nisun kyläyhdistyskin tahtoi ottaa osaa ja nostaa esiin luontokohteita.

– Halusimme tuoda kylän helmiä, kuten Keihäänmaan laavua ja Helkakalliota, näkyviksi, tapahtumaa järjestävä Johanna Majamäki viittaa mainioon retkeilykohteeseen sekä unholasta taas tapahtumakäyttöön nostettavaan kallioon, jolla aikanaan pantiin tanssikiellosta huolimatta jalalla koreasti.

Niin Nisunperällä kuin Pikku-Ahvenistolla päivä on mittava ja monipuolinen. Ja kummassakin tapahtumassa on takana ajatus tarjota jokaiselle jotakin niin, että kaikki kuitenkin liippaa jotenkin luontoa tai sijoittuu luonnon helmaan.

– Vaikkei olisikaan luontoihminen, löytyisi jokin sytyke lähteä tänne, Keskitalo sanoo ja vinkkaa esimerkiksi Pikku-Ahvenistolla esitettävästä kuorolaulusta:

– Tämä on ihanteellinen paikka kuulla vaikka Nocturne ja Finlandia. Eiköhän se kosketa.

Majamäki ynnää päivän myös pitävän yllä maaseudun tapahtumia ja osoittavan, että kylilläkin tapahtuu.

Pikku-Ahveniston tapahtuman iso tekijäkavalkadi puolestaan vastaa juhlavuoden yhdessä-teemaan.

– Yhdessä tehdään ja yhdessä saadaan ihmisiä liikkeelle, Keskitalo sanoo.

Suomen luonnon päivä, Ylistys Ylöjärven luonnolle, Suomen luonnon päiväNisunperällä, luonto, Pikku-Ahvenisto

Ylellä esitetty, Pikku-Ahvenistolla kuvattu luonto-ohjelma toi paikalle muun muassa juontajana toimineen Pirkka-Pekka Peteliuksen nimikkolinnunpöntön.

Kaiken perusta

Tapahtumapäivän juhlinnan kohde, luonto, ei ole mikään vähäpätöinen juhlakalu. Keskitalo kuvaa sitä kaiken pohjaksi ja perustaksi. Sitä on kaikki elämä, ja sen osa on ihminenkin.

– Ekosysteemissä kaikki riippuu kaikesta. Luonnon täytyy toimia, jotta ihminenkin pystyy täällä elämään ja olemaan.

Keskitalo toteaa luonnon olevan myös hyvinvoinnin pohja.

– Kaikki tutkimukset osoittavat, että terveysvaikutus tulee jo parinkymmenen minuutin luonnossa liikkumisesta, hän sanoo.

Ympäristöpäällikkö ynnää luonnon taloudelliseksikin perustaksi esimerkiksi ravinnon ja metsäteollisuuden raaka-aineiden lähteenä. Majamäki taas muistuttaa, että luonto on upea elämysten lähde, myös moderniin makuun:

– Esimerkiksi omat lapseni parkouraavat Keihäänmaan laavulla, kyläaktiivi kertoo.

Ylöjärvelle, luonnonkauniille kaupungille, luonto on kaksikon mielestä hieno voimavara, jota ei kuitenkaan täälläkään aina osata hyödyntää.

– Ylöjärveläiset ovat aika etuoikeutettuja. Joka puolella kuntaa on hienoja luontokohteita: 500 järveä, rantoja, puistoja, luonnonsuojelualueita, metsiä… Toivoisin, että luonnon antimista nautittaisiin lisää, Keskitalo tuumii.

– Luontokohteet ovat olemassa ja saatavilla, mutta ihmisiltä uupuu tietoisuutta, Majamäki surkuttelee ja harmittelee myös vähäisestä käytöstä johtuvaa umpeen kasvamista esimerkisi Pirkan taipaleella.

Suomen luonnon päivä ja sen kunniaksi järjestettävä valtakunnallinen kertaluontoinen liputus ovat kaksikon mielestä kuitenkin ilahduttava ele.

– Mikäs sen paremmin istuu luontoon kuin Suomen lippu liehumaan. Toivottavasti sinistä taivasta vasten, Keskitalo myhäilee.

– Mielestäni tuo liputus pitäisi ottaa ihan traditioksi, Majamäki kannattaa.

Suomen luonnon päivä, Ylistys Ylöjärven luonnolle, Suomen luonnon päiväNisunperällä, luonto, Pikku-Ahvenisto

Pikku-Ahvenisto on tutustumisen arvoinen kohde paitsi luontonsa myös historiallisen huvilansa vuoksi.

Fakta

Suomen luonnon päivä

- 26. elokuuta vietettävä teemapäivä huipentaa luonnon päivät, jotka Suomen juhlavuonna ovat kunnioittaneet luontoamme.

- Ylistys Ylöjärven luonnolle -tapahtuman ja Nisunperällä vietettävän päivän ohjelmat näkee Ylöjärven kaupungin verkkosivuilta osoitteesta ylojarvi.fi/tapahtumat.

- Lisää tapahtumia, muun muassa täkäläisittäin Seitsemisestä, voi katsoa osoitteesta luonnonpaivat.fi.

- Juhlapäivä on julistettu kertaluontoiseksi liputuspäiväksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>