Löytyykö arkistoistasi tallenteita Ylöjärven teollisuushistoriasta?

Kuvia ja muistoja kaivataan

Ylöjärvi vanhoissa kuvissa -yhteistö on herättänyt kiinnostusta Facebookissa. Moni yhteisön jäsen on innostunut kaivelemaan kotialbumeitaan jakaakseen muistonsa kotikaupungista. Nyt halutaan tallenteita myös ylöjärveläisestä teollisuudesta.

Ylöjärven vanha paloasema sijaitsi aikanaan nykyisen Teboilin kohdalla. (Kuva: Ylöjärvi-Seura)

Viime maaliskuussa Facebookiin luotiin ryhmä, jonka ideana on jakaa vanhoja kuvia Ylöjärvestä. Ajatus lähti liikkeelle Ylöjärvi- Seurasta, jonka jäsenenä toimiva Antero Mäkkylä ryhtyi ryhmän ylläpitäjäksi.

Nyt ryhmä on kasvanut melkein 2 000 ihmisen yhteisöksi, ja jäsenistä moni onkin innostunut selailemaan vanhoja valokuva-albumeitaan jakaakseen muille muistojaan  Ylöjärvestä.

Yhteisön kuva-albumeissa on jo nyt kuvia esimerkiksi Ylöjärven vanhoista huoltoasemista, rakennuksista, kouluajoista ja tapahtumista. Myös Ylöjärven eri kaupunginosat ovat saaneet omat albuminsa.

Sääntönä on, että yhteisöön lisätyn valokuvan tulee olla otettu ennen vuotta 2000.

– Kuvia on alkanut ilmestyä pikkuhiljaa, mutta on muutamia kategorioita, joista kuvia olisi erityisen mukava saada, vanhoista kuvista innostunut Antero Mäkkylä sanoo.

– Esimerkiksi urheilusta ja vanhoista ylöjärveläisistä joukkueista olisi mielenkiintoista nähdä vanhoja otoksia, hän lisää.

Moni ylöjärveläinen muistaa Keijärven kioskin. Kioskin sijainti jäi kuintekin mysteeriksi Ylöjärvi vanhoissa kuvissa -yhteisössä. Muistatko sinä, missä kioski oli? (Kuva: Ylöjärvi-Seura)

Vanhat yritykset herättävät muistoja

Ylöjärvi vanhoissa kuvissa -yhteisössä suosioon ovat nousseet etenkin vanhat ylöjärveläisyritykset. Näihin lukeutuvat myös huolto-asemat, joista monella paikallisella on tarinoita kerrottavinaan.

– Kuvien ohella tarinat ovat myös yhtä suuressa roolissa. Valokuvat saavat aivan uuden ulottuvuuden, kun niiden oheen lisätään muutaman lauseen mittainen muistelma. Silloin muutkin yhteisön jäsenet saattavat innostua jakamaan omia muistojaan kyseisestä paikasta, Mäkkylä sanoo.

Vilkasta keskustelua on herättänyt esimerkiksi kuva Soppeentiellä sijainneesta E-Voima-päivittäistavarakaupasta, jossa moni ylöjärveläinen teki ostoksensa.

– Tämähän oli jo lähes kauppakeskus. Tuplaovetkin, ja sisällä taisi olla oikein ostoskärryjäkin 70-luvulla, kuvaan on  kommentoitu.

– Tuolta käytiin koulun jälkeen ostamassa kinuskikarkkeja, jotka maistuivat niin hyviltä, että vieläkin muistaa. 10 penniä / kpl.

Teollisuuskuvia halutaan nähdä

Antero Mäkkylä huomauttaa, että Ylöjärvi vanhoissa kuvissa -yhteisöön kaivattaisiin kuvia ja tarinoita myös Ylöjärven teollisuushistoriasta. Vanhat kuvat istuvat myös mainiosti Suomi 100 -teemaan.

Mäkkylä rohkaisee paikallisia yrityksiä ja yksityishenkilöitä kaivelemaan vanhoja valokuva-albumeitaan, joista saattaisi löytyä kuvia Ylöjärven teollistumisen vaiheista.

– Luulen, että etenkin paikallisilla yrityksillä ja aikanaan teollisuusalalla työskenneillä on hallussaan näitä kuvia, hän sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?