Haavistolaiset taistelevat viimeiseen asti, ettei matkaviestinnän tukiasemaa sijoitettaisi lähimetsään

”Ei nyt, eikä koskaan”

Telia on hakenut poikkeamislupaa pystyttääkseen matkaviestinnän antennipylvään ja laitekaapin Haavistolle Lähdevainiontien kupeeseen parantaakseen kuuluvuuksia katvealueilla. Tämä ei haavistolaisille sovi.

Lähdevainiontien leikkikentän ja Peltosaaren puiston naapurustossa asuvat aikovat kääntää kaikki kivet, mitä tukiasemahankkeen kaatamiseen tarvitaan.

Haavistolaisnaapurusto on tulistunut jälleen. Teleoperaattoriyritys Telia hakee nyt kolmannen kerran rakennuslupaa matkaviestinnän antennipylvään ja laitekaapin sijoittamiseksi Lähdevainiontielle. Kaksi muuta rakennuslupaa on jo aiemmin hylätty lähialueen asukkaiden vastustuksen vuoksi: ensimmäinen toimenpidelupa kumottiin ympäristölautakunnassa, toinen hallinto-oikeudessa.

Haavistolaiset sanovat, ettei tätäkään poikkeamisluvan hakemista purematta niellä.

– Mielipiteemme tukiaseman sijoittamisesta on harvinaisen selvä: hökötys on ruma, minkä lisäksi se on liian lähellä asutusta, sanoo Lähdevainiotien leikkikentän tuntumassa asuva Ulla Eräsalo naapureineen

Telia hakee poikkeamislupaa tukiaseman sijoittamiseksi Peltosaaren puistoon, jotta Haaviston katvealueiden kuuluvuuksia saataisiin parannettua. Tämä ei Lähdevainiontiellä asustavia lohduta.

– Emme ymmärrä, miksi tällä asialla pitää kiusata meitä asukkaita vuodesta toiseen. Peräänkuuluttaisin myös Ylöjärven omaksi mainostamiaan arvoja olla lapsiystävällinen puutarhakaupunki, ihmettelee haavistolaisäiti Hanna Sarkki.

Terveysriskit huolettavat

Kati Ahokkaan lapsenlapsenlapset Elsi (takana) ja Aliisa Pirttijoki leikkivät Peltosaaren puiston metsikössä harva se päivä. Myös Hanna Sarkin tytär Eveliina (edessä) retkeilee lähimetsässään.

Eniten tukiasema-asiassa naapurustoa puistattaa se, että Peltosaaren puiston on todettu olevan huono sijoituspaikka tukiasemalle jo kertaalleen.

Puiston välittömässä läheisyydessä on Lähdevainiontien leikkikenttä, jossa lukuisat lapset leikkivät päivittäin. Lisäksi naapuruston lähin asuintalo on 30 metrin ja päässä muut asuinrakennukset 40–60 metrin sekä Tähkätaskun päiväkoti 100 metrin päässä.

Haavistolaiset uskovat, että tukiasema saattaa aiheuttaa pitkällä tähtäimellä terveyshaittoja säteilyn vuoksi, minkä takia sitä ei tulisi sijoittaa asutuksen välittömään läheisyyteen.

– Suomi on hyväksynyt Euroopan neuvoston suosituksen, jonka mukaan tukiasemia ei tulisi sijoittaa alle 500 metrin päähän esimerkiksi lasten leikkipuistoista, kouluista ja päiväkodeista. Varovaisuusperiaatetta olisi syytä noudattaa, Eräsalo toteaa.

– Sitä paitsi tuollaisen tukiaseman vaikutuksia ei ole vielä kovinkaan paljon tutkittu. Emme tahdo altistaa lapsiamme säteilylle, Sarkki lisää.

Lähimetsä uhattuna

Matkaviestinpylväitä ja -kaappeja on Ylöjärvellä muutamia. Yksi niistä seisoo niin ikään Haavistolla, Ristimäentiellä.

Telia hakee poikkeamislupaa tukiasemalleen tismalleen samaan kohtaan kuin vuonna 2014. Jos laite rakennettaisiin, olisi sieltä suora näkyvyys Lähdevainiontielle.

– Olisiko kivaa, että omalta takapihaltasi näkyisi moinen laite? Laitekappia varten olisi rakennettava myös huoltotie, joka olisi ikään kuin avoin haava lähimetsässämme, Eräsalo pohtii.

Haavistolaiset vastustavat laitekaapin ja antennipylvään rakentamista sekä niiden rumuuden ja epäterveellisyyden vuoksi mutta myös säilyttääkseen lähimetsänsä.

– Tämä metsä on kuulunut haavistolaisten retkeilypaikkoihin iät ja ajat. Kaavoituksessa metsä on merkitty luonnontilaiseksi puistoksi, jossa leikitään ja juodaan joskus aamukahvit. Tämä metsä, jos joku, kuuluu Haavistolle. Olisi häväistys, jos se tuhottaisiin tukiaseman takia, kymmeniä vuosia Haavistolla asunut Kati Ahokas toteaa.

– Vastustamme laitekaapin ja antennipylvään rakentamista loppuun asti: niitä ei tule nyt, eikä koskaan, naapurusto julistaa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>