Kaukolan evankelisluterilainen kirkko voi saada naapurikseen ortodoksisen kirkon

Pyhiinvaeltajat virtaavat sankoin joukoin uuden elämän saaneeseen pyhäkköön

Ylöjärven evankelisluterilaisen seurakunnan ystävyysseurakunnassa vanhassa Kaukolassa eletään historiallisen mielenkiintoista aikaa. Kirkkoherra Viktor Ruzhinsky iloitsee siitä, että hänen pitkäaikainen toiveensa on täyttynyt: suomalaisten rakentama punatiilinen pyhäkkö on saatu aktiiviseen jumalanpalveluskäyttöön. Kaukolan taajaman asukasmäärä vähenee rajusti, mikä merkitsee seurakuntalaisten aktiivisen joukon pienenemistä. Kuitenkin Venäjän ortodoksinen kirkko on hankkinut kylästä tontin, jolle Viipurin piispa Ignatius aikoo rakennuttaa lähitulevaisuudessa temppelin. Viktor Ruzhinsky työskentelee tällä hetkellä hyvin paljon pyhiinvaeltajien keskuudessa. Jumalan selän takana oleva kirkko kiinnostaa niin venäläisiä kuin suomalaisiakin.
Kaukola

Inkerin kirkkoon kuuluvan Kaukolan evankelisluterilaisen seurakunnan kirkkoherra Viktor Ruzhinsky saa nykyään paljon pyhiinvaeltajavieraita, joita saapuu niin eri puolilta Venäjää kuin Suomestakin. Ruzhinsky iloitsee siitä, että pahasti raunioitunut suomalaisten rakentama pyhäkkö on saanut uuden elämän. Hän uskoo, että punatiilinen temppeli on lähiympäristönsä asukkaille hengellinen majakka.

Auringon valossa kiiltävä kookas risti on vihdoinkin tukevasti paikallaan Kaukolan evankelisluterilaisen kirkon kellotornin katolla.
Kirkkoherra Viktor Ruzhinskyn mukaan ristin paikalleen saaminen on suuri asia.
– Seudun ihmiset tietävät, että vuosikymmenien ajan alennustilassa ollut Herran huone on jälleen seurakunnan aktiivisessa käytössä tärkeänä kokoontumistilana, hän sanoo.
– Risti merkitsee ihmisille Kristuksen kirkon läsnäoloa alueella, jonka asukasluku pienenee ja elinolosuhteet heikkenevät, mies lisää.
Ruzhinskyn mukaan paikallisseurakunnan jäsenmäärä on laskenut jo monen vuoden ajan.
– Kaukolan taajamassa ei ole enää kuin runsaat 600 asukasta, kirkkoherra tarkentaa.
Ruzhinsky korostaa, että paikallisseurakunnalla on merkityksellinen asema monen ihmisen elämässä.
– Olemme monen iäkkään ja yksinäisen ihmisen elämässä ainoa linkki yhteiskuntaan, hän toteaa.
– Niukentuneiden voimavarojemme takia emme voi enää satsata lapsi- ja nuorisotyöhön yhtä paljon kuin teimme vielä muutama vuosi sitten. Esimerkiksi nuorisotyöntekijämme perustama liikuntapainotteinen seurakuntakerho on jouduttu lopettamaan. Onneksi kunta jatkaa luomaamme jääkiekkonuorten ryhmää, Ruzhinsky kertoo.

Pyhiinvaeltajat tuovat elämää

Kaukolan kirkon mäellä riittää vilinää.
Viktor Ruzhinsky iloitsee siitä, että vihdoinkin Inkerin kirkko on löytänyt Kannaksen ainoan toimipaikan.
– Kului vuosia, ettemme saaneet minkäänlaista vastakaikua työllemme emmekä toiminnallemme Inkerin kirkolta, kirkkoherra harmittelee.
– Kun meidän kovin pieni joukkomme kunnosti raunioituneen pyhäkön, meidät vihdoin huomattiin. Muun muassa tänä kesänä me järjestämme kirkkorakennuksemme suojissa erilaisia tapahtumia, joihin Inkerin kirkko lähettää työntekijöitään ja jäseniään, hän kiittää.
Ruzhinsky on erityisen onnellinen siitä, että monet venäläiset ja suomalaiset matkanjärjestäjät ovat ottaneet Kaukolan kirkon yhdeksi Kannaksen vierailukohteekseen.
– Meidän kirkkoomme tutustuu viikottain useita bussilastillisia ihmisiä. Suuri osa kävijöistämme on pyhiinvaeltajia, jotka tulevat hiljentymään ja rukoilemaan uuden elämän saaneeseen Herran huoneeseen, kirkkoherra sanoo.
– Saan pyhiinvaeltajilta voimaa jatkaa työtäni Jumalan valtakunnan eteenpäin viemiseksi, hän korostaa.

Naapurimäelle uusi kirkko

Vaikka Kaukolan alueen asukasluku vähenee vuosittain rajusti, suunnittelee Venäjän ortodoksinen kirkko uuden pyhäkön rakentamista Kaukolan ytimeen.
Uuden ortodoksisen kirkon rakentamisen takana on Viipurin piispa Ignatius.
– Ortodoksisella kirkolla on jo tontti, jolle uuden temppelin olisi määrä nousta jo lähitulevaisuudessa, Viktor Ruzhinsky tietää.
– Paikalliset ihmiset ovat hämmästyneitä uuden kirkon rakentamisaikeista. Moni seurakuntamme jäsen pitää hanketta epärealistisena, koska näköpiirissämme ei ole investointeja, joiden tarjoaman työn perässä alueelle muuttaisi uusia asukkaita, hän miettii.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?