Torilla tapahtuva häiriökäyttäytyminen vie naapuruston yöunet

Kesä houkuttelee nuorisoa kokoontumaan ulos. Ylöjärven torin läheisyydessä asuvat soppeenmäkeläiset ovat kyllästyneet mekkalaan ja bassonjytkeeseen, jotka saattavat jatkua arkisinkin aamuyöhön. Torilla viihtyvien nuorten mukaan myös aikuisilla on parannettavaa käytöksessään.

Toria siivottiin jälleen maanantaiaamuna viikonlopun jäljiltä.

Soppeenmäkeläinen Ari Sokka otti yhteyttä Ylöjärven Uutisiin huolenaiheenaan Ylöjärven keskustan torilla tapahtuva häiriökäyttäytyminen.  Sokan mukaan Soppeentie 4:n naapurusto on hermostunut nuorison pitämästä mekkalasta, joka on kesän mittaan vain lisääntynyt.

Sokka sanoo, että torin parkkipaikalla kokoontuu aina tietty mopoilla, mopoautoilla ja moottoripyörillä ajava nuorisoporukka, joka meluaa soittamalla musiikkia aamuyöhön asti.

– Paikalle tullaan aina yhdeksän kymmenen maissa illalla, ja mekastus jatkuu jopa kolmeen asti aamuyöllä. Häiriötä aiheuttaa armoton musiikin soitto ja basson jytke, joka tulee läpi talomme betoniseinistä. Lisäksi torilla kaahataan ja keulitaan. Yöllisen tapaamisen jäljiltä tori on aina törkeässä kunnossa, Sokka kertoo.

Hän sanoo, että nuorille on useasti huomautettu mekastuksesta tuloksetta. Myös poliisi on kutsuttu paikalle.

– Kotini on torin parkkipaikan vieressä aitiopaikalla, ja näen tapahtumat täältä. Nuorilla on pakko olla hyvät verkostot, sillä aina ennen poliisin tuloa porukka kuitenkin katoaa kuin tuhka tuuleen, hän miettii.

Tori on siivottava päivittäin

Torilla kokoontuminen työllistää Ylöjärven kaupunkia. Vihertyönjohtaja Jutta Kauttoon sanoo, että paikka on siivottava joka päivä. Kokoontumispaikalla on niin roskia kuin rikottuja pulloja ja tupakantumppeja.

– Torin siivoaminen vie kaupungilta paljon resursseja. Meillä on puistoyksiköllä yksi ihminen, joka lähtee joka ikinen arkiaamu kello seitsemältä siivoamaan toria. Joka kerta löytyy siivottavaa ja korjattavaa. Tuonkin ajan voisi paremmin käyttää.

Torilla tapahtuu lisäksi ilkivaltaa, mikä ei ole uusi ilmiö. Esimerkiksi kaupungin kukkaistutuksia revitään ja heitellään ympäriinsä ja pensasryhmien läpi ajetaan pyörillä ja mopoilla.

– On hienoa, että nuoret kokoontuvat ulos. Torikin on kokoontumispaikkana ihan hyvä, jos osataan käyttäytyä ja olla siivosti. Silti vieressä asuvia täytyy kunnioittaa, hän sanoo.

Ajanviettoa ei voida kieltää

Nokian poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli Arto Niemelä tietää, että vuosien varrella Ylöjärven tori on ollut aina suosittu ajanviettopaikka nuorison keskuudessa. Hänen mukaansa poliisi käy tarkastamassa torin aina ilmoituksen tullessa mutta sen parempaan valvontaan resurssit eivät riitä.

– Pyrimme lisäämään valvontaa alueelle, mutta tämä tarkoittaa lähinnä torin tarkastamista silloin, kuin mitään akuutimpaa tehtävää ei ole.

Niemelän mukaan ajanviettoa yleisellä paikalla ei voida lain mukaan pysyvästi kieltää. Hän myös kehottaa aikuisia puhumaan nuorille rauhallisesti, jotta osapuolet pystyisivät ymmärtämään toisiaan ilman sanallisia yhteenottoja.

– Kaikki varmasti tietävät, että jos nuorille puhuu aggressiivisesti,  niin siitä he vasta riemastuvatkin. Jos häiriökäyttäytyminen ei lopu keskustelemalla, niin valvontakameroiden asentaminen alueelle auttaa.

– Ja mitä tähän keulimiseen ja muuhun ralliin tulee, niin yleensä kun nuorisoporukasta yksi jää poliisille kiinni ja saa sakon, rauhoittaa se menoa jonkin verran, hän sanoo.

Myös aikuisilla on parannettavaa

Ylöjärven Uutiset kysyi Ylöjärveläisten ylläpitämässä Facebook-ryhmä Ylöpölinässä nuorten kantaa torin tapahtumiin.

Sähköpostitse otti yhteyttä soppeenmäkeläistyttö, jonka mukaan torilla kokoonnutaan sen hyvän sijainnin vuoksi. Hän sanoo, että Ylöjärveltä puuttuvat tyystin paikat, joissa nuoret voisivat tavata iltaisin porukalla ja viettää aikaa musiikkia soittaen.

– Usein mietitty muutakin tekemistä, mutta Ylöjärvellä ei yksin kertaisesti ole mitään, hän toteaa.

Myös torilla aikaa viettävä 15-vuotias nuorimies halusi kertoa kantansa nuoren näkökulmasta.

Hän sanoo, etteivät kaikki torilla kokoontuvat nuoret ole roskaajia ja ilkivallan tekijöitä.

– En ole kyllä nähnyt, että paikkoja rikottaisiin. Roskaamista en itse harrasta, sillä mopoautossani on oma roskis, poika kertoo.

Hän toivoo, että aikuiset pyytäisivät nuorilta nätisti, jos volyymi tai muu käytös häiritsee liikaa.

– Kerran eräs 50-vuotias äijä tuli huutamaan päin naamaani, että jos en ole hiljaa, niin hän muotoilee naamani uuteen uskoon. Ei tuollainen ole minunkaan korvilleni kovin mukavaa kuunneltavaa, hän sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?