Innovaatioseteli uurtaa yritykselle uraa

Ylöjärveläisyrityksetkin voivat hakea vielä syyskuussa pikatukea yritystoimintansa uusille avauksille.
Innovaatioseteli, Tredea, yritykset, innovaatio, H & H Puhtaudenhallinta

H & H Puhtaudenhallinnan Jarkko Haukijärvi (vas.) ja uudistusavuksi tulleen Mediamaisterin Ville Koiviola kertovat innovaatiosetelin helpottaneen uudistuksen käynnistämistä ja valaneen uskoa ideaan.

Taannoin Elovainiolla toimiva H & H Puhtaudenhallinta tarvitsi apua sisäilmamissioonsa.

Yritys halajaa hyvää sisäilmaa ja siksi paitsi suunnittelee, toteuttaa ja valvoo siivousta rakennustyömailla myös kouluttaa rakentajia. Rahkeet livekoulutuksiin olivat kuitenkin rajalliset, joten firma päätti perustaa verkko-oppimisympäristön. Avukseen se pestasi verkkosalat taitavan Mediamaisterin.

Tähän yritys sai vauhdittavan potkun innovaatiosetelistä.

Tuki uusiin avauksiin

Seteli on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiön Tredean koordinoiman pilottihankkeen uusi väline yritysten kehittämiseen.

Sillä uudistusta aikova yritys voi ostaa avun toiselta yritykseltä, jos siltä itseltään uupuu osaaminen.

Etuna on ketteryys. Avun hakija ei ole sidottu tiettyyn tahoon vaan voi valita palveluntuottajansa. Sähköinen haku ja hakemusten käsittely ovat ripeitä, toisin kuin moni jähmeä tukijärjestelmä. Avun saa suoraan pienehköön täsmätarpseen, kun moni muu tuki vaatii taakseen ison projektin.

– Tämän helpommaksi ei tuen hakeminen enää voi tulla. Tämä ei ollut mikään byrokraattinen homma, H & H:n yrittäjä Jarkko Haukijärvi toteaa.

Ehtona on innovatiivisuus.

– Kyseessä täytyy olla avaus uuteen, Tredean projektipäällikkö Jukka Reunavuori kiteyttää todeten, että perusinvestointeihin, -rekrytointeihin tai -markkinointikeinoihin, kuten verkkosivuihin, seteliä ei saa.

Muutoin seula on varsin laaja. Uudistuksen tulee liittyä hyvinvointiin, uudistuvaan teollisuuteen, esineiden internetiin, älykkääseen liikenteeseen tai muihin älykkään kaupungin ratkaisuihin. Seteliä on käytetty esimerkiksi digitalisointiin, markkinaselvityksiin, verkkosovelluksiin, patentointiin…

Haku alkaa pian

Pilotin viimeinen haku alkaa 4. syyskuuta. Tällä kertaa setelin saajat valitaan kaksiviikkoisen hakuajan jälkeen arpoen. Aiemmin setelit on myönnetty hakujärjestyksessä ja niiden huvettua haku on sulkeutunut.

Hakija sen kuin valitsee katalogista sopivan palvelun ja naputtelee hakemuksen. Katalogi koostuu eri kehityspalveluiden kuvauksista, joita palveluiden tarjoajat ovat kirjanneet ja voivat yhä kirjata järjestelmään.

Myönnetty setelisumma välitetään sitten, kun palvelu on käytetty, ja uudistujayritys raportoi tapahtuneen verkkojärjestelmään.

Steppi eteenpäin

Summat ovat pienehköjä, 500–5 000 euron kokoisia, mutta Reunavuoren mukaan setelistä voi olla merkittävä hyöty.

– Se voi olla yksi steppi eteenpäin. Sillä uudistus saadaan alkuun, hän selittää ja ynnää, että tämän jälkeen yritys voi joko ostaa avun jatkossa itse tai jatkaa uutta omatoimisesti.

Setelin saaneet ovatkin hyötyneet.

– Kolme neljästä on laajentanut uudelle markkina-alueelle tai aloittanut viennin. Kolmasosa arvioi saavansa liikevaihdon kasvua. Ja 13 yritystä on ilmoittanut, että yritykseen on syntynyt uusi työpaikka.

H & H:llekin seteli oli merkittävä rahallinen tuki ja rohkaisu, vaikka summa ei koko uudistusta kattanutkaan.

Reunavuoren mukaan nyky-yrityksillä onkin haluja kehittyä, mutta resursseja ja uskallusta puuttuu. Seteli madaltaa kynnystä.

Uudistuminen on hänen mukaansa monelle yritykselle elinehto. Toki on perinteisiä aloja, jotka voivat toimia varsin tutuin konseptein, mutta Reunavuori huomauttaa, että jopa parturit ovat löytäneet uudenlaisia palvelumalleja.

– Kehittyminen avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia, ja monen yrityksen lähtökohta on menestyä ja kasvaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?