Viisaasti kohti keskikesän juhlaa

Koivut tuoksuvat ja aurinko paistaa. Valon ja keskikesän juhla on selvästi ovella.
Samalla meillä on käsillä kesäpäivänseisaus eli vuoden pisin päivä pohjoisella pallonpuoliskolla. Juhannuksen jälkeen päivän pituus alkaa lyhentyä. Joku voisi ajatella masentuneesti, että pian on taas pitkä ja pimeä syksy edessä.
Ei vaivuta kuitenkaan vielä synkkyyteen. Suomen kesän parhaat kuukaudet ovat heinä- ja elokuu.
Ennen parhaita suvikuukausia on kuitenkin vietettävä juhannusta – tuota vesillä liikkumisen, saunomisen, tanssimisen ja kokon polttamisen juhlaa.
Juhannuksena mennään mökille. Tai siis aikuiset menevät mökille ja nuoriso suuntaa festareille.
Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä. Niistä reilut 4 400 sijaitsee Ylöjärvellä. Puutarhakaupunkikin saa siis melkoisen määrän kesäasukkaita.
Niin mökkiläiset kuin muutkin suomalaiset saattavat olla ihmeellistä kansaa juhannuksensa. Kun keskikesän juhla alkaa, suomalaisten aivoissa naksahtaa juomakytkin väärään asentoon kahdeksi kolmeksi päiväksi. Samalla käyttäytymissäännöistä luovutaan kuin yhteisestä sopimuksesta.
Saunaolut ja viinilasilliset kuuluvat toki juhannuksenakin luonnollisena osana suomalaiseen illanviettoon. Kossupullot ja muut väkevät juomat voitaisiin kuitenkin jättää Alkon hyllylle.
Alko arvioi, että juhannusviikolla alkoholin myynti kasvaa 1,7-kertaiseksi tavalliseen viikkoon verrattuna. Eli juhannusviikolla suomalaiset kantavat pitkäripaisesta lähes 1,4 miljoonaa litraa enemmän alkoholia kuin normaaliviikolla.
Ja mitä tapahtuu, kun suomalainen antaa itselleen luvan juopotella oikein tosissaan? Toki halimiset ja muut lähimmäisen rakkauden osoituksetkin kasvavat estojen poistuttua, mutta valitettavasti ilmiöllä on myös rutkasti haittavaikutuksia.
Karmeimmat otsikot saamme taas lukea pahoinpitelyistä ja hukkumistapauksista.
Suomessa hukkuu vuosittain 150–200 ihmistä. Heistä keskimäärin reilut kymmenen juhannuksena. Määrä on asukaslukuun suhteutettuna selvästi isompi kuin muissa Pohjoismaissa. Yli puolet hukkumiskuolemiin johtavista onnettomuksista tapahtuu uhrin ollessa alkoholin vaikutuksen alaisena.
Olisiko suomalaisten vihdoin aika ryhdistäytyä? Jos tänä juhannuksena ei sekoiltaisi aivan niin päättömästi kuin joskus aiemmin. Pienikin parannus käytöstapoihin on askel eteenpäin, jokainen vältetty turma on voitto. Hauskaa saa ja täytyy pitää, mutta sen voi tehdä järki päässä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?