Aikuisliikunnan kynnyksistä

Anna Kontula kirjoitti sunnuntain 6. elokuuta Aamulehdessä aikuisten liikkumisen kynnyksistä. Näen asian lähes kokonaan eri tavalla kuin Kontula.
Aikuiselle ihmiselle on tarjolla liikuntamahdollisuuksia moneen lähtöön ja monelle tasolle.
Nykyajan kuntosaliyrittäjät ovat erityisesti kohdentaneet palvelutarjontaansa myös aloittelijoiden suuntaan. Aloittelijat ovat kuntosaliliiketoiminnan keskeisin kasvupotentiaali.
Vesipullo, T-paita, tennarit ja collegehousut riittävät varusteiksi. Pienellä maksulla, esimerkiksi nettiliittymän hinnalla, kuukaudessa on mahdollista saavuttaa hienot harjoitteluolosuhteet.
Muutamien kymppien lisäpanostuksella saa alkuun ammattilaisen laatiman suunnitelman juuri itselle sopivaksi.
Sesonkien aluissa palveluntarjoajat lanseeraavat edullisia tarjouksia erityisesti aloittelijoille. Aktiivinenkin liikkuminen voi olla jopa ilmaista.
Netistä löytää ohjeita mistä kuntotasosta tahansa lähtien, eikä liikunnan tarvitse olla tarkasti ohjelmoitua.
Hyvät terveysvaikutukset ovat saavutettavissa säätämällä vähitellen omia tottumuksia myös paikasta toiseen liikkumisessa vaikka jalan tai fillarilla.
Kokeneet liikkujat tai urheilijat eivät mollaa aloittelijoita. Huonoja käytöstapoja ei varmasti esiinny heissä enempää kuin muissakaan ihmisryhmissä.
Tulenpalavasti omaan lajiinsa syttynyt harrastaja kertoo keskimäärin mielellään kaiken innoituksen lähteestään ja yrittää suostutella aloittelijaa samalle tielle. Näitä hörhöjä (positiivinen merkitys) kuuntelemalla voi saada mainioita inspiraatioita ja uutta sisältöä.
Sopivaa suodatinta kannattaa kuitenkin käyttää omassa vastaanottimessaan. Kokeneita kuuntelemalla voi oppia väistämään sudenkuoppia, joita aina kaikkeen liikuntaan liittyy.
Aikuisliikunnan eräs suuri kynnys on kaverin puute. Eivät tiukat trikoot eikä saavutettavissa olevan palvelun kohdentuminen.
On joitakin kotkia, jotka eivät lennä parvessa, mutta laajat joukot varmasti kokevat, että kaverin kanssa on mukavampaa liikkua.
Kaveri laskee lähtemisen kynnyksen. Lenkki- tai salikaverin löytäminen ei välttämättä ole helppoa. Sellainen tulee harvoin tai ei milloinkaan pimpottamaan ovikelloa ensimmäistä kertaa.
Mitä jos minä olisinkin jo tänään se pimpottaja? Kaverin kanssa kohenee moni muukin asia kuin sydän- ja verenkiertoelimistö ja liikunnan määrä tuplaantuu.
Ylöjärvellä on muuten mahdollista saada maksutonta ja asiantuntevaa liikuntaneuvontaa kaupungin palveluna. Se on tarkoitettu kenelle tahansa, joka liikkuu terveytensä kannalta liian vähän.
Siinä annetaan askelmerkit turvalliseen alkuun ja autetaan sopivan liikuntamuodon valinnassa. Palvelun hyödyntämiseen oli ainakin keväällä vielä hyvin vapaata kapasiteettia.

TIMO HALTTULA

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>