Anarkismi vai rakkaus?

Elokuvateattereissa pyörii ensimmäinen pitkä draamaelokuva, jonka on Suomen elokuvasäätiön tuella ohjannut suomalainen 80-luvulla syntynyt nainen.

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset -elokuvan näyttelijä Santeri Helinheimo Mäntylä kutsuu ohjaaja-käsikirjoittaja Hannaleena Haurua filosofiksi. Filmi on vuonna 1983 syntyneen Haurun ensimmäinen pitkä elokuva, ja se kuvaa nuorten naisten ja miestenkin elämää nykypäivän Suomessa.

Noin 30 lyhytelokuvaa tehneelle Haurulle pitkän elokuvan käsikirjoittaminen ja ohjaaminen tuntui haastavalta.

– Olen oppinut paljon johtamisesta ja delegoinnista sekä oppinut artikuloimaan ajatuksiani paremmin, hän kertoo.

Ensimmäisten versioiden jälkeen Hauru lisäsi käsikirjoitukseen fantasiakohtauksia, sillä hän huomasi voivansa näin avata paremmin hahmojen sisäisiä maailmoja. Rakkaudentunteiden järistessä voi vaikka räjähtää ilmaan omakotitalo.

Näyttelijöiksi on valittu jokunen elokuvan ensikertalainen, mutta Tampereen Lamminpäästä kotoisin olevan 25-vuotiaan Helinheimo Mäntylän kokemus teatteri- ja elokuvanäyttelijänä näkyy ihailtavan herkkänä tulkintana.

– Valkokankaalla katsoja tulee todella lähelle. Teatterissa etäisyyttä on enemmän, hän kuvailee.

Leffan taiteellisuus ja näyttelijäsuoritusten ajoittainen kangertelu saattavat etäännyttää osaa katsojista. Nuorten lienee helppo samastua hahmojen mustavalkoisen ajattelun ja epävarmuuksien välillä seilaamiseen. Elokuvakohtausten kauniista kuvista voisi koostaa valokuvanäyttelyn.

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset

Elokuvaa esitetään Niagarassa ja Plevnassa. Filmi on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?