Ilmaisen itseäni parhaiten soittamalla

27-vuotias pianisti Justas Stasevskij valmistautuu parhaillaan Maj Lind -pianokilpailuun. Ylöjärvi-salissa kuullaan ennakkoon kilpailun ensimmäisen ja toisen erän kappaleet.
Justas Stasevskij, Salin klassiset, Ylöjärven kaupungintalo, musiikki

Kalastaminen ja kesäisen Suomen luonnosta nauttiminen ovat pianisti Justas Stasevskij´lle parasta meditaatiota. (Kuva: Ville Hautakangas)

Kun Justas Stasevskij alkoi käydä seitsemänvuotiaana soittotunneilla kotikunnassaan Tampereella, valitsi hän soittimekseen pianon, sillä musikaalisen perheen vanhemmat sisarukset olivat jo ”varanneet” viulun ja sellon.

– Isosiskoni Dalia Stasevska on viulisti mutta toimii nykyään kapellimestarina. Isoveljeni sellisti Lukas Stasevskij on uuden pelimusiikkia soittavan Game Music Collective -ammattiorkesterin perustaja. Pikkusiskoni Sofia seuraa jalanjälkiäni pianistina, hän kertoo.

14-vuotiaana Stasevskij sai oppia Erik T. Tawaststjernalta, jolla on ollut hänelle suuri merkitys musiikillisena mentorina. Vuonna 2016 Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi valmistuneen Stasevskij´n tekemiset pyörivät nykyään enimmäkseen harjoittelun ja konserteissa käymisen ympärillä.

– Pianonsoitolla ilmaisen itseäni ehkä parhaiten, hän sanoo.

Koska nykyisessä kotikaupungissa Wienissä on vahvat ja pitkät musiikkitraditiot, on siellä huikea konserttitarjonta.

– Eniten minuun vaikuttaa oman opettajani näkemys musiikista, mutta ympäristökin muokkaa väkisin minua, hän pohtii.

Stasevskij valmistautuu konsertteihin ja kilpailuihin yksin harjoituskopissa treenaamalla sekä työstämällä musiikkia omassa pääkopassaan. Joskus musiikki jää pyörimään päähän ja vaikuttaa stressaavimpina ajanjaksoina jopa unensaantiin.

– Olin vastikään kaksi viikkoa Lapissa ja Pohjois-Norjassa kalastamassa. Se on paras keino unohtaa musiikki hetkeksi.

Stasevskij on kuullut, että klassinen musiikki saa ihmiset hyvin liikkeelle Ylöjärvellä.

– On mukava tulla soittamaan Ylöjärvelle, missä olen jopa hetken asunut. Ylöjärveläissyntyinen pianisti Pauli Jämsä on vanha ystäväni, hän paljastaa.

Salin klassiset

Kesän erikoiskonsertissa kaupungintalon Ylöjärvi-salissa 17. elokuuta kello 19 Maj Lind -pianokilpailun 2017 osallistuja Justas Stasevskij.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?