Viileä kesä ei ole aiheuttanut ravintoloille asiakaskatoa

Ylöjärveläisten baari- ja ravintolayrittäjien mukaan huono kesäsää ei ole aiheuttanut asiakaskatoa. Yrittäjät arvelevat, että ravintolakulttuuri on muuttunut niin, ettei huurteisen äärelle hakeuduta enää kesäisin pelkän auringon paisteen vuoksi.

Ravintolayrittäjien mukaan säätiedotuksia ei tarvitse valvoa sen kummemmin. – Yhtä lailla ihmiset viihtyvät sisällä kuin terassillakin, Palowoutin yrittäjä Samuli Kailamaa sanoo.

Kirkonkylällä sijaitsevassa Pub Pikku Petessä reilun vuoden yrittäjä ollut Outi Majamäki kertoo yllätyksekseen, että myynnillisesti kulunut vuosi on ollut parempi kuin viimevuotinen.

Hänen mukaansa väkeä on käynyt riittävästi, vaikka terassikelit ovat jääneet minimiin.

– Terassi ei ole enää se vetovoimaisin asia kesällä. Näyttää siltä, että asiakkaat viihtyvät myös sisällä pelaillen, hän kertoo huomanneensa.

Vuodesta 1999 asti ravintola Palowoutia pyörittänyt
Samuli Kailamaa on huomannut saman ilmiön kuin Majamäki: enää helle ei tarkoita automaattisesti terassille menoa. Kailamaan mukaan kova helle saattaa päin vastoin houkutella asiakkaat muiden aktiviteettien pariin.

Majamäki ja Kailamaa kertovat, että etenkin lähiseudulla järjestettävät kesätapahtumat saavat ihmiset poikkeamaan myös oman paikkakunnan ravintolassa. Vaihtuvuus asiakaskunnassa on siis suurta.

– On yleistä, että paikalliskapakkaan poiketaan yhdelle, kahdelle juomalle, ja matkaa jatketaan sitten johonkin tapahtumaan, Majamäki sanoo.

– Olen huomannut, että asiakkaat saattavat tulla myös tapahtumien jälkeen paikalliseen, Kailamaa lisää.

Haverissa kokataan henkihieverissä

Viljakkalassa sijaitsevan Ravintola Kultacasinon myyntiin kolea kesä ei ole tehnyt tepposia – päin vastoin. Ravintolayrittäjän
Toini Kotajärven mukaan ihmiset nimen omaan hakeutuvat ruokaravintolaan, jos sää on surkea.

– Jos sataa vettä, niin totta kai ihmiset tulevat syömään, kun ei heillä ole muutakaan tekemistä, hän toteaa.

Kotajärvi huomauttaa, että ravintolan tekemä tulos on parempi kuin viime kesänä. Hänen mielestään se todistaa, ettei huono ilma ole välttämättä syy ravintoloiden asiakaskatoon.

– Me myymme koko ajan enemmän kuin edellisvuonna ja painamme ruokaa keittiön puolella henkihieverissä. Jos selviämme työvuoroistamme hengissä, niin hyvä on, hän sanoo.

Kolea kesä ei ole haitannut veneilijöitä

Myös Pimeesalmen telakalla on huomattu, ettei huono kesäsää vaikuta asiakkaiden ulkona syömiseen.

Vaikka kokonaismyynti on parikymmentä prosenttia huonompi viime kesään verrattuna, on ruuan myynti kasvanut huomattavasti.

– Syöjiä riittää. Ja jos Suomen kesään sattuu aurinkoinen päivä, meillä on ruokailevia asiakkaita aamusta iltaan, ja jopa jonoakin, Pimeesalmen yrittäjä Matti Kairimo kertoo.

Sen sijaan juomapuoleen huonoilla säillä on vaikutuksensa.

– Arvelisin, että oluen myynti on noin 30 prosenttia miinuksen puolella tällä hetkellä. Ja tämä johtuu ihan näistä huonoista keleistä.

Kairimo on itse hämmästynyt siitä, että sateisesta kesästä huolimatta veneilijät ovat liikkuneet Pimeesalmelle entistä aktiivisemmin.

– Polttoainemyynti on lisääntynyt. Se tuntuu minusta vähän hassulta. Mutta ei tämä kesä nyt niin paha ole kokonaismyynnin osalta ollut, kun aluksi kuvittelin. Se johtuu pitkälti siitä, että ruuhkaisimpina aikoina, eli viikonloppuina, kelit ovat olleet melko hyvät, hän summaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?