Takamaalta aletaan etsiä malmeja

Malminetsintäyhtiö on tehnyt varauksen 95 neliökilometrin alueelle, johon kuuluu Takamaa sekä Kyröskosken ja Lavajärven ympäristöä. Nyt kartoitetaan vasta sitä, kannattaako yhtiön hakea alueelle varsinaista malminetsintälupaa.
Malmi, Takamaa

Tukesin kartasta näkee, mistä malmia etsitään. Alueet ovat sinipilkullisia.

Suomalainen malminetsintäyhtiö Magnus Minerals alkaa selvittää, onko Takamaan, Kyröskosken ja Lavajärven ympäristöissä malmeja, joita kannattaisi hyödyntää.

Magnus Minerals on jättänyt asiasta varausilmoituksen, jonka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on hyväksynyt.
Ylöjärvellä ja Hämeenkyrössä sijaitseva alue on suuruudeltaan 95 neliökilometriä.
Kyseessä on vasta aivan alustava vaihe. Pelkkä varaus ei anna varsinaisia tutkimusoikeuksia alueelle.
– Yhtiö saa tehdä nyt vain jokamiehenoikeuden sallimia toimenpiteitä alueella: pientä kivinäytteenottoa ja muuta sellaista. Mutta jos yhtiö saa maanomistajalta erikseen luvan, se voi tehdä esimerkiksi kairauksia, sanoo Tukesin ylitarkastaja Heikki Puhakka.
Puhakan mukaan maanomistajat eivät tule tässä vaiheessa välttämättä edes huomaamaan, että alueella tapahtuu jotakin.

Kultaa, kuparia ja nikkeliä?

Magnus Minerals otaksuu, että alueelta saattaisi löytyä esimerkiksi kultaa, kuparia, nikkeliä, platinaa, rodiumia ja iridiumia.
Varausilmoitus antaa sille oikeuden tehdä tätä hyvin suppeaa tutkimusta alueella 13.3.2019 asti.
Lupaprosessi on kolmivaiheinen.
Ensin jätetään nyt hyväksytty varausilmoitus. Sen jälkeen mahdollisesti malminetsintälupahakemus, jonka Tukes voi hyväksyä, jos se on kaivoslain mukainen.
Viimeiseksi yhtiö voi hakea kaivoslupaa.
Koko prosessissa menee useita vuosia.

Vain yksi tuhannesta tärppää

Ensi vaiheessa varatut maat ovat monesti hyvinkin laajoja. Varsinaiset malminetsintälupahakemukset tehdään usein paljon pienemmille alueille, jos malmia tuntuu varausilmoitusalueilta löytyvän.
– Varausalueita ja malminetsintäalueita on ympäri Suomea. Yhtiöt tutkivat alueita, joilta ei lähes poikkeuksetta löydy mitään. Malminetsintäluvista yksi tuhannesta saattaa johtaa arvokkaan esiintymän löytymiseen, sanoo Puhakka.
Jos tämä Ylöjärven ja Hämeenkyrön hanke etenee kakkosvaiheeseen eli malminetsintähakemukseen, asiasta kuulutetaan lehdessä tai maanomistajille lähtee asiasta kirje kotiin.

Ei liian lähelle taloja

Säännöt myös rajaavat sitä, mistä malmia voi kakkosvaiheessa etsiä: taloilla on 150 metrin suojavyöhyke, ja myös yleiset tiet ja tietynkokoiset sähkölinja-alueet ovat koskemattomia.
Nyt annettu varauspäätös on nähtävillä 21.8. asti Ylöjärven kaupungintalon infossa. Päätöksestä on oikeus valittaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.
– Valituksia tehdään jonkin verran, mutta päätökset kaatuvat hyvin harvoin hallinto-oikeudessa, sanoo Puhakka.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?